Stansa – vad behöver en nybörjare veta?

Att hålla på med scrapbooking, kortmakeri, mixed media, art journaling (osv.) är en hel djungel (eller två) och för en pysslare som inte är så insatt så kan all terminologi vara rena grekiskan. Idag tänkte jag göra ett inlägg där jag lyfter fram en typ av produkt som kan väcka en del frågor, nämligen stansmaskiner, eller die cutting machines.

Stansmaskiner finns i många olika utföranden – både mekaniska/handvevade och elektriska – och jag tänkte fokusera på de som är handvevade. De används tillsammans med stansmallar, eller dies, som de kallas, för att skära/trycka ut figurer eller mönster i papper och cardstock. Stansmaskinen köper man för sig och sen köper man till de dies man vill använda: bokstäver, ord, former och figurer – det finns MYCKET att välja på. Jag kommer inte att gå in så mycket på dies i det här inlägget, utan fokuserar dock på stansmaskinerna.

Exempel på tillverkare av stansmaskiner är Sizzix (Big Shot, Sidekick) och ProvoCraft (Cuttlebug). Om ni följer länkarna så kommer ni till produkterna i shoppen och där finns också bilder och filmer som visar hur maskinerna används.

Jag har själv en Big Shot och en Sidekick – på bilden kan man se storleksskillnaden mellan dem:

 

Den stora skillnaden är såklart storleken på dies – medan en Big Shot kan stansa större dies (då öppningen är bredare), så tar Sidekicken bara mindre dies. Cuttlebuggen hamnar någonstans där emellan i storlek.

En annan skillnad på stansmaskinerna är vilken tjocklek på dies du kan använda i dem. Sidekicken kan bara stansa dies som är ”wafer thin”, dvs. tunna metalldies – t.ex. dies från Lawn Fawn, Altenew, Sizzix med flera. En Cuttlebug eller en Big Shot har möjlighet att ta dies av andra tjocklekar, t.ex. Sizzix Bigz dies. Dessa stora, tjocka dies kan stansa i lite tjockare material än de tunna metalldiesen.

När det gäller storlek på maskinen så är såklart Sidekicken lätt, liten och smidig, medan Big Shot-maskinen är stor och tung (men stadig). Cuttlebuggen fäller du ut/ihop och tar inte lika stor plats som en Big Shot, därför tycker många att den är en smidig stansmaskin att äga – kanske speciellt om vill kunna förvara den nånstans utan att den tar en massa plats.

Blev du klokare? 🙂

Det är många saker att ha i åtanke om du ska välja en stansmaskin, och det är såklart väldigt individuellt var man väljer. Själv har jag ganska gott om plats att förvara min stansmaskin och tycker att min Big Shot är toppen – den är stadig och stansar dies av olika tjocklek och storlek. Min Sidekick är lätt att ta fram om jag bara vill stansa något litet eller om jag ska åka iväg på någon pysselträff och inte vill släpa med mig den stora Big Shot-maskinen. Vill man ha en maskin som både tar lite plats och tar flera olika typer av dies så kanske en Cuttlebug är rätt val.

Pyssla lugnt!

Inläggsförfattare: Tettiz

Älskar att få färgkladdiga fingrar! Favoriten är gult, men jag skapar i de flesta färger. Gör kort, skapar i mina art journals, pillar med ATC - pysselperiodare med stor kärlek till akrylfärger, fågelmotiv och handskrivet. Har en och annan livesändning och är förtjust i kluriga utmaningar.

Lämna ett svar