Snålandsveckor kapitel 1.

Ärligt. Januari är en sådär halvrolig månad rent ekonomiskt. Så idag tänkte jag visa lite med hjälp av en produkt som har väldigt stora användningsområden. På lördag kommer Gunilla fortsätta på samma tema, med samma produkt så missa inte det!

Distress reinkers finns i alla kulörer som.  Många är ni kanske som stått med en av dessa flaskor i handen och tänkt vad ska jag ha dessa till? Det ska jag nu berätta! 😉

Dessa färger har många användningsområden. Förutom att kunna fylla på sina distressdynor när de börjar bli torra så kan man med hjälp av sprayflaska och lite vatten blanda sina egna mister. De är oerhört pigmentrika och en flaska räcker väääldigt långt. Blanda i lite fint glitter typ micapowder så har du en glittrig spray!
Du kan blanda dem med olika medium och på det sättet få färgsatta medium. Du kan måla läckra bakgrunder, färglägga stämpelmotiv, göra läckra stänk över ditt kort osv osv. Möjligheterna är många och idag kommer jag visa dels hur man kan använda dem till en bakgrund eller en större yta men också att man kan färglägga med dem.

Först ut är ett kort där jag börjat med att spraya vatten på ett stort akvarellpapper. Jag använder Canson XL. BÄÄÄST! Sedan målade jag lite planlöst med olika färger och outspädda distress reinkers. Spraya på lite vatten om du vill att färgerna ska röra på sig lite.  Sedan stämplade jag fjädrar från Altenews Golden Feather och embossade med silverfärgat embossingpulver. Jag stansade sedan ut dem med tillhörande dies.

Om man låter färgerna torka själva så upplever jag att de blir klarare i färgerna. Iaf på det här pappret. Har man bråttom kan man såklart skynda på lite med heat tool. Jag upplever dock att lite av färgen mattas av då.

Här har jag istället färglagt med mina reinkers. Jag föredrar att använda ganska mycket vatten när jag färglägger på det här sättet så för att ha en sportslig chans att hålla mig innanför linjerna så valde jag att embossa mitt motiv först. På det här kortet valde jag guldfärgat pulver istället. Det ger en lite varmare känsla. Stämplarna är även här från Altenew,  setet heter Golden Garden.
När det gäller val av färger brukar jag välja två liknande toner av samma färg, då jag använder den mörkare till ”skugg” områden.
Jag fyller först det område jag vill färglägga med vatten och målar sedan med den ljusare av mina färger. Låter det torka en liten, men det ska fortfarande vara blött. Sen ”duttar” jag med den mörkare outstpädd där jag vill ha lite skuggning. Eftersom vatten är inblandat så är det inte säkert att det blir som man tänkt sig, men ofta blir det bra ändå!
Mitt hetaste tips är, sluta i tid! Gör lite först. Du kan alltid gå tillbaka och lägga i mer färg. Knepigare åt andra hållet.

Jag jobbar inte ihop färgerna alls utan låter dem löpa fritt och blanda sig själva. Nästan alltid när jag färglägger med vattenbaserade medium väljer jag en penselpenna. Jag tycker det är enklast att jobba med och man får en lagom mängd vatten. Men med den här tekniken vill jag ha pensel, framförallt för att jag vill ha mer vatten och låta färgerna jobba själva. Släppa lite på kontrollen typ! =) Mina favvopenslar är helt klart dessa! Otroligt prisvärda!

Här är de färger jag använde till just det här kortet. Färgkartan för distresserna är ju inte direkt framtagen för att vara ”ton i ton” som ex copic markers. Men en del kulörer har kombinationer som fungerar riktigt bra tillsammans.

Det här är en av mina favoritinköp! Tim Holtz palett med lock. Här kan man droppa upp en droppe av sina reinkers och använda när man vill måla. När man är klar stänger man locket och förvarar paletten liggande så skyddas färgen mot damm och att man lägger något i den… Det finns alltså ingen anledning att spola bort en massa färg. En del kulörer har jag haft i min palett uppåt ett år, utan problem! De torkar inte utan ligger bara där och väntar….  🙂

Jag stansade ut små cirklar i akvarellpapper och fäste intill varje kopp. Jag målade den sedan för att lätt kunna se vilken färg det är i koppen. Många av färgerna ser nämligen svarta ut där de ligger outstpädda…. så det här hjälper massor!

Hoppas jag inspirerat till nya sätt att använda dina reinkers. Har du inga så rekommenderar jag dig verkligen att prova! Missa inte Gunillas fortsättning på lördag!

 

Inläggsförfattare: Malin

Pyssel för mig är avslappnande och rogivande! Vissa perioder pysslar jag massor, andra inte alls. Har sambo, tvillingar, otäckt många akvarellpaletter och massor av dammråttor... Kan inte vara utan Lawn Fawn, copic markers, distresser och dies och vattenfärger och colorado craft och stenciler och...och.. och... ja ni känner nog igen er! ;)

2 reaktioner på ”Snålandsveckor kapitel 1.

  Inga

  (5 januari, 2018 kl. 17:47)

  Ojoj, så många bra tips, känner att jag behöver det nu efter alla julkorten. Tänk vad jag funderat över den här paletten! nu fick jag reda på hu den fungerar, tack!! och dessa reinker, visst har jag funderat om jag behöver, nu blev det nog villhöver!
  Ha en fin helg
  Inga

  Snålandsveckor kapitel 2 – Pyssloteket

  (6 januari, 2018 kl. 08:06)

  […] I torsdags lärde Malin ut några av sätten som re-inkers kan användas på och jag tänkte fortsätta på samma tema. Har du inte läst inlägget så hittar du det här. […]

Lämna ett svar