Färga in bakgrunden med stenciler

Jajajmen, du läste rätt! Idag tänkte jag visa hur man kan färga in bakgrunden på sitt kort med en stencil och inte enbart, som i normalfallet, det som är i förgrunden. Jag kan tycka att det ibland är lite tråkigt och till och med svårt att få till bakgrunden på ett kort där man använt en stencil. Har man dies som matchar stencilen är ju problemet ur världen eller om man jobbar på färgad cardstock. Men jag har vanligtvis inte diesen, med några få undantag, och jobbar man på annat än vitt så blir inte alltid färgåtergivningen som man tänkt sig.

Därför blev jag så himlans inspirerad av en video av Jennifer McGuire där hon visade en tekniken där hon använder stencilerna liksom…. spegelvänt eller vad man ska säga. Om man inte är förtjust i att ta till sig instruktionen på engelska så kommer här ett försök på svenska.

Det man behöver är valfri stencil (den jag har använt heter ”Floral notes” och är avsedd för slimline men det är som ni kommer se inget måste), cardstock, stämpelfärg och en embossingmatta till sin stansmaskin. Det är också bra att ha en brayer men det är valfritt.

Börja med att skapa ett gångjärn av washitape för att hålla ihop stencilen och ditt cardstock som en bok. Det blir mycket enklare att hantera hela anordning om de sitter ihop på det viset.

Öppna upp ”boken” och applicera färg på det som kommer bli insidan av stencilen, alltså ligga mot pappret. Man får en jämnare färg med en brayer men man kan absolut dra dynan direkt mot stencilen. De ränder som kan uppstå med den tekniken blir riktigt läckra! Jag använde ”Speckled egg” som inte var den mest publikfriande färgen men det är färg på stencilen, jag lovar!

Stäng ”boken” och kör den genom din stansmaskin tillsammans med en embossingmatta. Alla maskiner kräver olika lager för att torrembossa med lagom tryck. Kolla upp instruktionerna för just ditt märke eller gör som jag – pröva dig fram.

Det man får är en överföring av färgen från stencilen till pappret och själva motivet blir torrembossat och ger lite struktur. Om man tycker att färgen blir för svag så kan man upprepa proceduren så många gånger man tycker behövs.

När man är nöjd med bakgrunden så är det bara att gå loss med stencilen som den var tänkt att använda.

Jag tyckte blommorna kändes lite platta och behövde lite umpf så innan jag tog bort stencilen gjorde jag små stänk i en lite mörkare nyans. Nyanserna är förresten setet ”Sugarplums” som tillsammans med ”Tranquility” är mina absoluta Altenewfavoriter.

Ett tips är att tänka till när man väljer färg till bakgrunden. Om man tänker applicera färg ovanpå bakgrunden så behöver de ju funka ihop så att det inte blir oplanerade färgeffekter. Jag använde en layering stencil med de stora blommorna på en stencil, blomdetaljer på andra och bladverket först på den tredje. Hade jag velat göra gröna blad hade det nog inte blivit så snyggt ovanpå min bakgrund av ”Speckled egg”. Valet var inte helt genomtänkt, jag kör ju oftast bara på feeling och inte så mycket eftertanke, så jag valde att göra mina blad grå, en lite oortodox färg kan tyckas men som täckte det gröngrå i bakgrunden utan att skapa nån ny, konstig, nyans.

För att komplettera mitt motiv valde jag att färga in kanterna på det som skulle bli min ram med en av de mörkare nyanserna. Jag drog helt enkelt dynan mot pappret och på samma sätt färgade jag in ytterligare en snutt att stansa mitt ord ur.

Även om det inte syns så mycket på bilderna, tyvärr, så blev det en läcker effekt. Nästa gång ska jag pröva med en pigment ink dyna som förmodligen blir mer täckande på stencilen och inte så ”pölig” som distress ink gärna blir. Hoppas du, trots mitt halvdana färgval, blivit sugen att testa själv!

Du har väl inte missat att det snart är dags för cybercrop i vår facebookgrupp? Och att vi med anledning av det kör lite rabatt? Du kan läsa mer i DT-Pyzzlots inlägg från igår. Du hittar det HÄR.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar