Ända in i kaklet!

Tänk vad mycket man kan använda stenciler till ändå. För att inte tala om hur många olika och härliga stenciler det finns!

Stenciler kan man använda med stämpeldynor, akrylfärger, sprayer, paste och säkert ännu mer produkter som jag inte kommer ihåg i skrivandets stund. Men roligt är det i vilket fall att leka med stenciler. Dessutom perfekt att använda om man som jag inte är så där särskilt duktig på att rita mönster på fri hand.

Men nu vill jag visa hur man även kan använda stenciler för att göra egna kakelplattor. Till det här kan du använda vilket mönster du vill, men ett lite enklare underlättar vid montering så det inte blir så mycket mönsterpassning. Har du satt mönstrade tapeter någon gång så förstår du. Jag valde en stencil från Tim Holtz som heter Latticework, rakt översatt betyder det tydligen gallerverk enligt google. Men på wikipedia kan man läsa följande: ”Latticework är ett genombrutet ramverk som består av ett kors och tvärs mönster av remsor av byggmaterial, typiskt trä eller metall. Designen skapas genom att korsa remsorna för att bilda ett rutnät eller väv”. Så ja lite stämmer väl det med just den här stencilen.

Sen beroende på hur du vill att dina kakelplattor ska se ut eller kännas så får du välja medium efter det. Jag valde en paste med struktur och som dessutom är genomskinlig, den heter Distress Grit Paste – Translucent. Att använda sig av en transparent paste gör att du kan blanda den med vilken färg du vill utan att tappa just den färgens egenskaper. Blandar du med en täckande, som på engelska heter Opaque så blir färgen ljusare eller mer pastellig. Oftast så är dom ogenomskinliga pastorna vita.

Den här gången blandade jag pasten med olika Nuvo Shimmer Powders, dom har ju egenskapen att inte bli som dom ser ut i förpackningen. Men när man blandar den så får den huvudfärgen så att säga. Du kan behålla lite av pulvrets egenskaper om du inte blandar så noga.

Här gjorde jag det enkelt för mig, tejpade först fast mitt cardstock och sen tejpade jag stencilen ovanpå. Annars så är Wendy Vecchi – MAKE ART Stay-tion suverän, men jag har precis (igen) strukturerat om lite i mitt pysselrum så nu hittade jag förstås inte den.

Här ser du hur jag gjort mina kakelplattor i tre olika färger och sedan när det torkat skurit upp bitar som är 1.5″ x 1.5″

Till  mitt första kort så valde jag svart bakgrund och skar upp tunna bitar i grå cardstock som ska föreställa fog och för att få lite höjd på kaklet så skar jag upp ett gäng rutor i samma storlek som kaklet och limmade fast bakpå. Sen monterade jag allt med lim. Det här sättet kom jag sedan på att det var lite omständligt, men man måste ju prova sig fram!

Här är det färdiga kortet med en textdie från Altenew som heter Circled Greetings: Hello Die som jag skar ut i metallic cardstock och satte en bit vellum bakom.

Men, jag hade flera kakelplattor kvar och gjorde ett till kort. Den här gången i mycket enklare design, men det här är jag faktiskt mer nöjd med. Men smaken är ju som baken, så man får välja själv vilket man gillar bäst. Här satte jag fast bitarna med foamtape direkt på en kortbas och satte dit en text från ett stämpelset från Pink Fresh som är suveränt att använda med tillhörande dies. Du kan enkelt stämpla upp alla fraser, embossa om du vill och sen skära ut med diesen. Vips så har du många färdiga texter att välja på. Väl värda sitt pris!

På Pysslotekets sociala medier, som YouTube, Facebook,  TikTok och Instagram kan du hitta olika små filmklipp eller långa livesändningar. Här nedan är ett litet klipp hur jag använde min stencil.

https://youtube.com/shorts/Y2DZgk–7ec?feature=share

Önskar Dig många härliga och kreativa pysselstunder!

Ps, missa inte att besöka butiken om du befinner dig i Stockholmstrakten, inget går upp emot att få klämma och känna på produkterna live! Pyssloteket ligger väldigt smidigt till på Valhallavägen, alldeles intill tunnelbanan Tekniska Högskolan.

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

4 reaktioner på ”Ända in i kaklet!

  kerstin462kesu

  (29 mars, 2023 kl. 08:55)

  Coolt! Tack för supertops! Ska prova. En fråga: skimrar plattorna när de torkat? Undrar alltså hur det blir när man blandar med transclucent paste.

   Katti

   (29 mars, 2023 kl. 11:27)

   Ja prova! Jag kan inte säga att det skimrar, men viss lyster får det!

    Kerstin

    (29 mars, 2023 kl. 12:24)

    Tack! Ska prova. (PS Visserligen topsar jag folk i min yrkesverksamhet, men jag tyckte det var ett supertips, inget annat!)

     Katti

     (29 mars, 2023 kl. 12:36)

     Haha, ja det tänkte jag inte ens på att det stod!

Lämna ett svar