Watercolor pencils på clear stamp

Ledig tid och äntligen mer tid över för pyssel. Jag har varit så sugen på att testa en teknik med Distress watercolor pencils som jag sett och nu vart det äntligen tid för detta. Tekniken går ut på att man ”målar” med watercolor pencils på sin stämpel, sprayar med vatten och sedan stämplar. Då får vad som kallas ”falsk akvarell”, alltså att man ”målar” med vattenfärger fast man använder en stämpel. Detta brukar fungera väldigt väl med gummistämplar men jag var sugen att testa med clear stamps och se om man kunde få ett lika bra resultat.

Jag plockade fram min stora snöflinga från Colorado Craft Companys stämpelset Big & Bold Warm Wishes Snowflake ihop med min Misti, några färger i blått och turkost samt en pensel och en sprayflaska.

För att få färgen att fästa på stämpeln så måste man blöta ned ”pennan” på något sätt. Man kan antingen måla vatten på stämpeln som jag gör nedan. Man skulle också kunna doppa pennan kort i vatten och sedan måla på. Jag tyckte dock detta sättet var enklare då jag kunde kontrollera hur blöt pennan blev. Jag målade rikligt med vatten på stämpeln.

Dags att färga in stämpeln. Jag gnuggade helt enkelt pennan över stämpeln där jag ville ha just den färgen.

Sedan gick jag över till nästa färg. Jag blandade även färgerna något för att få dem att smälta ihop enklare.

Dags för lite mörkare blå och då blev det Prize Ribbon.

När hela stämpeln vart infärgad så sprayade jag lätt med en sprayflaska. Detta för att den färg som mot förmodan torkat mot stämpeln skulle bli flödande igen.

Sedan är det bara att stämpla. Som synes på fotot så har vissa delar av stämpeln mycket vatten på sig medans andra har mindre.

Och detta blev resultatet. Man kan torka med en heat tool men jag lägger det bara åt sidan och provar med nya färger så får det självtorka. Tycker oftast att det torkar snyggare då. Skulle man ha missat med färg på något ställe är det bara att göra om det, färga in stämpeln och stämpla igen. En Misti är ovärderlig vid sådana här tekniker.

Jag har gjort detta för ut med mini distress inks med liknande resultat. Skillnaden med just Watercolor Pencils är att man ser enklare var man får vilken färg. Det är enklare med mer detaljerade stämplar som t.ex blommor.

Det är nästan så man bör utfärda en liten ”varning”, tekniken är väldigt beroendeframkallande och man får lätt en hel hög med bakgrunder på kort tid. Stämpeln är enkel att rengöra med t.ex Lawn Fawn Stamp Shammy och vatten. Nu bara att fundera över vad man ska göra med dessa 😉

Några fler tips, jag har använt mig av vattenfärgspapper, Canson watercolor paper, i och med att jag använder mig av en blöt teknik. Det går att göra ett andra generationens tryck genom att man sprayar stämpeln med lite mer vatten och stämplar på ett nytt papper. Färgen blir dock ganska blek om man jämför med när man gör detta med distress ink. Men prova!! Och givetvis behöver ju inte snöflingor vara åt det blåa hållet, det går lika bra med regnbåge;

God fortsättning och glöm inte att ta en titt förbi julrean i butiken.

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar