Magic Iris interaktiv die steg-för-steg

Jag glömmer nästan alltid ”gången” när jag ska göra kort med olika interaktiva dies, särskilt om det går en längre tid mellan gångerna…. Hur sjutton var det man gjorde nu igen…? Brukar alltid få surfa in på Youtube och kolla instruktionsvideon från Lawn Fawn igen, stanna den emellanåt och göra ikapp momenten. När man sen väl gjort det första sitter det i fingrarna igen… ett litet tag iallafall tills det är borta igen… haha, därför brukar det bli ett gäng kort på temat när jag ändå är på g sas…  🙂

Jag vet att många efterfrågar guider på svenska så idag kommer här en lång radda bilder och instruktioner till hur du bygger ihop ett kort med Magic Iris från Lawn Fawn, kanske lyckas jag få ihop en film också men se det som en ev bonus i så fall.

Just den här interaktiva varianten är min favorit just för att den är ganska enkel att få till en fungerande mekanism. Bara man följer instruktionerna så har den alltid fungerat för mig. Jag har under resans gång lärt mig ett par trick och saker som är bra att tänka på men mer om det under bilderna framöver.

Förutom ”fronten” Magic Iris Add-On jag använder här finns det andra såsom en cirkel, hus och kamera mm. Det finns även ett flertal ”dekorationsdies” Här ser du ett urval av vilka add-ons som finns till själva grund-dien Magic Iris.

Jag börjar med att stansa ut de olika delarna jag behöver för mitt kort, har valt julpapper från Maja Design från förra året och Thought Bubble Add-on som ”dekorationsdie” den här gången.

Från vänster i bilden nedan: kortbas och mönsterpapper som jag vill ha som inramning bakom det hela, Sunburst Backdrop dien som kommer sedan är inte nödvändig, den syns inte sen. Jag gillar att ha en bas att måtta mekanismen mot innan jag monterar i ihop den och frontdien, det blir lättare att passa in var öppningsfliken ska vara då. Jag skär den till samma mått som frontdien men du kan som sagt lika gärna skära till ett annat papper som bas eller fästa det hela direkt på kortbasen.

De här delarna ingår i mekanismen:

Jag har vis av erfarenheten stansat ut delarna i lite olika tjocklekar på pappret, du kan naturligtvis stansa ut allt i ett och samma men jag tycker att det blir stadigare, håller bättre och är lättare att sätta ihop om jag gör enligt ovan bild.

De tre ”korvdelarna” längst till vänster är här bara utstansade i vitt som illustration. På bilden över denna ser du att de är utstansade i ett vanligt mönsterpapper eftersom de kommer vara själva öppningsmekanismen och synas.

En av de tre cirklarna, den översta i bild, i Neenah 110 har körts igen i maskinen med den här dien.

Nu börjar själva ihopsättandet:

De små snuttarna ska in i spåren.

och placeras så här

Nu är det dags att dutta dit gluedots i kryssen precis som jag gör på bilden. Det är viktigt att verkligen bara hålla sig på krysset annars så kan den önskade öppningsmekanismen gå förlorad.

Lawn Fawn rekommenderar gluedots i maxstorleken 3 mm eller 1/8 inch, (micro). Jag har inte testat att göra på nåt annat vis men skulle tro att det funkar med en minimal limklutt också bara man är noga och inte överdoserar limmet men jag rekommenderar att göra som Lawn Fawn gör.  🙂

Nu är det dags använda nästa cirkel i Neenah 110 och det är nu viktigt att ”korvarna” verkligen ligger i sina spår och att rundningen följer cirkeln. Man kan behöva trixa lite och jämna till den med hjälp av fingrarna inne i cirkeln som jag gör på bilden, de far gärna och flyttar sig och då fungerar inte mekanismen som man vill sen om man inte är noggrann här….

När jag är säker på att de ligger rätt brukar jag lägga ner det på bordet och trycka till där gluedotsen är och verkligen se till att de fäster på cirkeln.

Det beiga som sticker fram är på baksidan vid mitt finger är en ”korvsnutt”. Vänd på det hela och vik dem så sticker de inte ut, ska inte sättas fast på någon vis, bara vikas.

Nu ska det sättas dubbelhäftande tejp vid de tre markeringarna på baksidan. Se till att det inte blir överhäng med den dubbelhäftade tejpen som orsakar att cirklarna kletar ihop eller ”korvarna” fastnar inne i mekanismen. Som sagt talar av egen erfarenhet haha 🙂 Kommer tjata om detta med lim och tejp på fler moment…

Fäst de tre små remsorna som med fördel stansats ut i Neenah 80 istället för 110. De blir smidigare att vika över som vi sen ska göra. Rundningen ska följa den inre cirkeln, ligga kant i kant,  inte sticka ut eller hamna för långt in.

Vänd sedan det hela och ta fram ”öppnaren” som du med fördel stansat ut i lite kraftigare papper.

Den ska fästas enligt bilden, vinkeln som blir mellan öppnare och flärpen är viktig för om irisen kommer kunna stängas helt så var noggrann här.

Det är även här viktigt att det inte sticker ut tejp, jag viker in det som ev gör det och ser till att det är ungefär lika brett som cirkeln så att det inte sticker ut på andra sidan heller.

Nu är det dags för den sista cirkeln och att sätta dubbelhäftande tejp på de små flärparna. Det är även här viktigt att det inte sticker ut tejp som kan hamna mellan cirklarna och ev låsa mekanismen. Jag brukar peta undan tejpen så det inte hamnar i viket.

Här ser du vinkeln mellan öppnaren och flärpen samt att jag behöver peta undan lite mer tejp uppåt på flärpen.

När du viker över flärpen ska du inte dra eller spänna den utan bara mjukt och fint vika den över cirkelns ytterkant in mot mitten.

 

Nu är irismekanismen klar. Så här ser den ut öppen…

…och så här ser den ut stängd. Jag brukar testa den några gånger fram och tillbaka.

Nu ska vi snygga till ”öppnaren” lite, som du kanske sett har jag ju skrivit på den för jag visste att det kommer att täckas. Jag väljer dekorationsbiten som hör till frontdien för de passar bäst ihop och stansar ut två stycken. Jag limmar fast en på framsidan och en på baksidan för att det ska bli riktigt stadigt att öppna och stänga mekanismen. Samma försiktighet med limmet som med den dubbelhäftande tejpen så att det inte smiter in nåt mellan och in i mekanismen.

Jag sätter nu dubbelhäftande tejp på de tre övervikta flärparna både på baksidan och framsidan

 

Sen måttar jag in placeringen av mekanismen mot bakgrunden. Mekanismen ska vara stängd om det ska bli rätt, du ska kunna dra den nedåt och öppna den utan att det tar stopp. Det är alltid bra att testa så att man är rätt innan man monterar! 🙂

För att få lite höjd och mer intresse på framsidan av kortet stansade jag ut och limmade ihop bubblan fler gånger innan jag fäste den på fronten.

Tomten i mitten stansade jag ur ett av mönsterpappren, stämplade god jul och den undre titeln med stämplar från hÄnglar & Wings Skogsgrönt och Julsånger.

Hoppas det här kan vara till hjälp och är det något som blivit otydligt i min beskrivning så tveka inte att hojta till så försöker jag förtydliga!

På insta finns det exempel på fler varianter av kort med Magic Iris som jag tillverkade när jag ändå var igång! 🙂

Pyssla lugnt!

 

 

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar