Syjunta

Ni som har tonårsbarn, vet de vad en syjunta är? Utsatte min egen 19-åring, som ändå har ett ganska rikt ordförråd, för frågan och hon såg ytterst förvirrad ut. ”-Vaddå, menar du som nån sorts rebellgrupp?!”  Som gammal syjuntedeltagare visste jag inte om jag skulle bli förnärmad eller fnissa. Många saker var vi men rebeller kan man nog inte kalla oss.

För ett par år sedan började det dyka upp en annorlunda sorts dies på marknaden, dies som gjorde små hål och som är tänkta att man ska komplettera med stygn. Alltså som i brodera. Med brodergarn. På kort och sånt alltså. Vi i teamet har nog aldrig ens övervägt att ta hem några såna kollektioner, det luktade väldigt mycket som just gammal syjunta. Meeeen ni vet ju hur det brukar gå när det gäller mig, till sist måste jag falla till föga och prova på det i alla fall. Och jag vet inte om det är just den gamla syjuntedeltagaren i mig (ni kan inte ana hur många korsstygngsbroderier jag klämde ur mig under ett antal år!) men jag fastnade faktiskt för företeelsen. Och eftersom jag ser mig själv som en generös person så vill jag gärna dela med mig till er andra 😉

Jag har hunnit samla på mig några olika varianter och vissa av dem vet jag att Anna kan få hem från EU (dvs ganska kort väntetid, vem gillar att vänta?!) medan andra kanske behöver beställas från det stora landet i väster (och då får man vänta lite längre).

Den här första heter ”Circular stitch Background”. När man stansar ut den får man alltså alla de små hålen plus en prägling där stygnen är tänkta att löpa så man man behöver knappt tänka själv alls (även om man självklart kan göra preciiiis som man vill). Jag har en hel drös bakgrunder liggande från diverse experiment och de som jag inte kände mig helnöjd med funkar ofta bra till såna här projekt. För att inte täcka för mycket av det hårda arbetet blev det bara en enkel textremsa och lite glitterpapper som jag även använt som matta, då glittrar det fint genom hålen jag valt att inte brodera igenom.

Jag använder traditionellt brodergarn från DMC, två trådar, och ändarna fäster jag antingen med en tejpsnutt och/eller lite lim.

Nästa modell heter ”Stitched fanfare” och finns att beställa från EU. Jag tycks ha monterat den upp och ner men hallå, det finns väl ingen ”broderapåkort-polis”. heller?! Formen på dien och färgen på bakgrunden fick mig att tänka på små soluppgångar så jag använde ett ombrégarn som går från rött till aprikosrosa. ”Yay” är en stämpel från Pinkfresh studio (erbarmligt dåligt embossad….) och den lilla textremsan från nåt av alla sentiment sheets från Creative expressions. Väldigt smidiga att ha till hands!

Till kort nummer tre har jag använt ”Stitched petal frame”, även den tillgänglig från EU. Hittade en fjäril i lila foil i min gottochblandat-låda, där hamnar allt möjligt som blir över från andra projekt. Fjärilen finns även som vanlig stämpel om man inte hamnat i foilträsket (ännu…). Kompletterade som på de andra korten med halvpärlor/rhinestones i matchande färg.

För att inte gilla lila så händer det oroväckande mycket lila saker på mitt skrivbord just nu…

Men det finns inte enbart bakgrundsdies. Till nästa kort använde jag ”Stitched flower” (även den en EU-beställning) ovanpå en bakgrundsdie som jag helt ärligt har noll koll på var den kommer ifrån, men det känns som ett ganska traditionellt mönster som borde finnas hos de flesta tillverkare.

Sist ut är mitt nuvarande work in progress, ”Stitched card front border”. Den ser inte ut att finnas hos Annas EU-leverantörer men hon kanske kan få hem den med nästa USA-beställning? Maila och kolla om du är sugen, anna@pyssloteket.se.

Här blev det lite si och så med utstansningen av de små hålen, inte så många föll ut av sig själva, så jag använder min craft pick för att peta ut dem vart efter. På de andra har många trillat ut vid stansningen eller efter en borstning med ett sånt här verktyg.

Så så är läget här just nu. Mycket lila och broderier. Vad blir nästa steg? Liljekonvaljparfym?

Mvh Babsan, 48 going on 80.

Om du har vägarna förbi Valhallavägen 48 idag så träffar du på mig och andra DT-medlemmar. Anna har lämnat butiken i vår ömma vård. Planen är  att vi ska köra nån demo. Och slänga käft men det behöver vi sällan planera för.

Kom ihåg att det är sista öppna lördagen på ett tag! Maj, juni, juli och augusti är det sommarstängt på lördagar så passa på att hälsa på!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar