Foiltips!

Det här med folie är ju så himla kul och snyggt! Det är ju också en teknik som finns i många skepnader och med olika mängd ”pryttelbehov” så jag skulle vilja påstå att det finns nåt för alla.

Inspirerad av Kattis inlägg från i onsdags så kommer här några exempel på olika folieringsvarianter och avslutningsvis ett tips från en som gått igenom flera av dem….

På Pyssloteket finns två sorters folie. Det finns fler märken i världen än dessa men jag kommer hålla mig till det som (åtminstone just nu) finns i vårt sortiment.

Den mest användarvänliga är Thermowebs Deco foil som kan fästas antingen med hjälp av något klistrigt eller med hjälp av värme på tonerutskrifter. Några exempel på hur den kan användas:

  • Thermoweb Transfer gel. Applicera gelen genom en stencil och låt den torka tills den är genomskinlig. Lägg på Deco foil och kör genom en lamineringsmaskin. Detta medium kräver värme för att fungera. Jag är osäker på om denna tillverkas längre men tog med den i listan eftersom många säkert har den hemma i gömmorna.
  • Thermoweb transfer gel DUO. Används på samma sätt som ovan men behöver inte värme, bara tryck! Du kan därför köra den genom din stansmaskin för att fästa folien.
  • Dubbelhäftande tape. Gör ränder med hjälp av olika (eller samma) bredd av dubbelhäftande tape. Dra loss skyddsplasten från tapen och täck med Deco foil. Använd ett falsben eller liknande för att gnugga fast folien ordentligt. Om man har dubbelhäftande tape på bred rulle eller i ark: Fäst en bit dubbelhäftande på ett cardstock och stansa ut valfri form. Dra loss skyddsplasten från tapen och applicera folien. Voilá! Folierade dekorationer eller bokstäver!
  • Sticky embossing powder. Embossingpulver som blir ”limmigt” i konsistensen när du värmer det och därmed funkar ungefär som den dubbelhäftande tapen. Med den här produkten öppnar sig möjligheten att foliera alla sina stämpelmotiv och texter!
  • Toner sheets. Deco foil är gjord för att fästa på toner med hjälp av värme. Man kan köpa hela ark toner sheets som man kan stansa ut t ex bokstäver ur och foliera. Det finns även cardstock med tonermotiv som man kan använda. Ark med färdiga textremsor har ju varit poppis ett tag och vissa av dem kan man foliera på samma sätt, t ex Creative expressions sentiment sheets.
  • Laserskrivare. Har du fördelen att ha tillgång till en laserskrivare så finns inga gränser vad för vilka texter du själv kan skriva ut och foliera! (Obs! Laser-, inte bläckstråleskrivare!)
  • Thermoweb Deco foil adhesive pen eller Liquid adhesive  För den som vill freestyla lite på sina alster finns dessa två varianter som enbart ska kräva tryck för att fästa folien. Limmet ska också fungera på tyg! (Friskrivningsklausul: Jag har själv inte provat någon av produkterna.)

 

Spellbinders Glimmer hot foil som används till ”hot foil stamping”, som jag hört att det kallas, kräver en enkom hot foil-maskin, t ex Spellbinders egna Glimmer hot foil system. Viktigt att tänka på om du går i köpartankar är att kolla upp att märket på maskinen är kompatibelt med den stansmaskin du har!

Här är det inte samma utbud av pryttlar, det finns liksom inga alternativa sätt att fästa folien utan du behöver apparaten. Utöver apparat och folie så behöver man

 • Hot foil plates vilket finns i nästan alla stämpeltillverkares utbud nu för tiden, i alla upptänkliga former och storlekar. Fler och fler gör också dies som koordinerar med deras foil plates.
 • Dies. Man kan också använda sina vanliga dies till att foliera med men eftersom skärytan på en cutting die är ungefär en tiondel så bred som kanten på en hot foil så kommer trycket/motivet bli supersupertunt. Jag har personligen inte varit jättenöjd med mina försök men vet att andra är nöjda så det är en smakfråga.
 • En solid hot foil plate är ett måste om man investerar i en hot foil-maskin, tycker jag. Med den kan du ta vara på allt ”spill” som blir och få negativa motiv.
 • Bra, riktigt slätt, papper. Här måste man pröva sig fram, det som funkar för den ena verkar den andra inte alls vara nöjd med. Det jag haft bäst framgång med, Hammermill, kan Anna dessvärre inte få hem men vill man pröva nåt som hon brukar ha i lager så skulle jag testa Rangers Heavystock,
 • Tålamod. Jag har mer än en gång varit på väg att sälja min till nån hugad spekulant men sen hips vips så har man hittar rätt magiska formel och det bara funkar.

 

Ni som känner mig förstår ju att jag testat mig igenom i princip alla Thermowebs produkter innan jag köpte min Glimmer. Vad gör man då med all foil och alla toner sheets man samlat på sig? Ja, man kan ju fortsätta använda dem som det är tänkt, det är ju inget som hindrar, men har man ändå släpat fram och värmt upp sin Glimmer så kan man göra så här:

Välj en Deco foil och en toner card front. (Det här är alltså egentligen ”fel” foil till en Glimmer!)

Använd sen din solid plate för att överföra värmen som toner cards behöver. Folien ska vara vänd med snygga sidan mot plattan, som vanligt, och cardstocket ska ha tonermotivet (i det här fallet regnbågarna) neråt.

Värm plattan, gärna två cykler, och kör sen genom din stansmaskin. Tada!

 

Den överfoliering som blir kan man lätt ta bort med ett sk sand eraser (som för övrigt är bra att ha till olyckliga små bläckfläckar och liknande i sitt ”vanliga” kortmakeri”). Spillet, de tomma/blanka regnbågarna med färg runt om, skulle man kunna använda tillsammans med ett toner sheet och en solid plate. Om man är sugen på svarta regnbågar. Det var inte jag så det här blev spill på riktigt.

Det tycks inte blivit något kort av bakgrunden ovan, ännu, men jag hittade ett annat som är gjort på samma sätt. Jag har inkblendat moln över folien och vill tipsa om att vara lite försiktig om du gör det, oavsett vilken typ av folie du använder. Min erfarenhet är att gamla hederliga foam blending tools är bättre än borstar på så sätt att de inte lika lätt lämnar repor i folien. Men det kanske bara är jag som är hårdhänt 🙂

Så, lite grann om folie från mig! Vill du veta ÄNNU mer om folie och se lite live action så rekommenderar jag att ställa ett larm och spana in Kattis live imorgon söndag 11-13 -> LÄNK <- . Den går av stapeln på Pysslotekets facebooksida (obs! inte i gruppen) så den här tillgänglig för alla på FB, inget gruppmedlemskap behövs. Och för er som inte har facebook så kommer vi lägga upp den i vår Youtubekanal i efterhand.

Eftersom det här är mitt första inlägg för året så vill jag passa på att att önska alla ett fantastiskt år. 2023 – nu kör vi!!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar