Big Shot – Die Cutting Machine

På svenska säger vi oftast Stansmaskin, men språket i pysselvärlden är många gånger på engelska. Die cutting machine säger ju lite mer vad den används till i huvudsak, dvs att skära ut formen efter en die i papper, tyg, filt eller vad man nu kan tänkas pyssla med. Dies finns det mängder av märken som Pyssloteket säljer och du hittar alla här.

Förstås finns det flera olika tillverkare av stansmaskiner, de flesta är bra och här skulle jag vilja säga att du får vad du betalar för. En investering i en bra stansmaskin kommer du inte att ångra. Det kan hända att du kommer äga flera olika innan du har täckt ditt behov 🙂

I mitt pysselrum finns såklart en Big Shot, den klassiska varianten. Men där finns även en Spellbinders Platinum, den större varianten som kan ta A4 och Lettersize. Underbart att ha när man ska stansa ut många detaljer på en gång! Det finns en mindre variant som heter Platinum 6, den är i samma storlek som Bigshot. Jag är supernöjd med min stora Platinum just pga storleken, är du intresserad, maila Anna så tar hon fram pris till dig.

Det kan vara så att det även står en Sizzix Sidekick på mitt bord, suverän till mindre dies och så smidigt att ha tillgängligt direkt där jag sitter och pysslar. Så ja, jag har tre olika stansmaskiner. Var och en fyller sitt behov.

Men faktiskt så är det min Big Shot jag använder mest. Den är lagom i storleken, den tar alla dies på marknaden, det finns en slags die från sizzix som heter Bigz, det är en tjockare die som kan skära ut i mängder av material. Finns både nytillverkade och äldre då det här var en av de första die som tillverkades för pysselvärlden. Den är också grym att använda embossingfolders i, både vanliga och de mer nya som ofta kallas 3D. Förr så kom Big Shot med en basplatta som hade flera olika ”flärpar” och man skulle då välja vilken man skulle använda beroende på vad du skulle stansa. Men nu är det betydligt enklare. Den kommer med en basplatta utan flärpar och med 2 cutting pads. Ska du embossa en 3D-folder tex så använder man bara basplattan och 1 av skärplattorna. Vill du använda en Bigz Die så tar du bort basplattan och bara använder skärplattorna.

Använder man tunnare dies, tex Spellbinders egna så kan du behöva lägga i ett extra papper för att det ska stansa ut ordentligt. Men annars kan man använda en metallplatta som hjälper den mest intrikata die att stansa ut perfekt!

Tillbehör finns det massor av till Big Shot. Du kanske vill och behöver förnya dina skärplattor, det finns även längre skärplattor som är toppen om du har många dies i Slim Line-formatet. Till dom behöver du också en större basplatta. Det finns så kallad Sticky grid som hjälper dig att hålla din die på plats när du ska stansa. Det är väldigt lätt hänt att den flyttar sig lite om man är oförsiktig.

Tim Holtz – Die Brush & Pick Accessory Kit

Det finns också en liten matta med tillhörande borste och ”utpetare”, Craft pick,  För det kommer att fasta papper i din die som inte släpper av sig självt, det kommer också att sitta kvar överblivet papper i ditt motiv som du stansat ut. Då är ett sånt här kit perfekt, mattan håller alla små pappersbitar på plats när du använder borsten och en kraft pick har man användning för mest hela tiden vad man än pysslar med.

/Katti

 

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar