Nu börjar det snart brinna i knutarna!

När det gäller att skicka din julpost, alltså. Om du har vänner inom EU så behöver du stoppa julkorten i brevlådan allra senast den 12 december, det vill säga på måndag. Ska du bara skicka inrikes har du ytterligare några dagar till på dig. Alla stopptider hittar du på PostNords hemsida -> HÄR <- (öppnas i ny flik som alla länkar i detta inlägg).

Idag tänkte jag bjuda på mitt ”recept” som jag tar till när tiden blir knapp men man inte vill knata iväg till ICA eller Akademibokhandeln och köpa ett kort, hemska tanke!

Receptet består av:

  • kortbaser, färdiga eller såna du viker själv av t ex Neenah Solar white (100lb tycker jag är att föredra)
  • mönsterpapper som så här till jul samlas i en egen kategori i webbshoppen: Jul/Papper
  • enfärgad cardstock att göra fotomatta av. Det bryter av fint mellan mönsterpapper och kortbas.
  • rektangulära dies om man har, t ex de prisvärda från Hero Arts, annars en skärmaskin av nåt slag
  • jag kan också tycka att det är värt att lägga nån minut att fästa ett av lagren med 3D foam tape, det ger lite extra utan att ”kosta” jättemycket i tid.
  • Färdiga texter och/eller dekorationer, gärna från samma kollektion om möjligt. Då vet man att nån annat tänkt till och det matchar. Även dekorationer finns under en egen kategori: Jul/Dekorationer (Den sökvägen hade ni aldrig kunnat gissa, va?!)

Här en annan variant men på samma recept. Jag fascineras alltid av hur olika känsla korten får beroende på vilket mönsterpapper jag utgår ifrån.

”Men jag haaaaaaaaaaaar inget mönsterpapper!!” (läs i klagande ton) tror jag inte någon kortmakare någonsin sagt men OM det skulle vara så att man har absolut noll mönsterpapper så kanske det finns en embossingfolder i gömmorna?  Och någon typ av färg?

En variation på ovanstående recept är alltså att byta ut mönsterpappret mot en embossingfolder. Kom ihåg – vi jobbar mot PostNords deadeline så genvägar är bra vägar! Till exempel att skvätta lite akvarellfärg, gärna metallic, eller shimmer spray, t ex från Dylusions, istället för att inkblenda en hel panel eller så. En färdig text och några paljetter på strategiska ställen så är man klar!

Den observante läsaren noterar att jag duttat lite stickles i mina paljetter och den torktiden är helt okej eftersom jag fortfarande har några dagar till godo, de internationella korten är skickade sen länge #såduktigså

När jag var i butiken idag kunde jag ju inte låta blir att spana in några kombinationer som jag kunnat tänka mig om det inte vore för att jag faktiskt är klar med alla julkorten. I år blev det ca 140….. 80 till eget bruk och 60 till säljlådan. Anna tycker jag är duktig. Själv tycker jag nog mest att jag är lite störd och borde skaffa ett liv 🙂

Men om DU behöver inspiration kommer några kombos som kan funka till ovanstående recept:

Tim Holtz Idea-ology Christmas Layers och stickers, gärna i kombo med Maja designs Christmas wonderland, (framför allt baksidorna!)

American crafts Evergreen and Holly, papper, stickers och/eller texter.

Eller varför inte en embossing folder med snöflingor från Vaessen creative tillsammans med julephemera från KaiserCraft?

Och, så klart, mina personliga favoriter: 3D folders från Altenew, t ex Perfect poinsettias, och folierade jultexter från Pinkfresh Studio (trots att jag har både stämplar och hot foil plates med samma utseende har jag använt upp nästan en hel förpackning av de fabrikstillverkade….)

Hoppas att jag kunnat inspirera till några sista-minuten kort. Det behöver inte vara så krångligt med 17 lager och motiv som tar tre timmar att färglägga, jag tror mottagaren blir mest glad av att bli ihågkommen. Så funkar jag själv i alla fall.

Hoppas du får en mysig 3 advent imorgon!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar