Stepper card – fuskvarianten

Det finns en kortvikning/-modell som heter Stepper card som vanligtvis görs med hjälp av en die eller genom att göra skåror mitt i sin kortbas. För mig blir det i princip alltid fel när jag ska försöka använda skalpell eller skärmaskin till sånt så när jag hittade den här modellen tänkte jag att det måste jag prova. Det som behövs är nåt att skära med, nåt att biga med och fästprodukter. Förutom lite tålamod, förstås.

Vi börjar med en bild så ni ser vart vi är på väg (dock utan På Spårets kluriga ledtrådar).

I videon som jag såg gjorde hon kortet i 5 x 5 inches men jag har anpassat det till amerikansk A2, dvs 4 1/4 x 5 1/2 inches.

Tips från coachen: läs igenom hela instruktionen innan du drar igång!

Vi börjar med själva stommen. Du behöver fyra bitar cardstock med följande mått:

De streckande linjerna är var pappret ska skåras och under varje del finns en liten bild hur vikningen ska se ut.

Det här är del A, det som bildar den horisontella basen, efter att jag vikt det till rätt form. Mitt tips är att skåra och vika mittskåran först, vid 5 inches, och kontrollera att långsidorna på panelen är lika långa. Sen skårar jag en respektive två inches från varje ände. På det viset kan jag korrigera längden på sidorna först, annars finns det risk att kortet blir låghalt.

Del B och C hör ihop och ska så småningom forma den vertikala delen av kortet.

Den kortare flärpen på del C ska användas för att fästa ihop delarna. Snyggast blir det om man klipper till hörnen innan man fäster ihop dem.

Sen gör man helt enkelt en lång remsa av dem med tejp eller lim….

… och får då ett sånt här litet tält. De båda nedre flärparna ska vara vikta utåt, som två små fötter.

Om man vill täcka sina delar med mönsterpapper eller liknande så är det enklast att göra det nu, innan man monterar ihop sina två basdelar. Här är det fritt fram för vilka mått man nu önskar, här kommer de som jag använde. Mina lager är 1/4 inch mindre än panelerna de ska fästas på.

Ytterligare ett tips från coachen: Tänk till om eventuell mönsterriktning innan du börjar skära till dina mönsterpapper. Det är så tråkigt om man fått sina, i det här fallet, julgranskulor på tvären istället för på längden. Ask me how I know.

(Ni har väl sett att Anna tagit hem E-Z Runner Grand från Scrapbook adhesives?! Jag är än så länge riktigt nöjd med min! Och undrar ni över embossingfoldern så är det ”Vintage ornaments” från Spellbinders.)

Så här såg mina delar ut innan jag monterade ihop.

Nu ska den vertikala delen monteras ihop med den horisontella basen. Sätt lim eller tejp under ”foten” på den långa panelen och fäst den i vecket som bildats på basdelens framsida. Upprepa på baksidan.

Nu ska du ha en konstruktion som ser ut så här i profil:

Då återstår bara den lilla D-delen. Den är valfri men kortet har en tendens att glida isär utan den, det står mycket rakare och snyggare om man lägger till den. Den spänner liksom ihop vikningen lite.

D-delen ska fästas på insidan av kortet….

…. så att det blir så här.

Och när du nu är klar ska det hela se ut så här. Eller något väldigt likt.

Sen är det fritt fram att dekorera av hjärtans lust. Vill man att kortet ska passa i ett A2/C6-kuvert så bör man inte ha hur breda eller höga dekorationselement som helst. Men man kan så klart alltid lägga det i ett större kuvert eller göra sitt eget, t ex med en envelope punch board.

Till det första kortet, i blå toner, använde jag mönsterpapper och ephemera från Echo parks kollektion ”Winter”. Den är från 2021 så jag vet inte ens om den tillverkas längre. Det blå pappret, till fotomattan, kommer från ett Studio light-block. Jag har varit lite förälskad i att göra kort med mönsterpapper på sistone och deras block är perfekta som lager, det blir inte lika tjockt som med vanlig cardstock.

Kortet som blev efter denna tutorial blev så här:

Granen är en sk stitching die från Spellbinders, ”Stitched Christmas tree”, som jag broderat med vanligt moulinégarn från DMC (eller vanligt, det är sånt guldfärgat som är lite strävt och dötråkigt att jobba med 😉 ) Eftersom det bara är jag i designteamet som gått igång på den här broderigrejen så är dien en förbeställningsvara, maila Anna@pyssloteket.se om du är sugen.

Texterna till båda korten hittade jag i min lilla burk som är full av olika färdiga texter. Just den här kommer från Mama Elephants Easy Xmas greetings och har ett par år på nacken.

Båda korten var riktigt roliga att göra men det är ju inte en modell jag kommer massproducera, framför allt inte med broderat motiv. Det tar ju en stund så den som får ett sånt får allt känna sig utvald. Hoppas du också vill prova den här vikningen! Om du stöter på patrull eller något är otydligt, lämna en kommentar eller ännu bättre: ställ frågan i vår Facebookgrupp – den är du väl med i?!

Det är fortfarande semesterstängt i den fysiska butiken, den öppnar igen 15 augusti. Webbshoppen är så klart öppen som vanligt men med lite längre leveranstid.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar