Berry sweet

Har du nånsin provat tekniken inlay die cutting? Det är när man stansar ut ett motiv och sen nästlar in en likadan die cut i hålet som uppstod och på så sätt får en slät yta. Om inte så är det här inlägget för dig.

Till mitt kort har jag valt att jobba med ”Strawberry patch” från Lawn fawn och några olikfärgade cardstock som jag gjort själv med hjälp av ink smooshing. (Mer om ink smooshing hittar du -> HÄR <-)

Jag började med att stansa ut de olika delarna ur mina cardstock och planera mitt kort. Åtminstone för mig är det här steget viktigt, att planera kortet alltså, eftersom man behöver börja bakifrån – man ska först stansa ut det som ska vara i bakgrunden.

I mitt fall så är det mina två jordgubbsrevor jag behöver börja med….

… och sen fyller jag igen hålen som uppstod med mina utstansade gröna revor.

Nästa lager är mina jordgubbar. Det lagret stansar jag utan att ta bort de gröna kvistarna, jag vill ju åstadkomma ett hål rakt genom kvistar och bakgrund som jag kan fylla med mina röda bär.

Var noga med att hålla reda på eventuella smådelar som trillar ut. I mitt exempel hade de vita delarna mellan bladen, ovanför jordgubbarna, lätt kunnat trilla ur eftersom de nu är lösa pusselbitar.

Och det var här jag upptäckte mitt misstag. Jordgubben består av två delar. Inte helt genomtänkt om man ska göra ett kort i ett lager. Hade jag tänkt till från början hade jag kunnat stansa ut fröna och fyllt den röda delen med dem. Som läget var nu ville jag inte börja chansa utan det fick bli ett lager till helt enkelt.

Jag försänkte de gröna små hattarna i toppen på jordgubbarna (är det bara jag som tänker på dem som små hattar?) för att det inte skulle bli ytterligare ett lager.

För att hålla ihop alla pusselbitarna så fäster jag varje del med lite washitape på baksidan. På så sätt håller det ihop men tapen är tillräckligt tunn för att stansa igenom vid behov. Jag avslutar med att fästa en bit cardstock på baksidan så blir panelen lättare att hantera.

Eftersom enlagersgrejen redan var körd så la jag till ett par jordgubbsblommor som dekoration och en utstansad text istället för den stämplade jag hade planerat.

Ett sånt här kort gör sig bäst i verkliga livet men förhoppningsvis kan ni se pusselbitarna i båda lagren här.

Eftersom det blev bär och kvistar kvar så gjorde jag ett enkelt kort, utan avancerat stansande, som blev en sommarhälsning till en kär vän.

Även det här med inlay die cutting är en av utmaningarna på årets bingobricka. Själv har jag i skrivande stund gjort 16 av 25 rutor och börjar närma mig mitt mål på 20. Rutor som ATC och Art journaling kommer jag inte ens försöka mig på. Hoppas du hittat till vår facebookgrupp och hänger på!

Observera att nu är butiken på Valhallavägen stängd för semester och öppnar igen 16/8. Webbshoppen är så klart öppen men pack och plock kommer ske sporadiskt så förvänta dig längre leveranstid.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar