Färgval

Är det bara jag som har svårt att välja färg till pågående alster ibland? Eller fastnar i att använda sammasamma, gamla beprövade kombinationer? Om nån där ute har det på samma sätt som jag så kan jag tipsa om att ett färghjul kan vara ett bra hjälpmedel. Ett färghjul är ett sätt att illustrera vilka färger som passar ihop, ett sätt att visualisera färglära helt enkelt. Pilarna i mitten av hjulet sitter på en egen skiva som kan roteras och så så sätt pekar man ut vilken färg man vill ha komplement till. I det här exemplet kan man se att komplementfärgen till gul är lila men också splitkomplementfärgerna till gul – blålila och rödlila. Man kan också se hur färgen förändras genom att tillsätta vit, grå respektive svart (tint, tone, shade).

 

Att jag plockar fram mitt färghjul beror ofta på en sån här situation: Jag har en ny stämpel och/eller nya färger som jag lekt med och sen sitter jag med ett element till ett kort som jag inte vet riktigt vad jag ska göra med. Här är det en pop-out stämpel från Pinkfresh studios som jag lekt med, Gradiating stripes. Man kan alltså ta loss ränderna en och en så att det blir enkelt att stämpla i olika färger. Det finns även i andra modeller som regnbåge, diagonal, chevron mfl.

Så jag plockar fram hjulet och vrider det så att blågrön är den utpekade färgen. Det visar sig då att rödorange är komplementfärg så då gör vi väl nåt i rödorange då!

Man kan aldrig gå fel med en blomsterkvist så jag valde en layering stencil från Altenew, Hill blossoms, som också har en matchande die. (Den är beställningsvara, maila anna@pyssloteket.se om du vill att hon ska ta hem en till dig.)

Som avslutning använde jag mig av DT-Karin Ås tips, att använda stickles till sina stenciler med hjälp av en palettkniv.

Så här blev det färdiga kortet tillsammans med en liten text från hÄnglar & Wings.

När jag plockade fram stencilen så ramlade det ut ett sk UFO ur plastfickan, ett UnFinished Object, i form av en utstansad blomma. Troligtvis har jag testat min nya stencil men inte kommit längre än till att göra själva blomman. Då var det bara fram med hjulet och se om det fanns nåt tips på passande färg. Och ser man på! Gulgrön och rödorange visar sig ingå i en triad med blålila.

Blålila var en knepig färg att hitta i mitt trots allt ganska digra förråd av stämpelfärg men till sist bestämde jag mig för distress ink i färgerna Chipped sapphire och Dusty concord. Den gudomligt fina stencilen heter Leafy squares och kommer från Pinkfresh studio.

Jag färdigställde kortet på samma enkla sätt som det förra, med bara en liten text.

Just färghjul är inget som Anna har i butiken men det går att hitta på lite olika ställen på nätet. Däremot så säljer hon stämplar och stenciler från Pinkfresh Studio och som av en hääääääääändelse är det 20 % rabatt på deras produkter idag och imorgon (1-2 augusti). Erbjudandet  gäller som vanligt endast nya ordrar och varor som finns i lager. Ingen kod behövs, rätt pris syns i kassan.

Vill du ha mer inspiration för Pinkfreshprodukter så tycker jag du ska kika i föregående inlägg i bloggen, där har jag samlat några tips.

Just nu är butiken på Valhallavägen sommarstängd och öppnar igen den 17 augusti kl 11. Webbshoppen är öppen och ordrar skickas men sporadiskt så leveranstiderna är betydligt längre än vanligt.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Färgval

    Mer färghjälp – Pyssloteket

    (3 september, 2021 kl. 21:43)

    […] tipsade häromsistens om ett färghjul för oss som det här med att välja färger inte ehm…. kommer helt naturligt. Istället för […]

Lämna ett svar