Tekniktisdag del 4 – Försänka dies

Nu ska vi lämna baskunskaperna och gå över på det roliga – att använda sina dies till annat än att bara skära ut och limma på.

Idag ska vi göra ett kort med en försänkt die. Till det har jag valt en die från Memory box som heter ”Loopy rings”. (Ett tips från coachen är att välja en enklare die när man gör det här första gången, annars är det nog lätt att det blir både första och sista.)  Utöver sin die så behöver man en kortbas och två papper. Jag har valt ett mönstrat papper från Basic Grays ”Mon ami”-kollektion (tyvärr slut i butik) och ett glitterpapper från American Crafts, POW Silver. Washitape, lim och en pincett kommer också väl till pass.

 4-1

Jag har börjat med att mäta och skära till en bit av mitt mönsterpapper som passar på framsidan av  mitt kort. Jag lägger ut mina dies som jag vill ha dem och fäster dem med tape så att de inte ska flytta på sig. På bilden så ligger papper och dies ovanpå kortbasen för att jag ska få en uppfattning om hur det blir. När jag sen skär så skär jag bara igenom mönsterpapperet!

 4-2

När mönsterpapperet sen kommer ut på andra sidan så pillar man isär sitt utstansade motiv. I det här fallet så lägger vi själva ringarna åt sidan men behåller alla smådelarna (ringarna sparar jag till ett annat kort). Det är viktigt att spara precis alla! Jag brukar lägga dem på ett vitt skräppapper så syns de bättre. Det är också bra att försöka dra i sina delar så lite som möjligt. Om de ändrar form kan det bli svårt att få ihop det längre fram (det här gäller framför allt om man stansar i lite segare papper).

4-3

Därefter så stansar jag ut ringarna igen, denna gång i mitt silverpapper, och nu är det själva ringarna jag vill behålla – mellandelarna kan kastas. Limma fast mönsterpapperet på kortbasen. Enklast är att täcka kortbasen med tape och sen lägga på sitt mönsterpapper. Då har man också krattat manegen för nästa steg, att montera fast alla smådelar. Först fäster jag själva ringarna så blir det enklare att passa in de inre delarna.

4-5

Nu gäller det att pussla in alla de lösa delarna på sina rätta platser! Jag har tidigare bara gjort det här med enfärgad cardstock men insåg rätt snabbt att det var bra med mönstret, det gjorde pusslandet lite lättare när man har flera likartade bitar.

 4-6

Så här ser det ut när alla delar är på plats.

4-7

Ingenting som sticker upp:

 4-8

Och det färdiga kortet:

4-9

POW-papperet är vääääldigt glittrigt!

4-10

 Nästa gång tror jag vi ska försänka fler dies. På samma kort. Ovanpå varandra. Spännande va?

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar