Tips för att få till det lilla extra

Halloj! För att fortsätta på månadens tema tänkte jag dela med mig av mina favoriter när det gäller att få till det där lilla extra. Förutom förslag på produkter och sätt att använda dem så vill jag tipsa om att rådfråga andra pysslare. Det händer ganska ofta att jag sitter med ett så gott som färdigt kort och känner att något saknas men kommer inte på vad, då kan jag fråga en kompis och få andra förslag än vad jag själv funderat på. Sen försöker jag lägga det på minnet och tänka på det nästa gång jag fastnar, kort och gott kan man säga att jag ser fram emot alla kommande inlägg på temat och de förslag mina DT-kollegor har att bjuda på!

Hur som helst, hittills har jag samlat på mig några sätt att avsluta kort och göra det där lilla extra. De produkter jag använder allra mest är:

  • Glossy accents & Nuvo crystal drops
  • Glitter i olika former
  • Pennor
  • Stänkvänlig färg
  • Paljetter, dots, bling och pärlor

Ibland räcker det med någon av ovan och ibland kombinerar jag flera. Jag tänkte berätta lite mer i detalj hur jag använder dem och till vad nedan.

Glossy accents & Nuvo crystal drops

Både Glossy accents och Nuvos crystal drops torkar långsamt men till en klar och genomskinlig produkt. Jag låter ofta alster jag använt något av detta på torka över natten så att de hinner stelna ordentligt och inte tappar formen om jag råkar lägga något ovanpå. Jag använder dessa till att få in lite glans på detaljer, gärna die cuts som jag först målat glitter på med Wink of stella eller Aqua shimmer pen, det blir så förbaskat snyggt! Det går också bra att göra droppar/duttar i olika storlekar om man vill ha det.

Ett av mina favoritknep är att lägga ett lager på klistermärken eller chipboard, det förvandlar vilken platt detalj som helst och påminner mycket om hur epoxy stickers ser ut. Glossy accents finns även med en variant som torkar krackelerad (Crackle accents) och Nuvo har flera mer eller mindre färgade drops med olika finish. Mina favoriter är Glossy accents och Nuvos crystal drops som heter Morning dew, de är väldigt lika och man behöver verkligen inte ha båda. Jag tycker dock att Nuvo ger bättre droppar/duttar.

Glitter

Jag tycker ofta att glitter alltid är rätt, frågan är väl i hur stor utsträckning man ska glittra till ett alster. Jag är dock lätt allergisk mot lösglitter men älskar alla former som går att kontrollera. Jag har en ganska bra samling Stickles, Nuvo glitter drops, glitterpennor (Wink of stella, Nuvo aqua shimmer glitter gloss pen, Sakura gelly roll bland annat) och sprayer med glitter (Sheer shimmer spritz sparkle) eller micapulver i (Prima color bloom exempelvis). Alla dessa används flitigt. Wink of stella och Nuvos shimmer pen är nog de som används mest, det är så enkelt att måla på och glittra till några detaljer i ett motiv. Jag använder Shimmer spritz mest för att stänka lite glitter snarare än spraya över hela motivet.

Stickles är lite annorlunda eftersom det ger lite textur och höjd om man så vill. Det passar utmärkt till detaljer (som salt på ett glas margarita eller korn på en sandstrand) och de i färg kan användas för att färglägga motiv. Ett tips är att välja motiv med större ytor, det är svårt att måla detaljerat med Stickles. En nål eller tandpetare är bra att ha för att peta in eventuellt spill på plats. Tålamod är också en fördel 😉

Pennor

Svarta smala pennor och vita med bra täckning är oumbärliga. De svarta kan man använda för att rita en ram runt ett kort, fylla i ojämt stämplade motiv eller skriva/rita något fint om man kan det. En svart penna är också bra till att måla kanterna runt utklippta motiv klippts ut längs med den stämplade linjen, det blir ofta lite vita luckor (i alla fall för mig) och så syns den vita kanten på papprets tjocklek eller vad man ska säga. Testa att dra en svart penna runt om så att hela kanten blir svart, det är stor skillnad och ser så mycket mer färdigt ut!

Vad gäller storleken på de svarta pennorna så är mina favoriter strl 005 och 01 men jag har även 05 och 08 som ibland är perfekta för att matcha ett motivs stämplade linjer om svärtan blev lite dålig. Ibland när man färglägger så bleknar linjerna och då är det väldigt snyggt att fylla i dem med svart för att återfå kontrasten.

Den vita pennan använder jag mest till att förhöja de ljusa områdena på ett motiv, jag övar fortfarande på hur långa, tjocka och många streck som blir snyggast att använda så det kan vara lite olika ibland. En sak är i alla fall säkert, det blir större skillnad än man kanske tror och hjälper verkligen till att ge djup i motivet.

En annan bra sak att ha den vita pennan till är att täcka över misstag, om man råkar måla lite utanför linjen så kan en vit penna rädda för det mesta.

Två andra pennor som jag gillar är Sakuras glaze pens, speciellt den svarta. Den är perfekt att dutta på ögonen på motiv, även Nuvos svarta crystal drops fungerar för detta men jag tycker pennan är lättare att kontrollera.

Stänkvänlig färg

I brist på bättre ord så försöker jag sammanfatta produkter jag använder till att göra lite stänk med, dessa är nästan lika lättflytande som vatten. För det mesta använder jag olika sprayer, till exempel Dylusions eller Primas color bloom. Ibland använder jag Sheer shimmer spritz sparkle och ibland vattenfärg eller akrylfärg utspädd med vatten. Det beror lite på vilken färg jag är ute efter och vad jag har i närheten.

Paljetter, dots, bling och pärlor

Små, glittriga, klara, färgade, matta, glansiga. Ja det finns en uppsjö av alternativ när det kommer till dessa. Vill man göra egna så finns det flera varianter i flytande form som tex. Enamel accents och Nuvos olika drops. Jag gillar lika stora och perfekt rundade dots så jag kör gärna på färdiga, ibland pärlor eller kristalliknande med klister på baksidan. Paljetter är en favorit just nu och de kan användas både styckvis eller i som skak i ett shaker card så det finns anledning att samla på sig många och i alla tänkbara färger, tycker jag 😉

Vill du inte ha en hel drös med dessa så skulle jag sikta in mig på klara, silvriga, guldiga eller vita alternativ. Gärna i lite olika storlekar, jag sätter oftast dessa styckvis men i grupper om tre. Någonstans har jag hört att man ska tänka i ojämna nummer och tre är alldeles lagom för mig, gärna i ett triangelmönster där sidorna är olika långa och vinklarna i olika grader.

Som jag skrev tidigare så utesluter ju inte det enda något av det andra utan jag kombinerar ofta flera av ovan nämnda. Bäst blir det om färgerna harmoniserar eller matchar, sen spelar sättet eller produkten mindre roll tänker jag!

Jag hoppas att du fått lite tips och idéer för att ge dina alster det där lilla extra, har du fler tips så kommentera gärna!

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

1 reaktion på ”Tips för att få till det lilla extra

    […] Jag tycker ju att om någon härmas – t.ex. liftar eller case:ar något du gjort, så är det den bästa komplimang du kan få! Det är extra skoj att vi som tema under mars att inspireras av våra DT-kollegor och den jag har valt att börja ”härma” är Therese och ett kort som kommer från ett inlägg från förra året. […]

Lämna ett svar