Pysslotekets sommarutmaning 2023 – tio recept att följa

I flera års tid nu har vi förutom cybercrop om våren och hösten även anordnat en lite större sommarutmaning för att hålla skapandet och kreativiteten vid liv under sommarmånaderna. Det brukar bli så otroligt roligt och inspirerande tack vare er! Nu är det dags igen:

Årets upplaga av Pysslotekets sommarutmaning tar genvägen till kreativiteten genom kokboken. Vi har skapat 10 stycken recept för er att följa. På en del kan du höfta medan andra är mer strikta med ingredienser och tekniker.

Generellt gäller: Ditt alster ska vara nyskapat för den här utmaningen. Vi utser alster löpande som vi vill lyfta i Pysslotekets sociala media eller i bloggen. Det är alltså ingen tävling med vinster utan ära och inspiration som gäller. Du får bidra med max två alster i varje utmaning. Utmaningen pågår fram till och med 20 augusti. Bidragen postas på angiven plats i Pysslotekets Facebookgrupp . Ni får såklart gärna också visa upp på Instagram och tagga #pyssloteket

Passa på att nyttja rabatten i webbbutiken: 10% på allt och 20% på alla 12×12 mönsterpapper denna vecka. Rabatten gäller fram till söndag 11/6 kl.23,59. Ingen kod behövs – rabatten syns i kassan. (Den fysiska butiken är stängd denna vecka)

Pyzzlots somriga cheesecake En riktigt god sommarcheesecake brukar innehålla bär eller frukter som hallon, mango, lime eller blåbär. Välj vilken av dessa du vill ha som huvudfärg på ditt alster.

Sedan ska du göra en ”botten” där du använder en stencil. ”Fyllningen” består i att använda  något medium (gesso, paste, glossy accent mm.

Överst på toppen dekorerar du med något somrigt.

Mariannes drömmar Bland Mariannes sju sorters kakor är drömmarna en favorit. Mariannes drömmar är frasiga och söta. De för tankarna till pastellfärger, fluffiga sommarmoln och sagodjur.

Kattis knasiga kaka För att lyckas med det här receptet behöver man släppa på kontrollen. Ta fram din experimentlusta. Blanda ingredienser och ”mixa media”. Använd minst en teknik där det är svårt att kontrollera hur det blir (exempelvis spraya, stänka, färger som flyter etc). Använd minst en teknik där du bearbetar ytan med något (sandpapprar, waxar, embossar eller dylikt). Berätta kort hur du gjorde din kaka.

Stephis färgglada sallad En riktigt god sommarsallad har en fräsch bas av grönt. Den är riktigt färggrann att titta på med minst två färger utöver den gröna basen (gärna rött och gult). Och vad väljer du som topping? Något crunchigt eller ätbara blommor?

Therese tårtkalas Therese vill bjuda på tårtkalas. På tårtbordet vill hon se maräng, grädde, glass och Lemon curd på bottnar av kola, sockerkaka och choklad. En del är fräscha med mintiga och syrliga toner andra är söta av sommarens frukter och bär. En del tårtor har många lager, andra moussetårtor bara ett. Vilken tårta bidrar du med till kalaset? Inspireras av färger från nämnda ingredienser. Bland motivet/motiven på ditt alster ska det finnas med något som man kan ha i eller på en tårta.

Malins vätskeersättning När sommaren är varm (förhoppningsvis?!) är det viktigt med vätskebalansen! Så här lagar du Malins vätskeersättning:

1. Socker, salt och vatten är basingredienser som är ett måste, Spun sugar, Saltwater taffy och Mermaid Lagoon! (Använd valfria Distress medium med dessa färger)

2. Lägg till andra valfria medium om du vill och  smaksätt och/eller krydda med dekorationer och använd de redskap/verktyg ditt hjärta vill.

3. Häll upp i ditt favoritglas och servera! (Dvs skapa valfritt alster och visa oss här.)

Annas mandelkubb från förr Sommarens genom tiderna allra torraste recept stavas ju mandelkubb utan tvekan!

Den här kakan är en klassiker för enligt många, mina föräldrar på 80-talet: ”de håller så bra”. Så alla barn fick äta torra mandelkubb hela semestern:)

Här ska du skapa ett kort utan att använda blöta medium som färg, spray eller vatten (lim är undantaget).

Ingredienser:

Blanda ihop alla ingredienser, var försiktig med bittermandel och hjorthornsalt så du inte använder för mycket.

Babsans palt Även den soligaste sommar har sina regniga dagar och vad passar då bättre än att koka en gryta palt?! I palten blandar man ju råriven potatis, mjöl, en gnutta salt och ev lite vatten till en fast men kletig smet. Man gör små bollar av hackat, rimmat sidfläsk och klär dem med paltsmeten. Koktiden är en timme i lättsaltat vatten. Sedan serverar man dem med kall mjölk, smör och lingonsylt. Mums! Trots att det är en tidskrävande rätt så är den enkel, med få ingredienser.

Babsans utmaning à la palt blir att skapa ett valfritt alster där färgerna gul, vit, grå och rosa ska vara framträdande.

Alstret ska vara skapat i clean and simple-stil och innehålla minst två paltar (cirklar).

Som extra, frivillig, twist: ställ din timer på paltens koktid, en timme, och försök hålla dig inom den!

Tettiz sommardrink ska läsas lite som en moodboard. Du kan inspireras av färgen på ingrediensen eller ingrediensen i sig. Sök gärna på ordet/orden i butiken och se vad du får upp för produkter (klicka på länkarna så kommer sökordet upp). Låt detta inspirera dig vidare!

Ingredienser:

Häll upp i valfritt glas (kan tolkas figurativt eller fritt).

Jennys silltallrik för tankarna till havet med skärgårdens alla färger och motiv. När du lagar den inspireras du av musiken som hörs över vattnet: ”Blå blå vindar och vatten …”

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

1 reaktion på ”Pysslotekets sommarutmaning 2023 – tio recept att följa

Lämna ett svar