Tekniktisdag #15 – DTP

DTP är en förkortning som står för Directly To Paper. ”Knäppt”, tänker du nu, ”jag gör ju nästan allting på papper!” Jo, iofs, men här handlar det om att man använder sin stämpeldyna direkt mot pappret, utan att använda en stämpel, blending tool eller likande för att överföra färgen.  Till dagens övningar kommer jag att använda massor av akvarellpapper, stämplar, vitt embossingpulver, watermarkdyna, minimister, distress ink pad, distress stains och – trots vad jag precis skrev – en ink blending tool.

SAM_4420

SAM_4421

 Jag kommer att använda mig av julgranen, foten och toppstjärnan i mitt stämpelset. Jag stämplar och embossar alla delar var för sig i 3 upplagor och klipper sen isär för att få  9 individuella pappersbitar.

SAM_4416

Till den här granen har jag använt mina ink pads direkt mot pappret. Jag lägger bara dynan mot pappret och drar lite slarvigt. SAM_4423

När jag är nöjd med färgen så sprayar jag med ganska rejält med vatten. I min minimister har jag en blandning av vatten och perfect pearl i just färgen pearl. Det ger ett jättefint skimmer när färgen har torkat.SAM_4424

Jag upprepade proceduren med toppstjärnan och foten. För jämförelsens skull så gjorde jag två uppsättningar till, dels en med distress stains, dels en med distress ink och blending tool.

Jag lämnade mina sjöblöta papper att torka, faktiskt över natten eftersom jag skulle embossa på dem och ville att de skulle vara helt torra.

Under tiden skar jag till akvarellpapper i rätt mått för mitt kort och stämplade gran/fot/stjärna ihop och embossade med vitt. På den tillskurna delen inkade jag in hela granen och området runt om med en ljust blå färg med hjälp av min blending tool. Den här delen ska bli bakgrunden till mitt kort.

 SAM_4418

Därefter skar jag till mer papper, ca 1 cm större på varje ledd än bakgrunden. Det här kommer bli min fotomatta. Eftersom det kommer bli ett julkort är det tillåtet med HUR mycket guld som helst  och jag valde att embossa mina kanter med ett guldfärgat embossingpulver. Jag drog helt enkelt min watermarkdyna runt kanterna, bara precis så långt in som behövs, och strödde på generöst med embossingpulver.

   SAM_4428 SAM_4429

När mina färglagda delar hade torkat ordentligt klippte jag ut dem och monterade dem ovanpå min blå ”bakgrundsjulgran”. Till själva granen använde jag 1 mm 3D-kuddar, till stjärna och fot använde jag 2 mm-kuddar. Jag hade embossat en slinga i vitt över granen och ”pluttarna” på den fyllde jag i med en Paper pen i guld. Gillar man halvpärlor är Paper pen en riktigt bra investering. Man får snygga kupiga pärlor och inte de där marängtoppiga som man fick med Pearlmakern som kom för några år sen. Torkar hyfsat snabbt gör de också om man nu inte gör bautapärlor 🙂

Så här blev kortet med DTP, alltså dynan direkt mot papperet:

  SAM_4433

Samma kort med ink blending tool:

19 (11)

Och till sist med distress stains:

19 (10)

Personligen tycker jag att distress stains gav det snyggaste resultatet (trots att jag missade hörnen på granen!); en lagom intensiv färg plus att det var väldigt snabbt och rationellt om man ska massproducera. Pröva dig fram och se vilken du gillar bäst.

/Babsan

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Kommentera