Julkort på ett negativt sätt?

Precis som vem som helst så tittar jag mycket på Instagram och Youtube, klickar mig vidare till olika bloggar och söker inspiration och idéer. Såg något kort flimra förbi och tänkte att den där dien, stansmall, har jag! Jag pratar alltså om den nya snygga dien från Sizzix, designad Tim Holtz, Forest Shadows

Här nedan visar jag tre kort som jag gjort med samma slags teknik, dock har jag inte något bra namn på tekniken, men jag har använt ”spillet” av det som blir kvar när man stansat ut.

Så först gjorde jag en bakgrund, där jag inkblendat, ytterligare ett påhittat svenskt ord för det finns inte någon bra översättning. Bläck-tonat? Nä, jag säger inkblendat. Jag har använt mig av Distress Ink i olika färger. När jag var nöjd med min bakgrund så stansat jag ut granarna och använde därför negativet, alltså inte själva granarna. Limmade fast bakgrunden på en bit vit cardstock och la den åt sidan. Därefter gjorde jag min egna kortbas, finns såklart färdiga att köpa, men hade ingen i rätt mått. Så jag gör ofta mina egna. Jag skar till en bit cardstock, med rätt mått på bredden och sen den dubbla höjden. Så jag får ett långsmalt papper. Bigar det på mitten och vips så är min egna kortbas gjord.

Nu tog jag dessutom en die och skar ut ett fönster i kortbasen, måttade ut var jag ville ha fönstret utefter hur bakgrunden blev och stansade sen ut mitt fönster. Därefter tog jag bakgrunden och kortet jag limmat fast det på och limmade fast det på baksidan av fönstret. Så där, då var det negativa siluettkortet klart. Svårare behöver det inte vara för att skapa ett kort som ser mer arbetat ut än vad det kanske är.

Första kortet gjorde jag så det skulle se ut lite som en galax, med ett lila stråk genom himlen. Stänkte lite vatten och lyfte bort lite färg, då får man automatiskt en himmel som är betydligt mer intressant än bara ett jämnt lager med färg. Forest Shadow kommer med tre stycken dies, två stycken skär ut granar som man kan lägga i lager eller använda för sig själva. Den tredje dien är stjärnor man kan stansa ut, antingen direkt på bakgrunden om man vill, men jag skar ut stjärnorna separat och limmade fast dom som dekoration lite mer utspritt än vad själva dien gör. Texten har jag stämplat direkt på kortbasen. Alla texter på de här korten kommer från samma stämpelset, Sizzix Seasonal Vides #2. För att skära ut fönstret använde jag mig av Hero Arts Infinity Dies .

 

Till det här kortet använde jag mig också av lila men lite mer utblandat med olika blå nyanser. Sen tog jag en stencil som ska föreställa snö och strök över med Distress Paste Snowfall. Stencilen heter Snow Flurries och kommer från Lawn Fawn. Även här använde jag mig av Hero Arts Infinity dies fast i en annan form, Arches.  Just det, på bakgrunden sprayade jag lätt med en shimmer spray som heter Frost.

 

Här ville jag gå ifrån stjärnhimlen och gjorde mer en solnedgångsliknande variant. Även här sprayade jag lätt med en shimmer spray fast i färgen Gold. För att få ett väldigt lätt skimmer så sprayar jag i luften och drar sen kortet genom luften för att fånga upp den fina misten. På så sätt slipper man oväntade sprayfläckar som hamnar där man inte vill ha dom. Texten stämplade jag den här gången med Versamark Watermark stamp pad och heat embossade sen med ett guldigt embossingpulver från WOW. För att stansa ut fönstret har jag återigen använt Hero Arts Infinity Dies i formen Hexagon.

 

Jag hoppas jag kan inspirera DIG att testa olika sätt att använda dina dies på. På lördag har du dessutom chansen att få mer inspiration från mig och några av mina kollegor i designteamet. Pyssloteket fyller Fjortis och det firar vi med att ha demos med olika produkter i butiken. Japp, på lördag har butiken särskilt öppet för att fira 14 år! Kom och mingla med oss vettja!

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar