Sommarpysslarna – Emma-Lena

Hej!

Emma-Lena heter jag och är barndomsvän med Gunilla, aka Babsan (fast jag kallar henne Gunsan).

Jag har alltid gillat att måla och pyssla, men har inte alltid tagit mig tid för det. När scrapbooking blev populärt bestämde jag mig för att inte prova på det för jag såg att det var lite av en materialsport och jag hade annat jag prioriterade då. Det var då…

Sen tipsade ovan nämnda vän mig om något som hon stött på som kallades för ”Bible journaling”. Jag kollade upp det på Pinterest och blev heeeelt tagen! Så numera har jag gjort en regel för mig själv att jag ska ta tid för Bible journaling, eller Kreativ bibelläsning som vi kallar det på svenska, minst en gång i veckan för jag har insett hur bra jag mår av att pausa från mina ”måsten” och skapa lite. Allra helst då i min bibel. Jag tror att vi är skapade för att skapa!

När jag började med Bible journaling för ungefär fyra år sen var det inte särskilt känt i Sverige, men ganska snart kom jag i kontakt med ett par drivna tjejer, Rebecca Lenells och Åsa Fant Perdsjö, som har startat Facebookgruppen ”Kreativ bibelläsning – Bible journaling på svenska”. Rebecca hade också startat en hemsida och Youtubekanal, Kreativ tro, för att dela tips och idéer om det som vi kom att kalla Kreativ bibelläsning (se gärna www.kreativtro.se). Vi började stå i monter på en kristen sommarkonferens och ordnade workshops för att inspirera, ge tips och sprida kunskap om Kreativ bibelläsning.

Rebecca har också varit med och tagit fram en svensk bibel med breda marginaler, Kreativa bibeln (XP Media), som släpptes förra året.

Det känns som ett hedersfullt uppdrag att få skriva ihop ett inlägg till Pysslotekets blogg och jag hoppas att flera av er läsare ska bli nyfikna på detta med Kreativ bibelläsning och förhoppnings våga er på att prova själva.

Så kom till saken då! Vad är egentligen detta? Ja, det är ju lite som en art journal, men man ritar, stämplar, målar, illustrerar, klipper och klistrar osv i en bibel. Det finns särskilda biblar, sk journaling biblar, med breda marginaler och något tjockare papper än en vanlig bibel. De finns med en eller två spalter text, det finns olika storlekar och det finns biblar med förtryckta illustrationer som man kan färglägga (som Inspirationsbibeln från Sjöbergs förlag). Än så länge finns bara två på svenska – kan man tänka sig en engelsk bibel finns ett helt annat utbud. Men det går också bra att använda en vanlig avlagd bibel. Det har jag gjort här:

Nackdelen med att använda en vanlig bibel är att man målar över texten. Personligen tycker jag inte att det gör något – jag har andra biblar jag kan läsa i (eller bibelappen YouVersion). Jag älskar att göra bakgrunder med Distress ink och den är ju inte täckande så då kan man läsa texten ändå. Fjärilen ovan är motiv från en servett som jag klistrat in med decoupageteknik.

Men blöder inte färgen igenom det tunna papperet undrar du kanske? Jo, det är ju lätt hänt, men som tur är så finns det ett toppenbra hjälpmedel: gesso! Den sort som fungerar allra bäst på bibelpapper tycker jag är clear gesso från Art basics. Dina Wakelys är också rätt bra, men många andra sorter kan kännas för grova. Med ett eller kanske två lager gesso som underlag så stängs porerna i papperet igen och hindrar färgen från att blöda igenom. Tips på hur man gör hittar du både på min Youtubekanal:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLPB58TYKRmRvX-Us7fz5HAXzpniUQK8Q4 och Kreativ tro.

Distress inks är så härliga att göra bakgrunder med. Jag tonar gärna ihop ett par-tre färger och kör sen samma färger över en stencil. Så snabbt och enkelt sätt att göra en fin bakgrund.

Jag gillar hand lettering och har ett gäng olika pennor som jag tycker funkar bra i bibeln. Pigma micron fineliners och Fudenosuke från Tombow (en liten, ganska fast penselspets) är mina favoriter som baspennor i svart. Det är arkivsäker färg som inte blöder igenom papperet så lätt. Men det är olika i olika biblar, så det är bra att använda en sida längst bak som provsida för att testa olika pennor, stämpelfärger och andra färger. Jag gillar också att använda någon vit penna, som Jelly roll eller UniPosca. Med dem kan man göra vita detaljer eller skuggningar eller texta med om man gjort en mörk bakgrund.

I vanliga fall är jag inte så mycket för guld, glitter och bling, men när jag gör bibelsidor eller kort så älskar jag att lägga till detaljer i guld och glitter. Så min Poscapenna i guld och glitterpennor som Wink of Stella används frekvent. Eller guldflakes som jag limmar fast med 3D-lim, som på bladen här:

Det passar bra med lite mindre stämplar som får plats i marginalen om man inte vill täcka bibeltexten. Har jag gjort en bakgrund i Distress ink har jag lärt mig att StazOn fäster bra utan att smeta om jag vill stämpla på den färgade bakgrunden. Jag färglägger oftast stämplade motiv med akvarellfärg.

Andra material som jag tycker är roliga och användbara för detaljer är washitape, wordfetti och sentiments av olika slag. T ex Idea-ology small talk av Tim Holtz tycker jag ofta passar bra. Och det finns ju massor av annat som man kan använda i sin bibel. Här är en ganska enkel sida som jag färgat med Distress ink, använt stencil för att göra strålar, lite washitape, bokstavsstickers och idea-ology.

När vi har workshops brukar vi säga: använd det du har hemma i första hand. Bokmärken, klistermärken, stämplar, färger, pennor… Prova dig fram. Testa olika tekniker som du gillar – funkar det i bibeln? En sak som vi också brukar poängtera är att man inte behöver vara duktig på att rita eller skriva vackert för att testa Kreativ bibelläsning. Det finns så mycket du kan använda så du måste inte ”kunna” rita. Själva processen är målet: att ta sig tid att fundera över vad en viss bibelvers säger mig och få ner någon sorts kärnbudskap. Det kan vara något nyckelord, kanske en sångstrof som du kopplar till texten eller något citat. Kreativ bibelläsning blir ett modernt sätt att meditera på bibelns texter.

Ja, som ni förstår har jag blivit en samlare till slut. Du behöver egentligen bara en bibel och en penna för Kreativ bibelläsning, men det är ju väldigt roligt att ha en arsenal av material. Så numera har jag gjort vårt gästrum till mitt pysselrum med gott om förvaring för pennor, papper, färger och dekorationer. Ändå gör jag gärna ganska enkla sidor där jag textar i olika stilar. För det var ju det där med hand lettering som jag gillar…

Hoppas att jag kunnat väcka ditt intresse. Vill du veta mer om Kreativ bibelläsning eller få mer inspiration och tips så kan du gå med i Facebookgruppen. Vi har drygt 600 medlemmar: https://www.facebook.com/groups/1718864735085144/

Det vore så klart roligt om du vill följa mig på Instagram: https://www.instagram.com/emmalena/ Det kontot har jag dedikerat till Kreativ bibelläsning och bibeltextning. För när jag började lägga ut inlägg från min bibel så fick jag förfrågningar om att texta kort och tavlor, så det är också något jag gör. Jag textar också på föremål – gärna fynd från Second hand.

Allt detta har också lett till att jag förra året startade en liten firma, By EmmaLena, för att kunna göra workshops och sälja de produkter jag tillverkar. Så för det har jag ytterligare ett Instagramkonto: https://www.instagram.com/byemmalena/, min hemsida www.byemmalena.se och Youtube (se ovan). Så här kan det se ut när jag har preppat för digital workshop:

Tack för att du läste ända hit! 😊 Önskar dig en fortsatt underbar sommar med många fridfulla stunder – kanske med en bibel ibland?!

/Emma-Lena

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Sommarpysslarna – Emma-Lena

    Zarah

    (6 augusti, 2021 kl. 17:40)

    Helt magiskt vackra alster, så inspirerande!

Kommentera