Tillbaka till ursprunget

Kommer ni ihåg vad det var som fick er riktigt fast i det här ”träsket”, som vi lite kärleksfullt brukar kalla det? Var det alla fina papper, de vackra blingstenarna, de söta stämplarna från hÄnglar? Eller kanske nåt helt annat?

För mig var det distress inks. När jag kom i kontakt med dem föll jag som en fura och framför allt en teknik som säkert har ett jättefancy namn men som vi helt enkelt kallar distressrutor. Det går helt enkelt ut på att man maskar av en ruta med t ex postitlappar och sen inkblendar den öppna ytan med en eller flera nyanser av färg. Sen stämplar man sitt motiv, vanligen en siluettstämpel, ovanpå den maskade rutan antingen före eller efter man tar bort postitlapparna. Det är nåt magiskt med det och det är inte bara jag som tycker så: när jag håller kurser och den tekniken ingår är det nästan lögn att få kursdeltagarna att gå vidare

Jag hade den stora förmånen att alldeles nyligen få köpa en skrälldus gamla träklossmonterade Penny Black-stämplar för en spottstyver. För att anpassa dem till mitt nya liv med en Misti har jag avmonterat dem från träklossen och monterat dem på EZ-foam istället. Det gör jag genom att köra stämpeln några sekunder i micron så att limmet smälter. Sen kan man försiktigt dra loss själva gummistämpeln och montera på EZ.  Det har alltid funkat för mig men du testar på egen risk, inga skadeståndsanspråk på Pyssloteket för smälta stämplar, tack. Förvarar dem göra jag i stuftainers från Stampendous. Thin för de EZ-monterade och en Thicker för de som än så länge är kvar på kloss.

I vilket fall så fick stämplarna mig att ”gå i barndom”, höll jag på att skriva, och jag var tvungen plocka fram mina distress inks. Istället för post-it så har jag använt en stencil från My favourite things, Oval extraordinaire. Färgerna är, om jag kommer ihåg rätt, Rusty hinge, Wild honey och Scattererd straw (med reservation för smutsig foam som kan påverka färgen). Sen stämplade jag solrosen med Altenews Obsidian black ink.

De små texterna och halvpärlorna kommer från mina egna förråd.

Just nu är jag i ett stim där jag även pyntar kuverten, så här blev det en solros i Lawn fawns Crunchy leaf.

Här blev det ingen ruta, bara en massa härlig blå färg, (Chipped sapphire, Faded jeans och Blueprint sketch) som jag sen stansade ut till ett lagom mini slimlineformat.

Några små försiktiga stänk vatten ger alltid en härlig visuell struktur när man använder distress inks.

Att stämpla på svart är inte helt lätt. En workaround är att först stämpla med vit pigment ink dyna (Hero arts Unicorn white är min favorit) och när den torkat stämpla över med en, i det här fallet, blå dyna.

På kort nummer tre så blev det ett besök till ytterligare en gammal goding, att färglägga direkt på stämpeln med vattenbaserade pennor. Även den tekniken har ju blivit SÅ mycket enklare med Mistin. Nu kan man i lugn och ro färga in parti efter parti istället för att, som förr, satsa allt på ett kort/en stämpling. Jag inkade lite runt kanterna med Peeled paint och använde samma färg på en gammal textstämpel för att fylla ut bakgrunden lite.

Jag embossade bakgrunden med en embossingfolder från Altenew, Garden harmony. Det blev lite för vitt mot motivpanelen så även bakgrunden fick några drag med Peeled paint.

Ett grönt kuvert fick en grön blomma, valde distress oxide i Forest moss för att få lite mer kontrast.

Jag tycker det är något väldigt befriande i att sätta sig ner och skapa något med enkla medel: inga lager på lager, interaktiva inslag och krångliga dies. Bara stämplar och ink, egentligen.

Just nu är tillgången på distress ink ganska skral på grund av pandemin men alla tekniker ovan går självklart lika bra att göra med andra dye inks, t ex Altenew eller Lawn fawn, eller med distress oxides.  Stämplarna från Penny Black är Hello sunshine (3874K), Lofty (2933K) och Chandelier (2661K). Huruvida de fortfarande tillverkas låter jag vara osagt men är de i produktion så tror jag att Anna kan få hem dem. Maila henne med en produktlänk och fråga, anna@pyssloteket.se

Tycker du att Penny Black känns gammalt och dammigt, eller du inte har tid att vänta på en specialbeställning, kan jag tipsa om t ex Enchanting beauty , Forever ferns, Leaf canopy eller Pretty city från Altenew. De borde alla passa bra till olika distressinktekniker som ovan, framför allt distressrutor.

Så, hoppas att jag inspirerat till att plocka fram ink, stämplar och post-it. Ibland behövs det faktiskt inte mer.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar