Tutorial minialbum

Idag tänkte jag visa hur man gör det minialbum som jag demade i butiken för ett par veckor sedan.

IMG_0550

Du behöver: skärmaskin, scoring board, kort och kuvert, dubbelhäftande tejp, en penna och mönsterpapper. Man kan använda precis vilka papper som helst, själv tycker jag det är ett perfekt sätt att använda upp 6″-block som jag köper i galna mängder och ofta bara använder ett par papper av till kort. Sedan blir de stående. 6″-block är ett bra och prisvärt sätt att ha matchande papper till sitt album. Man kan bygga på med fler sidor, men albumet jag visar idag är gjort med tre kort och tre kuvert. Man kan använda vilken storlek på kort och kuvert man vill. Jag använder kortbaser som jag gjort av Neenah carstock och kuvert från Darice.

IMG_0549

Börja med att tejpa ihop två av kuverten med dubbelhäftande tejp.

IMG_0548

Jag tejpar ihop dem för att det håller bättre än att bara använda den befintliga klisterremsan och så kan man då också tejpa precis hela vägen.

IMG_0547

Skär av ca 1/8″ på den övre långsidan på två av kuverten. På det tredje kuvertet skär du av även den nedre långsidan, ca 1/8″.

IMG_0546

Två av kuverten ser då ut så här.

IMG_0545

Och det tredje ser ut så här.

IMG_0544

Det kuvertet är nu inte riktigt lika högt som de andra två. De två kuvert som har botten kvar kan du lägga åt sidan så länge. Skär av kortsidorna på det kuvertet som är öppet rakt igenom. Sedan skär du 1″ breda remsor av kuvertets framsida.

IMG_0543

Du behöver fyra 1″-remsor till det här albumet. Remsorna är det som kommer att fungera som ”gångjärn”.

IMG_0542

Biga remsorna vid 1/2″. Om det inte blir exakt på mitten gör ingenting. De här remsorna kommer inte att synas så mycket när albumet är färdigt.

IMG_0541

Nu ska du ha fyra stycken remsor som du viker längs med den bigade linjen.

IMG_0540

Fäst dubbelhäftande tejp ut mot kanten på ”ryggsidan” av dina remsor.

IMG_0539

Plocka fram de två andra kuverten och vik dem på mitten.

IMG_0538

Nu är det dags att börja tejpa ihop sidorna. Sätt gångjärnet mot kuvertet och tejpa fast. Tänk på att ”ryggen” ska vara åt samma håll på både kuvert och gångjärn.

IMG_0537

Riv bort den andra tejpremsan från gångjärnet och tejpa ihop kort och kuvert. Jag brukar inte mäta på vilken höjd jag ska ha kuvertet utan kollar bara var jag tycker det ser lagom ut. Tänk på att ha alla ryggar åt samma håll och tänk på att ha kuvertets öppning åt rätt håll, uppåt, så du kan använda fickorna att sätta tags eller annat i.

IMG_0536

Så här ska det se ut efter att du satt ihop två kort och ett kuvert.

IMG_0535

Fortsätt att tejpa fast nästa kuvert och nästa kort. Tänk på att ha alla ryggar åt samma håll och kuvertens öppningar uppåt.

IMG_0532

Så här ska det se ut när du öppnar dit album där ett kuvert och gångjärn håller ihop korten.

IMG_0531

Och när du öppnar upp kuvertet ser det ut så här.

IMG_0530

Dags att plocka fram mönsterpapper till pärmen. Man kan blanda hur man vill, men jag använder likadana papper till fram och baksida och så ett matchande papper till ryggen.

IMG_0529

Antingen kan man mäta bredd och höjd på kortet och skära efter måtten, men jag tycker det är lättast att lägga albumet på baksidan av pappret och göra streck utmed kanterna där jag ska skära.

IMG_0528

Pappret som jag ska ha till ryggen skär jag ner till rätt höjd och sedan brukar det vara lagom att göra en 2″ bred remsa. Jag bigar vid 0,75″ och 1,25″ så att själva ryggen blir 0,5″ bred. Det är lite bredare än själva albumet i nuläget men då finns plats för papper och dekorationer inne i albumet.

IMG_0527

Nu har jag de här tre mönsterpapperna att klä mitt album med.

IMG_0526

Jag viker ryggbiten så här.

IMG_0525

Sedan sätter jag dubbelhäftande tejp på de två sidor som kommer att gå ut över fram och baksida.

IMG_0524

Jag sätter dubbelhäftande tejp runt kanterna på de mönsterpapper jag ska ha på fram och baksida. Ett litet tips är att inte riva bort tejpen helt utan bara halvvägs på varje sida och vika ut skyddspappret. På så vis har man lite mer spelrum när man ska fästa pappret på albumets fram och baksida.

IMG_0523

Nu sätter jag pappret på plats och ser till att det hamnar rakt. Sedan drar jag loss resten av skyddspappret på varje remsa och trycker fast pappret ordentligt.

IMG_0522

Albumet passar jag sedan in mot ryggen och håller så medan jag drar bort skyddspappret och tejpar fast.

IMG_0521

När den första sidan är på plats lägger jag ner albumet, drar bort det kvarvarande skyddspappret och trycker fast ryggbiten ordentligt.

IMG_0520

Taaadaaa, så snabbt har du stommen klart till ditt album.

IMG_0519

Nu är det bara att börja klä insidorna av ditt album med mönsterpapper. Jag lägger mitt mösnterpapper på albumsidan och gör markeringar där jag vill skära.

IMG_0518

Jag tejpar baksidan av mönsterpappret och fäster på albumsidan och sedan fortsätter jag så genom albumet. De här albumen är både enkla och roliga att göra. Hoppas du vill prova på att göra ett. Ha det gott! /Hanna

 

Inläggsförfattare: Hanna

Crazy cat lady som pluggar till journalist och dricker oförsvarliga mängder kaffe. Förälskad i Mama Elephant-stämplar och har ett Lawn Fawn-återfall. Sjukligt begär efter 6"-block och lever efter devisen: Den som har flest prylar när den dör vinner.

Lämna ett svar