Att stämpla – en nybörjarguide

Jag har pysslat länge – i cirka 14 år nu – och glömmer ibland bort att vi alla varit nybörjare en gång. Idag kommer jag därför göra ett inlägg med lite information om vad du som är nybörjare i stämpelvärlden behöver för att komma igång.

Det du behöver för att kunna stämpla är:

stämplar
akrylblock

stämpeldyna
papper
rengöring

För att använda omonterade stämplar behöver du en akrylkloss. De flesta av stämplarna som säljs inom scrapbookingvärlden nu är omonterade – dvs. de sitter inte på en träkloss. Du kan använda samma akrylkloss till alla stämplar, de fäster på klossen av sig själv och sedan skalar du av dom från klossen och sätter dit nästa stämpel.

I Pysslotekets webbshop finns klossar från Inkadinkado i olika storlekar:
http://www.pyssloteket.se/verktyg/stampeltillbehor/

Jag har under åren samlat på mig ett antal akrylklossar, men ska du börja med en så råder jag dig att köpa en lite större så att du kan använda den till både små och stora stämplar.

Nästa steg är att välja stämpeldyna. Det finns en uppsjö av dynor, så det kanske inte känns så lätt när man är nybörjare. Vill du måla med vattenbaserade färger ovanpå det stämplade så skulle jag använda en vattenfast dyna – t.ex. denna:
Rangers Archival Ink pad

Vill du få till ett riktigt skarpt och ”krispigt” tryck så rekommenderas dye ink eller pigment ink – de fungerar bra ihop med clearstamps – här är några exempel:
Altenew – dye inks
ColorBox – pigment inks
Hero Arts – dye inks
Lawn Fawn – dye inks
VersaFine – pigment inks

Här finns alla märken/tillverkare:
http://www.pyssloteket.se/stampeldynor/

När det kommer till papper så beror det såklart på vad du ska göra med ditt stämplade motiv som avgör. Ska du måla med vattenbaserade färger så behöver du kanske stämpla på ett akvarellpapper, men ska du färglägga med alkoholbaserade pennor så behöver du ett papper som är slätt och nästan lite blankt – t.ex. Bristol smooth paper.

När jag började stämpla så använde jag en vanlig fuktad disktrasa på en tallrik/bricka för att rengöra mina stämplar. Många struntar i att göra rent sina stämplar och så länge de inte färgar av sig så gör det ju inte så mycket. Själv är jag noga med detta och gör rent mina stämplar direkt efter att jag stämplat med dem – jag använder en Scrubber pad som jag sprayar stämpelrengöringsmedel i. Jag vet också att ett par av mina DT-kollegor använder en typ av rengöringstrasa som heter Stamp Shammy från Lawn Fawn, men den har jag inte testat själv – ännu. Det finns olika stämpelrengöringar och jag har provat många olika. I shoppen finns det några olika:

Hero Arts – Ultra clean spray
Ranger – Archival ink cleaner
Staz-On – All-purpose cleaner

Det som återstår nu är att välja stämplar – och det är inte så lätt som man kan tro… Det finns många fina att välja bland i shoppen:
Stämplar i massor

Några av mina personliga favoriter är Dina Wakley’s Scribbly small birdies – jag är väldigt förtjust i fåglar och dessa tröttnar jag aldrig på!

 

MEN

Nu måste jag också höja ett varningens finger… Har du väl börjat stämpla och fastnar för att testa olika tekniker – ja, då kan det bli dyrt, roligt, lärorikt – och alldeles uuuuuuunderbart! 😀

Pyssla lugnt!

Inläggsförfattare: Tettiz

Älskar att få färgkladdiga fingrar! Favoriten är gult, men jag skapar i de flesta färger. Gör kort, skapar i mina art journals, pillar med ATC - pysselperiodare med stor kärlek till akrylfärger, fågelmotiv och handskrivet. Har en och annan livesändning och är förtjust i kluriga utmaningar.

Lämna ett svar