Embossa mera!

Idag vill jag gärna tipsa om en teknik som jag använder när jag vill att ett kort eller en detalj ska få det där lilla extra, nämligen att embossa i flera lager. Det färdiga kortet ser ut så här och häng med så ska jag berätta hur jag har gjort det.

Bakgrunden är sprayad med distress spray stain i färgen picked raspberry på ett akvarellpapper. Jag sprayade även med vatten och använde en pensel för att få ett jämnare utseende än vad en spraydusch ger. Jag gillar verkligen den intensiva färgen man får med spray, jämfört om jag hade använt distress ink eller distress oxides för att färga in cardstocken. När bakgrunden hade torkat, stänkte jag både vattendroppar samt med ink för att skapa lite dimension i bakgrunden. Så här ser kortet ut efter den första embossingomgången, man kan se att texten är lite skrovlig.

Tekniken med att embossa flera gånger funkar allra bäst (jag har inte ens testat utan) om du har en MISTI, så att du kan se till att stämpla på samma ställe varje gång. På kortet har jag embossat i tre omgångar och det ger ett härligt slätt intryck, samtidigt som det skapar dimension.  När jag skapar ett kort med en bakgrund som är lite mer messy är jag inte lika noga med att borsta bort embossingpulver som fastnar på papperet. Dessa blir till små prickar som adderar ännu mer dimension till bakgrunden.  PÅ detaljbilden syns också några stora stänk och dessa är gjorda med hjälp av vattendroppar. Sätt några små vattendroppar på de ställen där du vill ha stänk, strö över embossingpulver och embossa. Här kan man inte vänta utan man måste smida medan vattnet är på plats, annars har pulvret inget fäste. Och tänk på att först ska vattnet förångas innan embossingpulvret smälter, så om det tar längre tid än vanligt så är det helt i sin ordning. Andra tips på vägen är att låta embossingen svalna innan man går på med nästa lager, för annars riskerar man att inte få sånt slätt utseende.

Här ser har jag använt samma teknik fast på en diecut och det blir ju bara så häftigt och verkligen något extra! Min DT-kollega Katti har en bra video som visar hur man gör utan att bränna fingrar eller kladda med pulver.

Här har jag använt embossingdynan direkt mot ytterkanten på cirkeln för att skapa en matta för den mindre cirkeln och snöstjärnan.

Materiallista:

Embossingpulver, jag använde Metallic Silver Super Fine
Embossingdynor
Spray, här finns det mycket fint att välja på
Cardstock, som tål en del vatten

 

Hoppas att du känner dig inspirerad att låta embossingfönen gå varm!

// Anna-Carin

Inläggsförfattare: Anna-Carin

Senaste tillskottet i designteamet! Återupptäckte den här fantastiska hobbyn under pandemin och har inte slutat skapa kort sedan dess. Numera testar jag även art journal och nosar på bujo. Gillar att prova olika stilar och nya tekniker. Skapar gärna med stämplar, stenciler och embossingfoldrar från Altenew tillsammans med distressprodukterna från Tim Holtz.

Lämna ett svar