Embossingfoldrar bak och fram

Embossingfoldrar, det är som att jag inte kan få nog!

Säkert har du som jag hittat tillbaka till embossingfoldrar, det är verkligen en trend som kommit tillbaka med storm!
Det är roligt att prova olika tekniker och se var det tar mig. Jag har en del 2D-foldrar kvar, jag är så dålig på att rensa och göra mig av med saker, man vet ju aldrig när man behöver dom. Men 3D-foldrar är nog det som är roligast just nu.

Eftersom 3D-embossingfoldrar funnits på marknaden ett tag nu så börjar jag också leta mig tillbaka lite till äldre tekniker. Att använda sig av ”baksidan” av det embossade pappret är en sådan teknik.

Det vanliga är ju att man använder den sidan av pappret som är upphöjt efter att man kört foldern i sin stansmaskin. Visst sa jag att Tomten (maken) var extra snäll i julas? Jag är såååå nöjd med min nya Sizzix Switch Plus!

Men hur som, här har jag alltså tagit den andra sidan av pappret, då är mönstret nedsänkt i pappret och du kan fylla mönstret med olika pastes eller glittergels. Det bästa är om man använder en gel eller paste som är lite genomskinlig. Dvs som en glittergel, där det mest är glittret som ger färgen. Ett fantastiskt bra sätt att använda sina Stickles till. Ni vet de där små färgglada flaskorna med glitterlim i som det är så lätt att köpa för många av?

 

Efter att jag embossat mina papper, i det här fallet tog jag Neenah 110lb, så färgade in papperna med Distress Ink, jag valde färger efter vilka Stickles jag ville använda. Antingen kan man ju matcha som jag gjort eller ta en helt kontrasterande färg. Jag såg till att färgen var helt torr innan jag la på Stickles. Glitterlimmet är ju vattenbaserat så det löser upp Distress Ink litegrann ändå, men det bättrade jag på efteråt. Jag la på glitterlimmet genom att trycka ut lite här och var i mönstret och drog sedan med en större spatel över hela kortet. Visst, det hamnar glitter på fler ställen än tänkt, men det är rätt så lätt att skrapa bort där man inte vill ha det. Spateln jag använde är den här, Deco Foil Stencil Pal.

När glitterlimmet torkat så färgade in korten igen med distress ink där jag tyckte att det behövdes bättras på. Men jag gillade effekten av att det inte blev helt jämnt så jag var inte så jättenoga. Texterna på de här korten kommer från Lawn Fawn, från stämpelsetet Magic Messages, funkar perfekt att stansa ut med Hero Arts Infinity dies, som jag också använde en större cirkel av för att stansa ut bakgrunden till texten. Bakgrunden valde jag att ta i samma färg som jag hade till kortbasen. Jag tycker det är roligt att matcha kortbasen med färgen på kortet. Vilket inte är särskilt svårt med det stora sortiment av Bazzill Cardstock som finns i butiken.

Om du klickar på bilderna så kommer du direkt till webshopen och ser där vilka embossingfoldrar jag använt. Den här nedan, Floating Foliate från Altenew är en av mina favoriter. Och här tycker jag det blev så snyggt med det gröna och guldglitter till! Glitterlimmet täckte inte överallt, men mig gör det inte något, jag gillar ju när det inte ser helt perfekt ut.

Jag hoppas du finner lite inspiration till att använda dina embossingfoldrar till flera olika tekniker och jag önskar dig härliga pysselstunder framöver!

/Katti
@craftavide

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar