Födelsedagskort med Altenews Bold numerals die

November är ”värsta” födelsedagsmånaden i min familj. Först fyller jag själv, sedan min faster, sedan min man och vi rundar av till sist med min pappa (även om december då precis börjat). Så här är fokus lite mer på födelsedagskort och diverse annat papperspyssel under just november. I år så är det ”the big 5 0” som gäller för maken. Han är knappast lika intresserad av kortmakeri som sin fru (*hrrmmm*) och alstren brukar få kanske ett ljummet ”mmmm fint” när man visar men… vi har ju alla olika intressen. Dock så erkänner han väl att han ändå vill ha ett kort på sin födelsedag även om det inte spelar så stor roll vad det är på det *smile*. Så… vad gör man då för kort till en icke-intresserad make som ändå fyller jämnt?? Tänkte ju på talesättet ”ålder är bara en siffra” samtidigt som jag blev duktigt inspirerad av en av WOWs inspiratörer som gjorde ett väldigt häftigt ”nummer-kort” med mängder med diecuts av siffror och sedan highlightade åldern med två siffror i annan färg. Det ville jag testa!

För ett tag sedan så köpte jag Altenews Bold Numerals Die för att kunna ha för just födelsedagskort där man ville highlighta åldern lite mer tydligt. Hade inte hunnit inviga dessa än så det här blev perfekt.

Dags att plocka fram STORA LÅDAN med bakgrunder. Jag älskar att göra bakgrunder och testa olika tekniker allt eftersom man blir inspirerad via YouTube, Pinterest, bloggar eller Instagram eller, hör och häpna, kommer på något själv *smile*. Om jag inte känner för att göra något med dem direkt så sparar jag dessa bakgrunder i en låda… eller… rättare sagt är det väl två stora lådor nu om man ska vara nogräknad ;).

Så, dessa plockar jag fram när jag känner för att skapa ett kort men inte nödvändigtvis orkar plocka fram sprayer och dynor. Så, jag dök ned i min bakgrundslåda för att hitta paneler som passade att använda till mina siffror, och som gick i en färgskala som jubilaren skulle uppskatta. Jag placerade sedan ut diesen på en panel och satte ihop dem med en bit washi-tape. Det blev sedan enkelt att flytta dem mellan olika paneler och efter en kort stund hade jag en jättehög med siffror:

Panelerna jag valde är en blandning av sådant skapat med;

Vissa paneler är även embossade med embossingfolders och andra har jag använt stenciler på. En rejäl hög med gott och blandat alltså. Tanken var sedan att skapa slimline kort med dessa siffror. Jag använde mina slimline nesting dies från Waffle Flower och skar ut en i största storlek och en i näst största storleken (beställningsprodukt, maila Anna om du är intresserad). På den mindre panelen placerade jag sedan mina siffror, huller om buller, överlappande med varandra. Jag använde mig av Tim Holtz Collage Medium för att limma fast dem. Detta limmet torkar matt samt drar även ihop sig lite vilket gör att det brukar inte synas om det kommit lite utanför. Vissa siffror fick skjuta ut, utanför panelen. När allt torkat så klippte jag sedan av dessa överhäng och satte fast paneln på den stora panelen. Och vips så hade då nedan blivit skapat:

För kortet till jubilaren så använde jag mig av färgerna brunt/guld och blått/grönt. Jag applicerade även lite guldstänk med Nuvo Shimmer Powder Golden Sparkler samt Gansai Tambi Starry colors vattenfärg. För att lyfta fram åldern ordentligt så stansade jag ut ett hjärta i vellum för att bakgrunden skulle bli lite dovare. Jag heat embossade sedan två siffror vardera i Wows embossingpulver Oceanic samt ett guldpulver från mina gömmor. Jag limmade ihop dessa och limmade sedan dem på vellumen. Jag fäste sedan vellumen genom att endast applicera lim under siffrorna (eftersom lim annars syns direkt igenom).

Lite mer i närbild:

och lite till…

De andra korten jag skapade har jag lagt lite på hög här hemma, att färdigställa när jag behöver dem. Det är ju snabbt gjort att stansa ut två siffror, heat embossa och limma på så har man ett färdigt kort väldigt snabbt och lätt. Jag gjorde ett kort med lite blå/gröna toner:

Heat embossade siffror i guld mot denna bakgrund står lätt ut, även utan vellum-detaljen.

Favoritfärg är ju blått och med skiftningar över mot lila så jag hade många bakgrunder med dessa färger. Så här blev det till och med två kort. Kortet till vänster har jag stänkt med Nuvo Shimmer Powder i silverfärgen som heter Lunar Rocket samt även det vita guldet i Gansai Tambis Starry Colors. Kortet till höger är gjort med samma guldstänk som ovan.

För att lugna ned bakgrunden lite så har jag här även använt siffror från ett mörklila cardstock.

Ett perfekt sätt att använda även lite misslyckade bakgrunder. När de används som diecuts så blir ju bilden en helt annan och helt plötsligt så förvandlas den icke-snygga bakgrunden till riktigt coola siffror 😉

Jag har använt mig av Anita’s färdiga slimline kortbaser till dessa kort. Måttet är 14,8 cm x 21 cm så de är lite för breda för den amerikanska storleken av slimline men… de passar perfekt på höjden men man får skära av lite på bredden. Och så är ju kuvert redan inkluderat. Oslagbart!

Vad har du för härliga bakgrunder i dina gömmor som du kan förvandla till kort?

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar