Die-cutting fixar kortet

Dagens inlägg fokuserar på att använda dies, ja nästan bara faktiskt,till kortmakeriet. Och efteråt tänker jag att jag måste göra fler kort i den här modellen.

Stämplar är annars sol och måne för mitt skapande och däremellan stenciler. Så jag måste bara göra ett litet stickspår innan det riktiga inlägget: Om någon frågade mig vilka tre pysselsaker jag skulle ta med till en öde ö, skulle jag säga min bokring med Tim Holtz stenciler, min låda med  plats för 15  st Distress Oxides (sååå nöjd med min nya förvaring!!) och en liten back med stämplar (just idag skulle jag välja Altenew för texterna och blommornas skull). Jag tror jag ska göra ett särskilt inlägg om just detta… Kan ju vara bra att tänka minimalistiskt när man åker på husvagnssemester eller dylikt också.

Men åter till huvudspåret: Jag älskar die-cutting och det är egentligen lättja som ibland hindrar mig från att ta fram det som behövs. Men jag har kommit på ett knep eller två för att underlätta effektiv die cutting:

  • Knep nummer 1: om du planerar vad du vill skära ut till alstret du ska göra, skär ut allt på en gång. Det blir effektivare än att göra det successivt vartefter du skapar kortet.
  • Knep nummer 2: Ha en liten låda med färdigutstansade saker att välja bland. 

 

Det är ifrån denna lilla ask jag väljer blomman. Blomman hade jag skurit ut från en bit papper jag experimenterat med – den dög inte riktigt som bakgrund. Det är ett die-set från Altenew som jag beställt från Anna i höstas, som heter Climber Flowers. Den består av 11 dies som man sätter ihop i två eller tre lager till två blad och två blommor.

Därifrån var det enkelt. Jag skar ut en s.k. Cover die, också den en beställningsvara från Altenew (Layered Geo Cover Die A). Om du är intresserad av att beställa dessa från Altenew mejlar du varans namn eller länken från Altenews hemsida till anna@pyssloteket.se så kollar hon pris och tillgänglighet till dig. Eftersom den var genombruten tänkte jag att det vore läckert med ytterligare en inramning i bakgrunden. Därför skar jag, i mörk grönt papper ut, en rektangel som var ca 0,5 cm bredare än den första ramen och gjorde ett hål i den med Lawn Fawns Reverse Scalloped Circle Window – en av mina mest använda dies från Lawn Fawn. Dessa fäste jag sedan på en kortbas, monterade blomman på och använde dies för namn och ålder. Siffrorna är Altenew Bold Numeral Die. De små är ett utgånget alfabet från My Favorite Things. I butiken finns just nu Bennet Alphabet från Memory Box. De är något större men ett riktigt fint typsnitt. Annars kan du höra med Anna om det inte finns andra mindre från just Memory Box som hon kan ta hem. Se till att ha ett par olika storlekar och typsnitt – det är väldigt användbart. Kika bara på hur Marianne tänker kring användandet av alfabets-dies i hennes blogginlägg tidigare i veckan.

Jag har använt Distress Oxide bakom siffrorna och färgat in en grön cirkel på den vita kortbasen. Jag har även tonat mina ramar och bokstäver lite i kanterna med gröna distressdynor för att de ska få lite mer levande intryck än bara cardstocken. Här hittar du cardstock, här finns Distress Oxides och blendingverktyg för infärgningen hittar du här.

Jag har även smält lite grovkornigt embossing pulver – det kallas enamel embossing powder och Anna kan beställa hem sådana från märket Stampendous. Man strör på pulvret löst och smälter sedan underifrån pappret. 

Texten A great friend kommer från Hero Arts set Happy Thanks . Etiketten som texten sitter på har jag gjort med ett av mina bästa köp i år: Featured Sentiments Die. Så användbar till alla typer av texter. Sist men inte minst lite glitterlim på blomman och ett par paljetter.

Tänka sig att jag bara använde en stämpel… nästa gång kanske ingen alls?

 

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

1 reaktion på ”Die-cutting fixar kortet

Lämna ett svar