Stämplar av dies – DIY

Jag visade några kort på förmiddagen där jag använt mig att ett par olika trix och tekniker och tänkte att nån av er kanske är intresserad av hur de kom till.

Lite basic utrustning:

Jag började med att göra ett dubbelt lager foam med stick-it emellan. Med bara ett lager upplever jag att ”stämpeln” blir för tunn och i mistin når den inte ens riktigt ner till pappret. Sen stansade jag ut min duva (som förresten heter Delicate wings och kommer från Sizzix). Med hjälp av tapen fäste jag duvan på mistins dörr. Se till att den sitter fast ordentligt! Du kommer troligen att vilja stämpla den upprepade gånger åtminstone om du, som jag, använder akvarellpapper med lite struktur.

Sen är det fritt fram att stämpla med valfri dyna. Jag har valt att använda Versamark eftersom jag vill embossa med genomskinligt embosspulver och göra en resisteffekt

Resisteffekten gör att man kan spraya/inka/måla över sitt motiv och ändå behålla det vitt. När man stämplar med skumgummi ska man dock vara medveten om att porerna i foamen gör att man sällan får en heltäckande yta: det blir oftast små hål i motivet där man inte fått någon embossing.

När bakgrunden torkat något så när kan man, om man vill, stämpla t ex en bakgrundsstämpel över alltihop för att få ytterligare stuktur i bakgrunden. Jag valde att göra det med distress oxides i matchande färg och dels en äldre textstämpel från Stampers Anonymous, ”Stripes and Holiday types”, och en bakgrund med snöflingor från Hero Arts, ”Hand drawn snowflakes”.

När jag var nöjd med mina bakgrunder och de fått torka ordenligt över natten (de hade sett en hel del fukt….) så ville jag ta bort min embossing igen. Den hade blivit ganska missfärgad och ful av alla mina färglager. För att göra det krävs ett strykjärn och ett vanligt kopieringspapper. Jag viker ihop en handduk och lägger den på köksbänken (gillar att underlaget blir ganska stumt), lägger mitt kort med motivet upp och ett kopieringspapper över. (Glöm inte kopieringspappret – det blir så tråkigt annars!) Sen är det bara att stryka över tills embossingen smält igen och förts över till pappret.

Förhoppningsvis har man fått ett skarpt och relativt rent motiv. Notera de små prickarna på duvans kropp: det är ställen där porerna i skumgummit gjort att embossingen inte täckte.

De färdiga korten:

Hoppas jag kunnat inspirera till att testa en ny teknik och till att se på dina dies med lite nya ögon. Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar