Det här med mixed media – ett nybörjaräventyr – del 2: gel och paste

Då var det dags igen! Jag har forskat vidare kring det här med mixed media och tänkte försöka mig på en förklaring av gel och paste. Det kommer inte bli lätt och det kommer bli ett långt inlägg men jag ska försöka hålla det hyfsat enkelt.

Innan vi börjar, skillnaden mellan gel och paste verkar mest vara att gel i regel torkar transparent medan paste behåller sin färg. Båda går att använda för att fästa dekorationer mm på underlaget, tänk bara på att flytande medium är bättre lämpade för tunna material och mer krämiga medium kan hålla fast tyngre objekt. Det finns en del som är riktigt fasta i konsistensen och dessa håller sig verkligen på plats medan det torkar, ingen större risk att det du fäster glider runt! Båda fungerar att använda med stenciler och andra verktyg för att skapa struktur men tänk på att de tunnare/mer flytande alternativen kan rinna under stencilen och hamna på lite oönskade ställen. En tjockare/krämigare gel eller paste är att föredra i dessa fall!

Det finns naturligtvis en uppsjö varianter och tillverkare av dessa medium som många gånger har olika benämningar beroende på vem som tillverkat dem. En del är glansiga när de torkar och andra matta, vissa är färgade och andra klara. En del är blandade med andra material för att ge en läcker effekt medan en del andra är väldigt släta och jämna. Jag tror man måste få prova sig fram här och antagligen ha ett par alternativ hemma, lite beroende på vad du ska skapa! Något som kan vara bra att komma ihåg är att det mesta går att späda ut med vatten, färga in med färger av olika slag och blandas med olika material för annorlunda effekter, du behöver inte köpa en av varje sort bara för att använda det ibland 🙂

Gel – ett utmärkt fästmaterial

Det finns många sorters gel att välja bland och det som verkar skilja dem åt, förutom tillverkare, benämning och pris/kvalitet är deras konsistens och slutresultat. De är matta eller blanka och finns i både tunnare och krämigare utförande. Vilket du ska välja beror på vad du ska göra och hur du vill att det ser ut i slutändan.

Några exempel som du kan hitta i butiken från Prima:

 

3D gloss gel – torkar transparent och glansigt. Kan blandas med akrylfärg utan att färgen blir blekare. Kan även blandas med ex. glitter, pärlor, micapulver eller flingor för att ge ett effektfullt resultat. Är dessutom så glansigt att du kan spraya eller måla ovanpå och torka av det (gäller icke-permanent färg).

3D matte gel – torkar inte transparent och får en matt yta. Kan blandas med akrylfärg eller vattenbaserat bläck utan att färgen blir blekare men slutresultatet blir matt, lite som en skoltavla eller chalk.

 

  

Soft gloss gel – mjukare i konsistensen än 3D gloss/matt gel, torkar transparent och med glansig yta. Kan användas som flytande lim och förseglare med ett lackat slutresultat.

 

Soft matte gel – har samma konsistens som Soft gloss gel, torkar transparent men med en matt yta. Kan användas som flytande lim och förseglare med ett matt slutresultat.

Gel kan användas för att skapa lager eftersom det torkar transparent eller semi-transparent och fungerar som förseglare. Var noga med att låta dina lager torka innan du börjar på nästa! Du kan stämpla på ett torrt lager gel med en permanent bläck/stämpeldyna.

Modeling paste, embossing paste, texture paste

Kärt barn har många namn (och kusiner). Om jag förstått internet rätt så är detta i princip samma sak men med lite olika benämning. De skiljer sig åt i konsistens och textur så du kommer nog vilja prova dig fram lite även här! Jag tror dock att en slät variant (utan glitter och sånt i) är en bra start. Något som kan vara bra att tänka på är att paste för det mesta torkar färgat eller vitt, så blandar du ut paste med färg blir den ofta lite blekare än om du blandar den med en gel till exempel.

I butiken hittar du lite olika sorters paste med varierande slutresultat men alla gör samma sak: ger ditt projekt textur, dimension och intressanta detaljer!

 

Modeling paste – En bra produkt att börja med, tror jag. Ganska krämig konsistens och ger en ganska slät, vit yta när den torkat. Kan användas som lim eftersom den torkar och blir permanent. Det går att måla över med färg eller spray, står emot vattenbaserade färger en del. Går att blanda med akrylfärg, bläck eller färgpigment för att få en annan nyans eller färg. Finns även varianter med tunnare/lättare konsistens men liknande egenskaper i övrigt.

Texture paste, white crackle – En paste som ger en glansig men strukturerad yta med sprickor/krackelering. Mindre slät än modeling paste och just denna ger en vit, krackelerad yta som kan målas över med akrylfärg när den torkat. Rätt läckert!
Det finns även liknande produkter som istället ger en grövre sandig yta till exempel.

Multi medium matte – Mitt personliga favoritlim som torkar helt matt, superdiskret! Men förutom den fantastiska egenskapen kan du använda detta för att försegla lager eller späda ut dina akrylfärger. Har bra resist-egenskaper!

Sen finns även denna lilla trio från Ranger (Texture Paste – 3pk) som är perfekt för dig som vill prova olika texture paste men inte köpa en stor burk för att inse att det inte var något för dig. Jag har själv provat mig fram lite med dessa och upptäckte att min favorit är just den som heter “Texture paste opaque matte” (uppe till höger i bilden nedan). Den är luftig och lite skrovlig i texturen men ger fin dimension och går att färga med vattenbaserade färger.

I bilden nedan hittar du även “Texture paste transparent gloss” (uppe till vänster) och “Texture paste transparent matte” (längst ner i mitten).

I ett av mina experiment med dessa tre testade jag att färga in den som är transparent och blank med lite blå färg. Det påminnde mig om bubblor så det blev till slut något jag använde på denna LO genom en stencil:

Som med så mycket annat kreativt arbete så handlar det om att utforska och prova sig fram för att hitta de produkter som tilltalar dig och ditt sätt att skapa. Jag själv köper gärna mindre burkar om det finns eller ber en kompis visa hur en produkt fungerar om jag är nyfiken på den. Det finns hur många videos som helst på youtube med dessa produkter och olika sätt att använda dem på. “Våga prova” och “ingen vet hur det ser ut i ditt huvud” är något jag brukar försöka tänka när saker inte alltid blir som jag tänkt 🙂

Vill du se några videos om paste, gel och liknande så har jag hittat ett par godingar att kika på:

Återigen Anna Dabrowska som visar primas gel och paste på ett tydligt sätt!

Sen har vi Marta (Maremi SmallArt) som berättar om sina top 10 produkter för mixed media-nybörjare!

Det var nog allt för idag, det finns som sagt massor av olika produkter och varianter att prova och laborera med. Testa gärna att blanda dina medium med tex micropärlor eller glitter, det kan bli riktigt tjusigt!

Vill du ha lite mer inspiration kan jag rekommendera att söka på andra inlägg i bloggen med taggen mixed media, det finns något för alla! Behöver du fylla på förrådet med paste eller gel så hittar du dem under kategorin mixed media i webbshoppen, du kan också klicka här för att komma dit direkt.

På återseende!

Ps. dela gärna med dig av det du skapar i gruppen på facebook eller använd taggen #pyssloteket på instagram.“

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

1 reaktion på ”Det här med mixed media – ett nybörjaräventyr – del 2: gel och paste

    […] jag började undersöka det här med mixed media tidigare här i bloggen (läs del 1 här och del 2 här) så snubblade jag över ett flertal videos av Marta (Maremi SmallArt) som inspirerade mig på så […]

Lämna ett svar