Stamping Foam

Jag kanske är sist på bollen här vad det gäller stamping foam, men attans så mycket kul man kan ha med dom. Idag vill jag visa ett annorlunda sätt att använda stamping foam på.

Jag har faktiskt använt mig av mina älskade embossingfoldrar. Ni vet säkert vid det här laget att jag verkligen gillar att använda mig av embossingfoldrar, det finns så många olika sätt att använda dom på. Vill du hitta mer inspiration så sök på embossingfolder här i bloggen. Men nu ska jag berätta hur jag har gjort kortet nedan. Det här är ett sätt som jag tycker är så effektfullt att det räcker med en enkel mening och lite pärlor för att det ska bli snyggt.

Stamping foam är som en skumplast eller s.k. memory foam som man kan värma om och om igen och återanvända. Så det jag har gjort är att först välja ut en embossingfolder jag vill använda så den ligger beredd. Sen värmer man sin foam med en heat tool i ca 10-15 sek. Därefter får man inte vänta utan tryck direkt dit med den värmda delen på embossingfoldern du vill använda. Välj den sida på foldern som har det upphöjda trycket, oftast det man säger är botten på foldern. Tryck med bestämd hand och håll ett jämnt tryck i ca 20 sek eller tills dynan har svalnat. Då har du fått ett negativt avtryck av embossingfoldern.

Sen väljer du ut valfri färg, gärna Distress Oxide då den fäster bra på foamen. Jag har valt att lägga på färgen med en ”brayer”. Då tar jag först kaveln som jag väljer att kalla den mot oxidedynan och tar upp färg med, sen rollar jag ut över mitt avtryck på foamen med lätt hand. Beroende på hur mycket färg jag vill ha så upprepar jag proceduren.

Efter det så vänder jag formen mot ett cardstock, här har jag använt Neenah 110lb, trycker lätt och låter pappret suga åt sig av färgen i ca 10 sek. Sen har jag fått ett härligt avtryck på pappret som jag kan använda som bakgrunder eller bara som ett nästan färdigt kort. Det här är så roligt så det är lätt hänt att man vill prova på alla embossingfoldrar man har. En del fungerar bättre och andra mindre bra. Det beror helt på hur tydligt mönstret är på foldern.

Bilderna ni ser är alla olika exempel med olika färger och foldrar. För varje gång jag vill byta mönster så värmer jag min stamping foam igen, då försvinner det tidigare trycket och jag kan göra ett nytt. Det går att använda båda sidor på foamen så man behöver inte värma bort det första bara för att man vill prova ett nytt.

På Pysslotekets Youtube kanal hittar du även en film där jag visar hur jag gjorde det översta kortet och på Instagram finns även en snabb reel. Nedan finner du även dessa bägge.

Materiallista

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar