Altenew 3D embossing foldrar

Det har kommit så många underbara embossingfoldrar från Altenew på senaste tiden. Vid mitt senaste köp så valde jag två som fick komma med hem och leka; Mod Squares och Deck planks:

Jag köpte också ganska nyligen senaste Distress färgen Villanous Potion och ville prova att göra lite kort med denna. Jag bestämde mig först för att embossa mina paneler. Jag har en Big Shot och märkte att jag kan inte köra med den vanliga ”sandwichen” för att embossa dessa foldrar. För mig fungerade det väl med att ta bort en platta och köra på vanliga inställningen för thinlit dies. I normala fall brukar man ju behöva lyfta bort något lager från basplattan men inte i detta fall. Alla maskiner fungerar lite olika, du får prova dig fram till vad som gäller för din maskin. En sak att tänka på bara, tvinga aldrig igenom ”sandwichen”, då finns risken att man skadar sin maskin.

Jag testade att embossa med lite olika papper och märkte att foldern embossade superbra med både tunnare och lite tjockare papper. Jag behövde heller inte spraya lite med vatten innan som man annars kan behöva. Två riktigt bra och enkla 3d foldrar alltså 🙂

Jag skapade sedan två kort av mina paneler, inspirerade lite av månadens moodboard:

Här har jag använt mig av foldern Deck planks samt lite blommor från setet Poppy garden. Bakgrunden har jag gjort ink blending på med Distress Oxide Villanous Potion. Jag embossade även en extra vit remsa med embossing foldern och använde den som ”hylla” för mina blommor. Blommorna är färglagda med distress ink, sedan har jag heat embossat med några olika guldpulver, bland annat Turkish Nights från Wow. Hälsningen kommer från Lawn Fawns Magic messages. Jag avslutade med lite bling från Buttons & Galore.

Kort nummer två använder sig av foldern Mod Squares. Jag har sedan ink blendat lite Distress Oxide i färgerna Villanous Potion och Kitsch Flamingo. Blommorna, hälsningen och blinget är gjorda på samma sätt som ovan.

På båda panelerna ovan så har jag ink blendat EFTER jag har embossat. Man kan ju även ink blenda FÖRE man embossar och kan då få lite olika utseende beroende på hur man gör. Här har jag använt mig av Distress Oxide i färgerna Spun Sugar, Kitsch Flamingo och Villanous Potion;

På de övre panelerna så har jag ink blendat, skvätt lite vatten på och sedan använt embossingfoldern Mod Squares. På de nedre panelerna så har jag ink blendat, skvätt lite vatten, använt embossingfoldern Mod Squares och sedan ink blendat över embossingen med samma färger igen. På det sättet så får man lite extra highlights på det som ”sticker upp”. Jag använde även lite Sheer Shimmer spritz i färgen Sparkle för att det ska gnistra lite extra.

Om man jämför dem sida vid sida så ser ni skillnaden lite tydligare;

På den högra paneln så ser man hur rutorna fångar upp lite extra färg när man går över dem igen med ink blending. Beroende på hur hårt man trycker så får man mer eller mindre mönster.

Här är samma sak gjort men jag har använt det inverterade mönstret (debossing). Det finns inget rätt och fel, det hela kommer till tycke och smak. Vilken blev din favorit?

Det här var bara några sätt att använda embossingfoldrar men det finns många fler. Testa gärna någon av Altenews nya, det finns många att välja på i sortimentet.

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar