Tekniktisdag #13 – Falsk akvarell

Förra tisdagen visade jag ett kort med vattenlösliga pennor och idag ska jag fortsätta på vattenspåret med en teknik som kallas falsk akvarell. Som namnet antyder så går det ut på att få till ett motiv eller en bakgrund som ser ut att vara målad i akvarell.

Den här tekniken kan man göra på några olika sätt, jag ska börja med att visa den enklaste idag. Det jag kommer behöva är akvarellpapper, distress ink, en minimister eller liknande, ett teflonark eller craft sheet och en bakgrundsstämpel.  Till det här så är det viktigt att stämpeldynan är vattenlöslig, annars kommer man inte få den önskade effekten.

13 (2)

Jag börjar med att  trycka mina valda distressdynor direkt mot teflonarket. Det är viktigt att se till att ytan med färg är minst lika stor som den stämpel man har valt. 13 (3)

Sen lägger jag ner min stämpel i färgfältet och gnider runt den lite lätt. Inte allt för mycket för då blir färgerna lätt sörjiga!13 (4)

Jag vänder upp min stämpel och mistar den lite lätt med vatten för att färgen inte ska bli så koncentrerad. Ju mer vatten desto mindre färg.13 (6)

Därefter lägger jag på mitt akvarellpapper och trycker till lite försiktigt. Här gäller det att vara ganska lätt på handen för annars kommer vattnet och färgen att flyta ut i ett oregerligt mönster. 13 (7)

Lyft försiktigt bort papperet och lägg det åt sidan för att torka. Om man råkat använda lite för mycket vatten skulle jag definitivt rekommendera att låta det självtorka. Skulle man använda en varmluftspistol så är det lätt hänt att man knuffar runt vattenpölarna till oönskade ställen.

Medan den torkar så kan man passa på att göra ett andra tryck på en till pappersbit. Man reaktiverar bara stämpeln genom att spraya lite mer vatten på den och gör ett nytt avtryck. Till höger är mitt första tryck och till vänster mitt andra:
13 (8)

Jag hade redan en bild i huvudet  av hur jag ville mitt färdiga kort skulle se ut, en sorts collage eller rutmönster. Jag skar helt enkelt till min bakgrund i ett lagom format och skar sen ner det till kvadrater. För att hålla reda på vilken ruta som ska sitta var så brukar jag numrera dem vart efter och med en pil indikera vad som är upp:

13 (9)

Jag färgade in alla kanter på de individuella rutorna med samma bruna dyna och fäste dem på min kortbas. Jag limmade dem direkt på kortet men man kan även fästa några, eller alla, med 3D-kuddar för mer djup.

 

13 (10)

Som dekoration valde jag att stansa ut två fjärilar ur ett cardstock som jag färgat in med en av de blå nyanserna och inkade därefter kanterna med samma bruna dyna som tidigare.

 

13 (11)

 

För att få lite dimension på fjärilarna så valda jag att ebossa dem tre (!) gången med genomskinligt embossingpulver. Jag har en enkom gammal embossingdyna till sånt här eftersom jag inte vill riskera att få färg i min rena Versamarkdyna. 13 (12)

Eftersom jag inte kan hålla i fjärilen med fingrarna när den ska embossas så använde jag en pincett. För att få hela fjärilen embossad så valde jag att byta ställe mellan varje varv: först höger vinge, sen vänster och sista gången höll jag i kroppen. Efter att jag gjorde det här kortet så läste jag ett bra tips på nätet: Skär till en långsmal pappersremsa av lite cardstock som ”handtag”. Dra en rand ickepermanent tejp över cardstocket och fäst fjärilen, eller vad man nu stansat ut, i den. När man sen är nöjd med sin embossing så drar man bara försiktigt loss det embossade från ”handtaget”. Skulle det vara så att embossingen ”sticker ut” utanför fjärilen så kan man bara värma på lite med sin varmluftspistol; embossingen kommer att smälta och lägga sig mot kanterna. Det funkar! Jag har provat!
13 (14)

För att få ytterligare lite dimension på fjärilen så brukar jag böja vingarna på den runt skaftet på en pensel, penna eller liknande.
13 (15)

Så här blev version 1 av mitt kort, stl 10×10 cm:

13 (16)

 Sen fick jag ett beställningskort som skulle gå i turkos och eftersom det var lite halvbråttom som reviderade jag helt enkelt mitt akvarellkort till version 2.013 (22)

Ofta när jag håller på med en teknik så här så blir jag lite manisk och jag gjorde faktiskt två kort till med samma teknik men med olika stämplar och färgställningar: 13 (19)

13 (20)

13 (21)

13 (1)

Tack för idag! / Babsan

 

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar