Testing testing!

Strax före midsommar var jag borta hos Anna och hämtade upp vad som troligtvis var min dyraste Pyssloteketpåse hittills! Det som sammanföll var att jag gjort en ganska stor förbeställning från Altenew och gjort en rejäl komplettering av praktiska pryttlar inför sommaren. Därutöver så fick jag äntligen leverans av mitt sen länge förbokade Stampwheel!  Många av grejerna var nya för mig så jag tänkte dela med mig av mina första intryck.

Vi börjar med det mer praktiska innehållet i påsen.

Jag har gjort mig av med det mesta av min enfärgade cardstock i 12″ och nu för tiden köper jag mest Lawn fawns förpackningar i lettersize, 8,5*11 inches. De är tjocka, stadiga och funkar bra som kortbaser. Men ibland saknar jag att ha fler nyanser av en färg och därför föll jag för Studio lights paper pads med enfärgade papper. De finns i en uppsjö av kombinationer/teman! Pappret är slätt och fint och funkar bra att stansa ut i om man vill det. Det man ska vara medveten om är att det är inte kortbasmaterial utan lite tunnare, 170 resp 250 gram, men eftersom jag mest är ute efter att använda det som som ”fotomattor” så funkar det.

Dubbelhäftande ark i större format är en stapelvara hos mig. Favoriten har länge varit Stick-it men det är inte så lätt att komma över längre så nu testade jag Tonics variant. Vidhäftningen är det inget fel på men skyddsplasten är ganska tjock jämfört med Stick-its. Jag har ännu inte prövat att stansa i det, bara skära/klippa, men jag kan föreställa mig att man behöver köra igenom ett par varv i stansmaskinen och kanske också lägga till en shim.

På temat fästprodukter så införskaffade jag Vaessens småflaskor med tunn ”pip”. Jag fyller över från en stor flaska Aleene’s tacky glue och än så länge är jag supernöjd! Pipen är lite lagom tunn så att det inte kräver Hulkens styrka för att klämma ut det lite tjockare limmet. Jag har även testat flaskor som har nålstunna öppningar men hade mer eller mindre träningsvärk efter varje pysselpass, åtminstone med just det här limmet. Kanske funkar bättre med en tunnare kvalitet?

Mest spännande var ändå det svarta akvarellpappret från Florence, 300 gram hot press. Det funkade utmärkt att stämpla och embossa på tack vare den släta ytan och för mig, som varken är en papperskonnässör eller akvarellmålare, dög de mer än väl att färglägga med mina metallicfärger på. Min magkänsla säger mig dock att om man är ute efter ett kvalitetspapper för sina målningar så kanske det här inte hamnar högst upp på topplistan. Men som sagt, till mina syften duger det utmärkt.

Metallicfärgen jag har använt kommer från Creative expressions ”Cosmic shimmer”-serie och finns att förbeställa via Anna. Setet jag använder heter ”Decadent” men det finns flera olika varianter. Även Altenew har ett set metalliska akvarellfärger. De är slut i lager just nu men lägg en bevakning så får du en pling i mailen när de kommer in igen.

Med kortet ovan kommer vi osökt in på det lite roligare innehållet i påsen, min Altenewbeställning. ”Versatile greetings” är ett die set som jag länge varit sugen på. Det är användbara fraser i ett snyggt typsnitt (med skuggor) och alldeles lagom stora för kort. Blomman, som jag stämplat i en cirkel med hjälp av mitt Stampwheel, heter ”Mini coneflower” och storleken är perfekt! Lagom liten för att kunna använda som ovan men tillräckligt stor för att användas ensam på ett kort i mer clean and simple-stil. Detsamma gäller ”Mini dogwood” och ”Mini wildflower” eller vilket som helst av alla Altenews miniset.

”Mini Wildflower” köpte jag tillsammans med en koordinerade stencil och faktiskt embossingfolder! Samma blomma återfinns alltså i embossingfolderns motiv så här har jag stämplat, färglagt och stansat ut blomman och därefter kört den genom embossingfoldern. Jag embossade hela bakgrunden på vit Neenah cardstock och monterade den färglagda blomman ovan sin vita motsvarighet.

Det var lite svårt att fånga strukturen på bild men det blev riktigt coolt IRL!

Så till sist, juvelen i kronan och det jag så länge väntat på – mitt Stampwheel! Bara kartongen är ju nästan värd priset 😉

Mitt första intryck av den är gott. Det kräver lite omprogrammering av hjärnan till en början, men man kommer in i det rätt fort. Den stämplar bra, det blir ett bra tryck och det är inga problem att dubbelstämpla. För att göra typ kransar är den outstanding (hej då mina tunna och meckiga wreath builder stencils!) och jag har hört ryktas att den ska funka finemang till turnabout stamps från Concord & 9th. Arbetsytan upplever jag som ordentligt större än originalmistins men 361 cm2 mot 352 är ju egentligen ingen jätteskillnad (ja, jag har mätt). Kanske upplever jag det så på grund av att den är kvadratisk så att man kan sprida ut sina stämplar lite mer?  Den klistriga mattan i botten håller fast pappret på ett utmärkt sätt och man slipper alla magneter. Toppen när man stämplar men framför allt när man använder stenciler!

Om jag skulle önska en förbättring så är det att det fanns ett rutnät och markeringar för de vanligaste kortstorlekarna, antingen tryckt på botten eller på mattan. Just nu räknar jag mattans rutor för att få saker centrerade men den här tantens ögon är inte längre vad de brukade vara. Jag har kompletterat med, men inte hunnit testa, deras ”Center alignment guide” som ska hjälpa till att få pappret centrerat men det blir ju liksom en sak till att hålla reda på.

Här har jag stämplat och färglagt ett varv ”Dogwood flowers” direkt på min kortbas. För att få mer volym i kransen (och slippa maska) färglade jag fyra kvistar till på ett separat cardstock, stansade ut och monterade med 3D-kuddar. Fotomattan kommer från ett av Studiolightblocken och texten från Versatile greetings.

För att sammanfatta mitt första intryck av min nya leksak: Den har två stora fördelar. Ett: att kunna stämpla i cirkel och gör man sällan eller aldrig det – hoppa över den här produkten och köp nåt annat för pengarna. Fördel två: sticky mattan är fenomenal för stenciler! Men mattan finns ju att köpa separat så man behöver inte köpa hela mojängen om det bara är det man är ute efter. Det finns både en low tack och en ultra sticky beroende på vilka behov man har.

Med det sagt – är det här nånting som alla behöver? Nej, det är det inte. Och om du är i valet och kvalet mellan en Misti eller ett Stampwheel så skulle jag helt klart rekommendera en Misti (originalstorleken) för den kommer inte kunna ersätta dem, det här är en kompletterande leksak. Ska jag stämpla ”som vanligt”, texter eller vanliga motiv, så är det Mistin jag sträcker mig efter.

Vill man veta mer och se den i action finns det en uppsjö av videos på Youtube, dels Altenews egna presentationsvideo men även från andra, mer oberoende källor.

 

Jag personligen tycker det här är en kul grej och jag kommer nog att använda den en hel del. När jag hunnit leka med den lite till och utforska möjligheterna så återkommer jag med ett kompletterande inlägg och vem vet, då kanske jag ändrat mig och tycker att den är livsnödvändig för varenda skapande själ? Ni ska ju komma ihåg att jag inte tyckte Mistin hade nåt existensberättigande när den först kom. Tur att man kan ändra sig!

Nu är det sommar och med det ändrade öppettider. Den fysiska butiken är stängd på lördagar och v. 30-32 är det helt semesterstängt.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar