Diecut inlay – Som att lägga pussel

Då var det lördag igen, och bara 8 dagar kvar till Julafton. Det har inte riktigt landat hos mig, tror fortfarande att det är minst 2 veckor kvar. Så nu nör det börjar gå upp för mig så har jag fått lite bråda dagar så att säga. Men på kvällarna är det skönt att varva ned med lite pyssel. Som tex att lägga pussel.

Diecut inlay, ytterligare ett engelsk uttryck som jag inte har någon bra översättning till, handlar om att man skär ut mönster med en die och sen lägger tillbaka det man skurit ut, fast kanske i andra färger eller med glitterpapper. Därför så skär man också ut samma die flera gånger för att få bitar som passar fast i olika färger för att kunna göra sitt egna mönster.

Jag har använt mig av Lawn Fawns Merry & Bright  och sedan flera olika färger på glitterpapper och även olika färgat cardstock.

Ett bra verktyg att använda till detta är en Easypick, eller det här verktyget har många olika namn, men i ena änden är det en udd av vax och i andra änden ett petverktyg. Det är oumbärligt när man håller på med paper piecing.

När man då skär ut flera olika slags färgat papper så blir det lite av ett moment 22, på ett positivt sätt, man får många kort gjorda på en gång men som ändå inte ser riktigt likadana ut. Ett tag kändes det som att det aldrig skulle ta slut, men sen rätt som det var så var alla små pusselbitar slut! I mitt fall resulterade det i 9 färdiga julkort.

Ett tips är att lägga alla diecuts i olika små burkar eller på olika fat för att hålla reda på alla små bitar som kan bli, då är det enkelt att plocka just den burken med den färgen man vill lägga just då. När ni ser alla kort nedan så tror jag ni förstår bättre. Så klart kan man välja att färga sitt egna cardstock eller spraya för att få olika mönster, men här valde jag alltså färdiga glitterpapper och färgat cardstock.

Ett annat tips jag har till dig är att använda sitt lim man har som favorit, men som torkar genomskinligt och inte heller för snabbt så man hinner lägga dit pusselbitarna innan limmet torkat. Det är också väldigt smidigt att hälla över limmet i en liten flaska med smal spets så man inte får för mycket lim och också lättar kommer åt. Jag gillar dessa flaskor från Vaessen Creative, de har en väldigt smal spets och bara man håller nålen i flaskan när man inte använder den så brukar den inte sätta igen så lätt. Det beror förstås på hur ofta man använder limmet.

Men nu kommer korten, jag skriver inte någon beskrivande text, tycker inte det behövs. Utan jag hoppas du blir inspirerad och vill testa på. På YouTube finns massor med videos om det här med Diecut inlays, sök bara på ordet så hittar du flera videos.

Önskar er alla en härlig julhelg och vecka!

/Katti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar