Tekniktisdag del 21 – Perfect pearls

Idag ska jag göra en bakgrund, eller rättare sagt två, med hjälp av en produkt som jag tror att många av er har där hemma i lådorna men kanske inte använder så flitigt? Åtminstone var det så för mig, en typisk dagslända, men nu hoppas jag att de ska komma till lite mer nytta framöver. Produkten jag avser är Perfect Pearls från Ranger. Det är en liten burk med pigmentpulver som har ett otroligt vackert skimmer och finns i en uppsjö av olika färger. 14 (2)

Jag tänker visa dels en grundvariant på hur det kan användas, dels en liten variation på det, och det jag kommer behöva är Perfect pearls, valfritt antal nyanser, minimister, rena och mjuka penslar, svart cardstock och valfri stämpel. Till den här tekniken så är det verkligen att föredra att använda en riktigt kladdig dyna som inte torkar i ett nafs och därför förordar jag Versamark- eller Perfect medium, särskilt utformad för det här.

14 (1)

Jag börjar med att inka in min stämpel ordentligt med Versamarkdynan….14 (3)

… och trycker sen mitt svarta cardstock mot dynan.14 (4)

14 (5)

Jag vänder upp mitt cardstock och duttar på Perfect Pearls med en tunn pensel. Jag har faktiskt köpt de ”riktiga” Perfect Pearlspenslarna. De kostar inte så många kronor plus att de har precis rätt borst. Jag penslar inte ut pulvret utan använder mer en stöppelrörelse; det jag är rädd för är att dra ut mitt motiv om jag drar penseln över det. Jag tror inte att det händer men bara för säkerhets skull.14 (6)

När jag har mättat motivet så byter jag till den tjockare borsten och borstar bort allt överflödigt pulver. Jag brukar gå över tre, fyra varv och öka trycket lite för varje borstning. Jag har än aldrig lyckats få det helt rent mellan delarna i motivet men det har jag förlikat mig med.

14 (7)

Jag vill gärna fixera pulvret för att inte mottagaren ska bli kladdig om fingrarna och då gör jag helt enkelt så att sprayar med en minimister rakt ut i luften och sen liksom sveper jag kortet genom diset, jag brukar upprepa det ett par tre gånger. Pulvret innehåller nån sorts fixativ som aktiveras av det. (Och då kan jag passa på att tipsa om att inte göra som jag; mina burkar var väldigt kladdiga och dammiga så jag torkade av dem med en våtservett för att snygga till dem. Resultatet blev att burken näst intill limmades ihop av allt vått pulver så nästa gång jag öppnade den fick jag ta i som sjutton och spillde ut hälften på skrivbordet *ridå*) Jag läste också nånstans att om man använder den avsedda dynan, Perfect medium, så behöver man inte fixera alls. Det har jag dock inte provat själv.

När jag ändå höll på så gjorde jag en bakgrund till på precis samma sätt. Jag hade hört att Versamarkdynan skulle behålla så mycket kladdighet trots borstandet att man kunde embossa motivet. Det gick inte. Inte för mig i alla fall. Istället så borstade jag borde det fåtal embossingkorn som fastnat och tog fram min embossingdabber. Den drog jag helt resolut över hela bakgrunden och embossade sen hela tjofräset!14 (8)

Till vänster den ”vanliga” bakgrunden och till höger den embossade.14 (9)

Till mitt färdiga kort med den vanliga bakgrunden så stansade jag ut ett hjärta i pärlvit vellum som passade så himla bra till den metalliska bakkgrunden. Texten You är utstansad och har fått ett lager glossy accents.14 (10)

Ur min andra bakgrund stansade jag ut ett träd. En effekt som jag inte alls hade räknat med var att embossingen började släppa lite runt alla kanter och gav upphov till vad som ser ut som en grå infärgning. För att förstärka den effekten så stansade jag ut ett till träd, ur samma vellum som ovan, och monterade ihop dem lite omlott.14 (11)

Jag valde att hålla kortet enkelt och embossade bara en omtänksam silvertext samt rundade av med några matchande halvpärlor.

14 (12)

Tack för idag! / Babsan

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar