Rip strip

Jag tycker ”rip strip” låter som … ja som nån sorts lackjobb på en bil eller nåt men det är det inte. Det är en die från My favourite things som gör en perforerad remsa som mottagaren kan riva bort för att läsa meddelandet. Jag tänkte visa hur jag gör för att säkerställa att texten under remsan hamnar på rätt ställe.

Ofta när jag har flera olika stämplar och dies som jag vill använda till ett kort så börjar jag med att lägga ut dem så att jag får en uppfattning om hur det kommer se ut. Är det väldigt många delar så tar jag ett kort med mobilen, eller skissar av det på ett kladdpapper, för att komma ihåg hur jag tänkt.

Åter till rip strippen. För att göra mitt liv enkelt så stansar jag en frontpanel och ett bakstycke med samma die. Jag passar också på att stansa den i vanligt kopieringspapper så att jag alltså har tre identiska papper. Att alla tre har olika färg beror på att det översta pappret, som ska bli min frontpanel, är Canson XL medan det som ska vara längst bak bara är vanligt, tunnare, Neenah.

När jag har gjort det jag ska med framsidan så är det dags att börja stansa. När jag stansar ut dien ur fronten så vill jag samtidigt stansa den ur kopieringspappret. Jag lägger ihop båda två och tejpar ihop dem lite lätt så att de inte ska sära på sig. När jag vevat igenom så vänder jag alltid på pappret – innan jag tar isär något –  och kontrollerat att det stansat genom båda, annars kör jag ett varv till.

Nu är det dags att stämpla texten! Jag öppnar remsan som finns på kopieringspappret hela vägen. Sen tejpar jag ihop kopieringspappret med det som ska bli bakstycket. Nu vet jag att ”luckan” är  placerad på precis samma ställe som på  fronten.

Sen är det bara se till att stämpla sin text på insidan av öppningen….

… och montera ihop frontpanelen och bakstycket – utan kopieringspapper emellan så klart. Kom ihåg att inte sätta lim eller tejp på baksidan av remsan. Den blir lite svår att öppna då 🙂

Så här blev mitt färdiga kort:

 

Och efter öppning:

Den söte skotten kommer från setet ”Lucky dog” och texterna från ”All about you”, båda från My favourite things.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Rip strip

Lämna ett svar