Die-(cut)-ing in the julkortsverkstad

Svetten lackar! 😅 Tänk att det det blev så här i år igen! Det blir som att kräva ett hundrameterstempo i slutet av ett maraton. Och då har jag ändå skurit ner på listan av julkortsmottagare med nära och kära.

Men jag klagar egentligen inte. Det är kul, om än svettigt. Och jag kan inte förmå mig till varken att göra snabba CAS-kort eller göra flera av samma modell. Så vad blir räddningen? Dies såklart!

Här är några smarta hacks och tips på fina dies som gör livet i julkortsverkstaden lättare.

1. När du ändå skär ut dies, skär ut två- tre omgångar så kan du använda till fler kort. Gärna i olika färger såklart. De som blir över lägger du i en liten ask som du kan botanisera i när du behöver till något annat alster. De små snöflingorna är bra att ha där till exempel. Gärna i drivor 🙃. De är alltid fina att dekorera med.

Ett annat tips är att skära ut kvistar, blad och blommor. På kortet med flickan och paketet nedan har jag använt ett gammalt set från Sizzix. Men oftast i år har faktiskt settet Itty bitty branches från Altenew gått varmt. Du kan se hur jag använt det på det här kortet som jag postade igår på Instagram.

2. När du ändå gör en ram fundera om du kan använda både insida och utsida. En die som fixar just det är outside in stitched, en serie som finns hos Lawn Fawn. När man skär dessa får man möjlighet till en ytterdel och en innerdel som kan rama in fint. För att få till den yttre skar jag bara men skärmaskinen (se kortet nedan). På kortet ovan har jag använt Hero Arts Infinity Dies för att få en bra storlek på hål i den inre delen.

Andra smarta dies, som också avgränsar och skapar avslut precis som ramar är sådana som gör vackra kanter. De kan vara både dekorativa och föreställande. Om du söker på Border Dies hittar du en hel massa fina från Lawn Fawn. Förutom träden, som jag använt i första kortet ovan, brukar jag använda en med snöflingor och raden av hus till julkorten, den senare blir fin siluett mot en himmel där jultomten far fram.

Annars kan jag slå ett slag för små ramar. Och då kan jag verkligen rekommendera Lawn Fawns add ons till Magic Iris diesen. De står finfint på egna ben även utan Magic iris. Det finns en som passar för vår- och sommarkort, en lite mer djungelaktig, en för höst, och den fina snöflingan nedan.

3. En ask med utkast, utstansat, överblivet och färglagt Har du inte redan en sådan skaffa dig en. Det är en skattkista i kortmakeriet. Där hittar jag tomtar jag testat att måla i rosa under hösten. De gulliga igelkottarna med halsduk ligger där för det blev aldrig något höstkort av dem.

Jag hittar cirklar utskurna från Magic iris ramar, som bara väntar på att få en text stämplad på sig. Och med lite öppet sinne kan utkast till ett födelsedagskort med tulpaner omformas till ett julkort:

Allt som saknades var snöflingorna och en passande text. Oh my! Gillar jag den?! Text-diesen Tiny Sentiments: Wishing Die från Altenew har ett litet stämpelset som hör till med fraser för ganska olika tillfällen. Själva diesen kan du beställa från anna@pyssloteket.se. Typiskt en sådan dies man vill hitta i sin lilla skattkista så kan man bara stämpla ”rätt” text på.

På det här kortet och det med flickan och paketet har jag även använt bakgrundsdies., sunburst och Snowflake. Sök på backdrop så hittar du flera av Lawn Fawns tjusiga bakgrunder.

Förutom diesen jag nämt har jag använt följande stämplar: Gnomes från Aall and create , Stay Warm från Mama Elephant , Tulips outline från Altenew, Ge mig mer jul från Hänglar och Wings . Flickan med paketet är en gammal från Concord and 9th som jag beställt från Anna.

Lycka till med slutspurten nu!

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Lämna ett svar