Egna bakgrunder #1

Jag tänkte att jag framöver med ett par blogginlägg skulle inspirera er lite till att skapa egna bakgrunder som sen utgör bas för ett kort, canvas eller vad du vill. Först ut i dag blir det ett kort och en canvas där jag använt stämpelsetet Incredible från Altenew på två olika sätt och sen färgsatt det hela med akvarellfärger.

Just det här setet råkar inte finnas hemma just nu men det funkar ju i princip att göra samma sak med alla stämplar det är bara fantasin som sätter gränsen. Kolla under de olika stämpelmärkena i webbshoppen eller rota i dina gömmor. Vill du att Anna tar hem ovan skicka ett mail!

Här har jag enkelt bara stämplat de olika blommorna i setet på en panel akvarellpapper, jag använder Canson. För att få tydliga skarpa stämpelavtryck använder jag uteslutande min MISTI när jag stämplar, särskilt på akvarellpapper som är lite tjockare och ofta har en ruggad yta.

Jag upplever att stämpeldynans bläck inte riktigt tränger ner i pappret av en stämpling utan att det kräver två, gärna fler för att det ska bli ett färgmättat och skarpt avtryck.

För att det ska hända lite mer i bakgrunden förutom färglagt stämpelmotiv har jag använt den snygga stämpeln I’m here for you från Crafters Companion.

Här vill jag inte ha skarpa avtryck så jag tar stämpeln helt enkelt bara med handen, fyller på lite lätt från stämpeldynan, duttar kanske av lite färg på ett kladdpapper innan jag lite ojämnt stämplar lite här och var över bakgrunden.

Man ska bara ana att det är text, det är inte meningen att det ska gå att tyda. Som slutfinish måste jag naturligtvis stänka lite över det hela också.

Nu blir det en tavla, samma stämpelset som ovan men det här gången stämplade jag blommorna på collagepapper med vattenfast stämpeldyna, klippte ut och fäste dem sedan på canvasduken med matt multimedium eller liknande.

Det är svårt att få till skarpa fullständiga tryck direkt på en canvas. Här kan du ju inte heller använda en MISTI så risken är att det inte blir så snyggt. Det löser man enkelt enligt ovan genom att först stämpla på collagepappret som man sen limmar på tavlan istället (men man måste låta det torka ordentligt så att bläcket inte smetas ut, fråga mig jag vet…).

Eftersom jag ska färgsätta med akvarell, dvs vattenbaserad färg vill jag att tavlan ska ha en yta som den kan fästa på och målar därför ett lager med clear gesso över som torkar med en genomskinlig lite strävare yta. Här råkade jag greppa Dinas men den jag länkat till är precis lika bra.

Det finns även nåt som heter absorbent ground som man kan göra samma sak med men den är ofta lite vitaktig och nu ville jag ju se blommorna för att kunna färgsätta. Hade jag valt att använda akrylfärg istället hade det funkat att måla ovanpå samma medium som jag limmade dit collagepappret med. Men, jag hade ändå valt att grunda med ett varv clear gesso, särskilt om jag jobbar med att tunna ut akrylfärgen med vatten.

Eftersom detta var en beställning så avslöjar jag inte budskapet här. 🙂

Jag dekorerade även kanterna runt om…

och ramade in det hela med svarta pappersremsor.

Mitt kommande inlägg om egna bakgrunder blir en härlig kavalkad med flera olika material och tekniker. Stay tuned och pyssla lugnt!

Och imorgon öppnar Anna butiken igen efter semestern! Hurra! Aktuella öppettider hittar du alltid längst ner på startsidan på www.pyssloteket.se

Vi ses!

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar