Var med i Pysslotekets maffiga sommarbingo!

Mitt sommarlov, vad jätteskönt mitt sommarlovs ska bli… Det är låten jag får i huvudet när jag tänker på att vi kör igång årets sommarutmaning för Pyssloteket. Förra året hade vi ju en riktigt stor utmaning med 30 alster på 60 dagar på en mängd olika somriga fraser/fenomen att sätta tänderna i.  Succén var ett faktum. Kreativiteten spirade och inspirationskurvan exponentiell. Kan vi upprepa det? Naturligtvis inte! Vi kör något helt nytt istället – ett riktigt maffigt sommarbingo för alla pysselsugna att sätta tänderna i.

Hur deltar man och vad gäller? Du skapar ett alster per ruta, en rad är alltså fem olika alster. Du kan välja att få bingo på en lodrät rad, vågrät eller diagonal. Du kan också satsa på full bricka. Tillhör du den spelsugna typen kan du ta fram tärningen och spela fram din egen rad – men kort sagt: För att vara med och tävla ska du göra minst en rad av handgjorda alster. Du får bara använda ett alster till en ruta, dvs du ska INTE kombinera två eller fler rutor med ett alster. Det betyder att du skapar minst fem alster och högst 25.

Du har ända till 14 augusti kl. 23.59 på dig. Du postar din bingorad i Pysslotekets Facebookgrupp. För att vi ska kunna hålla reda på alstrena i din rad ber vi dig att du postar hela raden samtidigt när du är klar med alla fem alstren i raden. Frågor kring tävlingen svarar vi på i Facebookgruppen.

Självklart ska dina alster vara nyskapade för tävlingen. Vi ser gärna att du främst använder varumärken som finns i Pysslotekets butiks- eller beställningssortiment. Du får gärna tagga #pyssloteket och/eller #pysslobingo om du postar dina alster på Instagram. Precis som vanligt är det designteamet som utser vinnare. Vinnaren erbjuds att vara vår gästpysslare i bloggen – som tack får man 10% rabatt på ett köp.

Vad är nu detta? Vi vet att vi gärna svänger oss med olika begrepp kring pyssel som kan vara svåra för nybörjaren eller den som inte stött på det förut. Det är inte för att vara dryga, det råkar bara bli som ett fackspråkslingo för oss nördar på området. De flesta svar hittar du alltid i vår ABC här i bloggen om du stöter på ett ord du inte förstår. (Låt oss gärna veta om du saknar något ord där.) Men jag tänkte jag går igenom några av rutorna i bingot:

Vad innebär att göra CAS-alster i bara ett lager papper? CAS är en stil som står för Clear and simple – det innebär att man skapar ganska ”rent” och med mycket odekorerat utrymme (white space). Tänket är generellt ”less is more” – mindre är mer – och innebär att man låter kortet/albumsidan/layouten ha mycket white space och få dekorationer (om några alls). I det här fallet ska du även bara skapa på ett lager papper, med andra ord direkt på kortbasen/cardstocken/artjournal-sidan. Inga lager betyder alltså att du inte får klistra på något. Enda undantaget är om ditt alster är en LO – då får du givetvis klistra på kort. Om du vill få inspiration till CAS är mitt tips Åsas blogginlägg.

Här är ett exempel på ett CAS – one layer card från Babsan.

 

Det här med att skapa ett svart-vitt alster med bara en annan accentfärg? Ja det är just så enkelt. Använd bara svart och vitt (och alla grå toner däremellan) och en valfri accentfärg som fångar ögat. Här ett exempel från Marianne.

Vintage-stil, vad är det egentligen? Vintage betyder ju typ gammaldags. Det vara ett utseende man skapar så att det ser antikt, slitet eller använt ut eller så använder man papper och produkter som är ser ut just så. Ett exempel här är Tim Holtz paper dolls. För att spana in stilen kolla gärna på DT Kattis otroliga Vintage Journal nedan, men såklart kan du göra något enklare alster än ett helt album. Tänk också på att det finns många slags vintage-stilar.

Mixed media betyder ju användandet av flera olika typer av medium/material, dvs att man blandar olika saker t.ex. papper, färger, stämplar, inks m.m. Du kan skapa kort/layouter/canvastavlor eller sidor i en art journal. Här i bloggen hittar du mycket inspiration.

Vellum är ju halvtransparent papper – det hittar du här. Men det finns också i pärlemo och mönstrat om du söker på vellum i shoppen. Acetat är genomskinlig som OH-plast för den som fortfarande minns sånt från studie-/skoltiden. Det hittar du här.

När det gäller att göra ett mönsterpapper själv tänker vi oss att du färgar in ett papper och gör mönster med stenciler eller stämplar. Ett enkelt tips kan ju vara att använda bakgrundsstämplar. Men släpp loss din fantasi!

Vad betyder embossed resist-tekniken? Jo du embossar en stämpel (eller genom en stencil) och färgar in med stämpelfärg (eller annan vattenlöslig färg) över. Då står den embossade ytan emot färgen. Nedan är ett exempel från Babsan från i julas och i det här inlägget beskriver hon tekniken mer fylligt.

Torrembossing betyder ju rätt och slätt att använda embossingfolder eller på annat sätt prägla ytan på ett papper.

Falsk akvarell innebär att du färgar in en stämpel med exempelvis Distress ink eller någon annan vattenlöslig stämpelfärg. Sedan sprayar du lite vatten försiktigt på den innan du stämplar. Då ser det lite mer flytande och akvarellmålat ut. Här visar Karin ett exempel på det.

Sist men inte minst – vad betyder Inlay die-cutting? Jo, att du skär ut en form med en dies och sedan lägger tillbaka det utskurna (oftast i en avvikande färg) i det hål som bildats när du skurit ut – tänk pussel. Här beskriver Marianne tekniken.

Nedan har jag använt mig av tekniken när jag skapat bakgrunden med hexagoner.

Nu hoppas vi att inspirationen spruttar igång och håller dig och hela vår community i Facebookgruppen härligt puttrande och sysselsatt hela sommaren. Vem satsar på full bricka – skrik tuppen ja!

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

8 reaktioner på ”Var med i Pysslotekets maffiga sommarbingo!

Lämna ett svar