Monoprinting med Nuvo Shimmer Powders

Semestertid och äntligen extra tid för pyssel. Jag blev helt plötsligt himla sugen på att dra fram mina Nuvo Shimmer Powders igen och testa en rolig teknik med stenciler, monoprinting. På vårt Instagram-konto så kan ni idag se hur jag gjort dagens bakgrunder men här får ni en snabb genomgång av hur man gör;

  1. Välj ut ett par färger med Nuvo Shimmer Powders, en stencil och använd vattenfärgspapper (jag har använt mig av Canson Watercolor paper).
  2. Lägg stencilen ovanpå pappret och sprid ut pulvret och se till att det kommer BÅDE på stencilen och på pappret.
  3. Spraya sedan med vatten (jag har använt mig av en Distress sprayer)
  4. Ta sedan försiktigt av stencilen, vänd på den med den färgade sidan nedåt och lägg den på ytterligare ett papper
  5. Täck snabbt stencilen med hushållspapper för att se till att inte vattnet/färgen sipprar ut.
  6. Låt torka, antingen för sig självt eller så kan du hjälpa till med en Heat tool.

Så, nu har du två paneler som fungerar perfekt som bakgrunder. Vad kan man då använda dessa paneler till. Här får ni se tre exempel som jag gjorde med de paneler jag gjorde:

Färgerna som jag använde för bakgrunderna är de samma;

  • Meteorite shower
  • Lilac waterfalls
  • Sunray crosette

Jag har använt mig av två olika stenciler från Stampers Anonymous/Tim Holtz, den ena heter Concerto THS067 och den andra Stripes THS004.

På detta kortet så använde jag den ”negativa” delen av Stripes stencilen. Den brukar ofta få lite mindre intensiva färger än den ”positiva” delen (den panelen som skapas först) men kan fungera lika väl som bakgrunder som den positiva. Jag skar ut panelen med en rektangel med stygn från Lawn Fawn, Outside in Stitched Rectangle finns i butiken. Blommorna på kortet kommer från Sizzix/Tim Holtz och heter Brushstroke Flowers 2 (detta finns inte normalt i Pysslotekets sortiment men man kan enkelt beställa genom att skicka ett mail till anna@pyssloteket.se). Produkten innehåller totalt 8 dies som skär ut alla delar du behöver för att skapa blommorna och löven. Alla delar till en blomma finns på samma die. Välj själv om du skär ut i färgat papper eller om du vill färglägga själv.

Jag skar ut delarna från Canson Watercolor paper och använde sedan Distress Ink i en mängd färger (just nu är lagret lågt av dessa stämpeldynor på grund av leveransproblem det senaste året. så fort de finns i lagret så fylls butiken på. Du kan även använde andra dye inks för att göra samma sak, t.ex från Lawn Fawn eller Altenew). Till den blåa använde jag; Salty Ocean, Stormy sky, Chipped Sapphire och Rusty hinge. Till de rosa så var det Tattered rose, Picked raspberry, Chipped sapphire och Rusty hinge. Den lila hade Shaded lilac, Milled lavender och Dusty concorde. För löven så användes Iced spruce, Peeled paint, Pine needles och Rusty hinge. Den svarta stickern är från Ideo-logy albumet Small talk.

För de andra två korten så fick jag lite julkänsla och dekorerade med die cuts från mina gömmor. Snöflingorna är från Sizzix/Tim Holtz och heter Flurry #1 och Flurry #2.

Snöflingan och högerkanten är täckta med embossingpulvret Turkish Nights från Wow. Hälsningen kommer från Hänglar & Wings stämpelsetet God Jul.

 

Här är snöflingan täckt med embossingpulvret Midnight Dreams från Wow. Hälsningen är från mina gömmor, utskuren i flera lager i vitt och det översta lagret i American Crafts guldglitterpapper Caramel. Alla paneler är utskurna med dies. De med stygn med scallops är från Lawn Fawn och den enkla rektangeln är från Hero Arts Infinity dies.

Hoppas du blivit sugen på att testa monoprinting. Man kan göra det med andra medier än Nuvo Shimmer Powders givetvis, det blir väldigt cool att testa med t.ex distress inks. Då är det enkelt att använda de mindre stämpeldynorna, det gör det enklare att ”färglägga” stencilen.

 

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar