Glad Påsk! – kort

Hej allihop! Då är vi inne på årets sista dag i mars och det är bara en dryg vecka kvar till påsk. Idag tänkte jag tjuvstarta april genom att byta tema i bloggen. Aprils bloggtema är nämligen kortvikning och interaktiva kort. Något som jag passade på att slå ihop med den stundande påsken.

Så kortvikning… Såhär långt brukar min expertis inom detta område sträcka sig, att biga någotsånär rakt ungefär i mitten på ett cardstock. Och egentligen gör jag inte ens det då jag använder mig av Anita’s förträffliga kortbaser.

När det gäller det här kortet så gömmer det sig något som inte syns på fotot. En vikning som finaste Maya lärde mig för väldans många år sedan.

Jag börjar från början med ett tjockt vitt papper och skapar överdraget på en ask, tänk tändsticksask. Detta överdrag får en extra flärp vilket är det som gör asken till ett kort. Beroende på storlek på papper kan vi variera storleken på asken, men troligtvis är det en mindre ask du skapar på det här sättet.

Jag vill alltså skapa 4 väggar, jag har valt att precis som på en tändsticksask ha två smalare sidor och en bredare topp och botten. Dessutom behöver jag fästa ihop allt på ett smidigt sätt vilket jag löser genom att ha en smal remsa som jag kan tejpa fast på insidan. På det plussar jag på en bred sida till som fungerar som ett öppningsbart kort uppepå asken. Så tre smala och tre breda i ordningen smal-bred-smal-bred-smal-bred. Jag använde måtten smal: 3cm och bred 7 cm men det kan du som sagt variera utefter ursprungsstorleken på ditt papper. Denna ask valde jag att göra avlång, som en tändsticksask, men du kan även göra den kvadratisk om du föredrar det.

Lådan skapar jag genom att ta samma mått som botten på överdraget och sedan lägga till en smal sida åt varje håll och sedan biga på alla 4 sidor. OBS! För att få en bra passform på lådan så gör den några millimeter mindre åt alla håll än själva överdraget.

Att klippa en kil i bigningen i alla fyra hörn förenklar vikningen.

Här är stommen klar och redo för dekoration. Som ni ser skapas ett kort uppepå själva asken.

Jag skapade ett eget mönsterpapper med påskägg från Hänglar & Wings och Distress Oxide. Den lilla hönan är från samma stämpelset som påskägget, Hönsgården.

Så ett foto inuti lådan som jag valt att dekorera som ovansidan, kul med en liten extra överraskning när man öppnar lådan. Lådknoppen är en metallknapp från Tim Holtz.

Slutligen vill jag påminna er att det går superbra att förbeställa det mesta (i pysselväg) genom Pyssloteket. Anna gör som många små företag i dagsläget sitt allra yttersta för att finnas där för sina kunder samtidigt som de försöker få ekonomin att gå ihop. På grund av det kanske inte allt du önskar dig finns i lager just nu men berätta vad du önskar dig så fixar Anna det åt dig. Tillsammans är vi starka!

Inläggsförfattare: Susanne

Susanne här! Vem är jag? En scrappare såklart i alla format och storlekar och mönsterpapper är min stora förälskelse. Extraknäcker dessutom inom andra delar av vår underbara hobby såsom kortmakeri, art journaling, mixed media, ATC, PL, planners och så vidare...

1 reaktion på ”Glad Påsk! – kort

    […] jag har vikt ihop ett likadant överdrag (tänk tändsticksask) som jag gjorde i mitt förra inlägg. Fast utan kortet uppe på då och ett hål i mitten istället. Hålet är gjort med en […]

Lämna ett svar