Dans kring granen hemma hos katterna

Jag älskar att bygga scenkort, speciellt med Lawn Fawns stämplar och dies så idag tänkte visa er hur jag bygger en scen. Jag ville skapa en julscen med katter, en gran och en brasa så jag började gräva efter stämplar som hade just detta;

  • Purrfectly wicked – mängder med katter och här hittade jag även en hylla och böcker att dekorera med
  • Purrfectly wicked add-on – mer katter
  • Christmas dreams – här finns både katt, brasa, gran och diverse saker att dekorera med som matta, mjölk och kakor till tomten
  • Sedan hittade jag lite paket från några andra set. Många av Lawn Fawns julset har paket.

För att förenkla lite så ska jag visa resultatet först, annars kan det bli lite jobbigt att hänga med. Detta inlägget har MÅNGA foton 🙂 Här ser ni alla katterna som dansar vid granen och några som bara chillar, eller klättrar i granen, precis som det ”ska” vara.

Efter att jag fått en grundidé med vad jag vill göra så letar jag upp de stämplar jag tror att jag behöver och lägger ut dem på en kortbas. Denna gång så blev de utlagda på en stämpelförpackning för jag hade ingen färdig kortbas tillgänglig (jag flyttade nyligen mitt pysselrum så just nu hittar jag inte mycket 😉 ).

I den här layouten så såg jag att jag hade så pass mycket bilder att jag lika gärna kunde bygga ett slimline kort som ett amerikanskt A2. Jag ville inte begränsa mig redan i början så jag stämplade helt enkelt ut mina bilder och färglade dem så fick jag bestämma mig angående kortbasstorlek senare.

Jag visste att jag ville ha luvor till katterna men jag hade endast två separata luvor i de set jag hittade men så kom jag på att fiskarna i Christmas fishes alla hade mössor. Sagt och gjort, jag stämplade även dem och färglade endast luvorna.

När alla bilder var färglagda så klippte jag ut dem med koordinerande dies. Så skönt att ha matchande dies, att sitta och klippa detta för hand skulle ta mig en evighet.

Nu var det dags att bestämma sig angående kortbasstorlek och bakgrundspapper. Jag hittade snygga papper i Lawn Fawn 6×6 blocket Sweather weather och med tanke på att det inte passade slimline-formatet som är 8,5×3,5 (med Lawn Fawns dies) så fick det bli ett vanligt amerikanskt A2 istället.

Jag la ut mitt papper, använde mig av spillbitar som jag hade över sedan innan och tänkte att jag gör en snygg golvlist där papprena inte överlappade. Jag försökte placera ut bilderna där jag hade dem i början men upptäckte då att jag ville byta inriktning lite så att scenen istället blev att de dansar. Inga problem. Bara att flytta runt tills man tycker det passar någorlunda. Inget sitter ju fast än så man kan flytta som man vill. Man ser också om man får några uppenbara ”hål” som måste täckas med något. Övre högra hörnet är lite tomt jämfört med resten men där tänkte jag ha min hälsning. Än så länge så fungerade det alltså.

Jag började då med att sätta fast mitt mönsterpapper och klippa av det som hängde över på sidorna. Görs enkelt genom att man vänder på kortbasen och klipper av det när man tittar från baksidan, då är det enkelt att klippa. Annars så kan man givetvis använda sin skärmaskin.

Dags att göra golvlisten som ska täcka över glappet mellan mönsterpapprena. Jag använde mig här av en border die från Lawn Fawn setet Stitched borders och sedan använde jag min skärmaskin för att göra den så bred som jag behövde den.

Dien kan vara ganska svår att placera helt rakt på ett redan utklippt smalt papper, därför tycker jag om att göra det tvärtom, mindre pilligt 🙂

Jag limmade fast min ”golvlist” och trimmade av det jag inte behövde.

Nu är det dags att börja placera de grejor som ska sitta limmade direkt mot bakgrunden. Jag la ut dessa bilder och använde sedan Lawn Fawn glue tube för att limma fast dem.

Nästa steg blir de första grejorna som ska dit med skumtejp. Tänk på att det finns olika höjder av skumtejp vilket gör att man kan variera djupet i scenen.

Man märker ofta i detta skede att man behöver ytterligare ett gäng som ska sitta direkt mot bakgrunden och då är det bara att limma dit det. T.ex hade det sett ganska dumt ut att poppa upp katten och kakorna med mjölk ovanför öppna spisen eftersom det då hade sett ut som de svävade ovanför… sådant man märker efter hand när man bygger. Ångrar man sig så går det för det mesta alltid att flytta på saker om man är försiktig när man plockar bort det.

Dags för mina dansande katter. Jag använde mig av Scrapbook adhesives foam squares. De finns i både större och mindre storlek samt även någon förpackning som innehåller båda. Om man behöver kan man enkelt klippa dem i mindre bitar som jag gjort på kattens svans här. Jag försöker ge stöd åt de flesta delarna på bilden, tycker inte om när något ”saggar” 🙂

Ni kanske undrar hur jag gjorde med luvorna som satt på fiskarna… Jag klippte även ut dem med koordinerande dies och använde mig sedan av vit gelpenna för att täcka de svarta stämpelstrecken. Som synes på den högra bilden är de svarta strecken nästan helt borta med ett lager. När färgen torkat så kan man lägga på ett lager till samt passa på att lägga dit lite highlights.

Då har vi nästan kommit i mål med kortet. Uppe i högra hörnet så ska det dit en hälsning men jag tyckte det var lite tomt i vänstra hörnet och fick ta mig en funderare på hur jag skulle lösa det. Medans jag funderade så dekorerade jag alla mössor, vissa kulor i granen, elden och mjölken med glaze från Lawn Fawn. Elden och mjölken fick Clear Glaze som är väldigt lik Glossy Accents, den är bara snällare att applicera. Mössor och granens kulor fick istället Sparkle Glaze som är mer som Stickles och ger ett härligt glitter. Kortet las undan på behörigt avstånd så jag inte skulle råka sätta fingrarna på det medans allt torkade.

Till slut blev då kortet så här. Hälsningen blev ett hopkok från flera stämpelset; Meow you doin’, Cheery Christmas och Reveal wheel Holiday sentiments. Jag tog ”meow” från det första, ”y” från det andra och ”christmas” från det tredje. Det är bra när man kan mixa och matcha. Sedan kom jag ju på vad som saknades till vänster…. en katt som klättrar i granen så klart.

Här får ni lite fler närbilder på slutresultatet:

Här syns Sparkle Glaze tydligt på granen och mössorna.

Katt som klättrar i gran finns risk att jag får känna på i år. Första gången min katt Diezel är med om julen… här kan det bli livat 🙂

Mer Sparkle Glaze på mössorna. Här ser ni också lite tydligare olika höjd på foam tape. De mindre dansande katterna är också uppoppade med skumtejp men med en lägre variant än för de större dansande katterna.

Här syns Clearn Glaze på brasan och glaset tydligare.

Hoppas ni blivit sugna på att bygga era egna scener. Mixa och matcha med det ni har hemma för att bygga ihop egna härliga kreationer. Känner man att man saknar något så kan jag tipsa om att det kommer erbjudande på söndag att hålla ögonen på.

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar