Jag har gått till stan!

Vad ÄR det för konstigt uttryck egentligen, ”gone to town”? Men å andra sidan blir ju våra svenska idiomatiska uttryck inte fullt förståeliga heller om man skulle översätta dem till engelska: ”I’m supsecting owls in the moss”. ”Good day axe handle.” ”He’s not known to be one to spit in the glass!”

Anywho. Vad är det då jag gått till stan över?

Det är DT Kattis embossingfolderteknik. Ja, jag vet att det inte är hon som uppfunnit den men det är definitivt hon som sålt in den till oss andra i designteamet.

Den går ut på att man gör en bakgrund med hjälp av sina sprayer, gärna såna som innehåller micapulver så att det blir skimrande och härligt. Just nu gillar vi Tim Holtz ”Distress mica spray” och Dyan Reaveleys ”Shimmer spray” lite extra! Men rent krasst så kör jag lite ”man tager vad man haver” och blandar in alla möjliga sprayer i leken: oxide sprays, gloss sprays och distress spray stain. Experimentera dig fram!

När man är nöjd med sin bakgrund så plockar man fram sin bästa 3D-embossingfolder. (Ja, det går säkert med en ”normal” folder också men jag har ärligt talat inte prövat.) Den slätare sidan, den yta som ska pressas ner i pappret, täcker man sen med svart stämpelfärg modell Archival ink som är oljebaserad och vattenfast, det krävs för att färgen ska fästa något så när över allt micapulver. Det är den svarta sidan av foldern som ska ligga mot din vackra bakgrund. Det du vill åstadkomma är nämligen att bakgrunden i ditt motiv ska bli svart, eller åtminstone mörkare än motivet i förgrunden.

Sen kör man cardstock och folder genom sin big shot eller liknande. Proceduren kan behöva upprepas ett antal gånger för att uppnå önskad effekt.

Utan ytterligare krumbukter, här kommer en kortparad. Jag ber på förhand om ursäkt för allt blänk, allt skimmer gör korten hyfsat svårfotade.

Pine forest” från Altenew

Layered snowflake” och ”Poinsettia cluster”, båda från Altenew.

Delicate Mistletoe” från Sizzix (beställningsvara) och ”Slim classic pincones” från Altenew

Färgerna jag har använt ska jag inte ens ge mig in på att försöka komma ihåg men texterna kommer från Pinkfresh studio, ”Perfect sentiments: Holiday”, Mama elephant ”Easy xmas greetings”, Altenew ”Warm blessings” och en die från Waffle flower, ”Oversized merry Christmas print”. De två sistnämnda är beställningsvaror. Det vackra metallicpappret? Det är Altenews ”Brushed copper”.

Hoppas du blev sugen på att dra fram dina sprayer och embossingfolders mitt i adventsstöket. Vill du ha mer inspiration så beskriver DT Malin samma teknik HÄR men med lite andra produkter, principen är dock densamma. Men visst har även hon fallit för den skimrande varianten, den hittar du HÄR.

Hoppas du får en mysig 1:a advent!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Jag har gått till stan!

    Pillow boxes – Pyssloteket

    (7 december, 2022 kl. 06:47)

    […] in ”den släta” sidan med svart archival ink. Mer om den tekniken kan du läsa om här och här, en teknik som jag själv snappade upp någonstans på YouTube och blev helt kär. […]

Lämna ett svar