Fotopapper + oxider

Okej, det här blir ett långt inlägg så ladda med tålamod!

För ett tag sen såg jag en tjej på Youtube som använde oxider på glossy fotopapper och jag blev jättesugen på att testa själv. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad hon hette men det finns massor av filmer att kika på om man vill se mer.

Material som du behöver:

 

Jag slog till på ett provpack med fotopapper från Clas Ohlson till en rimlig penning och så plockade jag fram några favoritfärger bland oxiderna.

Det som är så häftigt med kombinationen och glossy fotopapper är att färgen sugs upp direkt i papperet medans det kritiga i oxiden stannar på ytan. Och med hjälp av en trasa och vatten torkar man enkelt bort chalken och vips dyker det upp ett helt annat utseende. Jag sprayade vatten på trasan och torkade försiktigt tills jag var nöjd. Det är så häftigt när de klara färgerna dyker upp!

Det är lite svårt att fånga på foto men på bilden nedan har jag torkat av den högra sidan och den vänstra är orörd.

Här är de tre första som jag gjorde, två av dem är på glossy och en har magnetisk baksida. I och med att färgen sugs upp så snabbt så finns det ingen möjlighet att blenda färgerna med varandra, vilket jag upptäckte på den mittersta. På den översta har jag dragit direkt med dynorna på papperet. På den nedersta använder jag domes som jag tryckte mot papperet.

Hela veckan funderade jag på hur jag skulle kunna få till en blendning med oxiderna och få det på fotopapperet. Och här kommer nästa tips om att använda en gelpress! Det är bara att applicera färgerna och rolla ut jämnt och med lite överlapp, lägga på fotopapperet och försiktigt stryka över hela ytan. Jag brukar ta ett större papper som jag lägger över och sen stryker jag med handflatan och är noga med att fotopapperet inte flyttar sig. Sen är det bara att göra så många gånger man vill tills man är nöjd med resultatet. Det gör jag ofta när jag vill få en bra och snygg blendning som är inte är lika intensiv som det lätt blir när jag blendar med domes eller borstar.

Eftersom jag hade lite olika typer av fotopapper kvar så bestämde jag mig för att testa samma upplägg på alla för att se hur de funkade och om de skilde sig från det glossiga fotopapperet. Eftersom det är två av varje sort i förpackningen så funkar det fint att visa skillnaden mellan när man torkar av det kritiga och om man låter det sitta kvar. På fotona nedan är en av pappren torkad med fuktig trasa och den andra är orörd. Först ut är canvas:

Här är det med självhäftande fotopapper

Jag tror att det här är t-shirt paper (papperen var inte märkta så jag kör med uteslutningsmetoden) och jag blev riktigt förvånad när all färg följde med.

Av alla bakgrunder var det en som ropade på att bli gjord till ett kort och jag höll det väldigt enkelt med vita stänk och en hälsning monterad på 3d-kuddar. Det blir en häftig extra detalj med det glossiga fotopapperet, som tyvärr inte alls går att fånga på bild.

Om du har glossy fotopapper hemma – testa gärna tekniken! 

 

 

Inläggsförfattare: Anna-Carin

Senaste tillskottet i designteamet! Återupptäckte den här fantastiska hobbyn under pandemin och har inte slutat skapa kort sedan dess. Numera testar jag även art journal och nosar på bujo. Gillar att prova olika stilar och nya tekniker. Skapar gärna med stämplar, stenciler och embossingfoldrar från Altenew tillsammans med distressprodukterna från Tim Holtz.

Lämna ett svar