Die cutting och distresser – en tutorial

Idag tänkte jag visa ett kort till en kollega som lämnar oss, där jag färgat in det jag stansat ut med distresser i gröna och bruna toner. Det är väldigt praktiskt att bara stansa ut i vit cardstock. Då kan man ha ett lager med redan utskurna motiv, ramar mm redo för kortmakeriet och kunna matcha färgerna med exempelvis ett mönstrat papper eller ett färglagt stämpelmotiv. Nedan finns en sk. processvideo på hur jag gör. Allra längst ner hittar också en lista med länkar till produkterna jag använt. Men först några grunder om die-cutting och infärgning med stämpeldynor.

Die-cutting, vad är det? För det första: die-cutting betyder ju i det här sammanhanget att stansa ut papper med hjälp av en die-cutting maskin. Elektrisk eller manuell. Här kan du läsa Tettiz inlägg om die-cutting för nybörjare från 2018.

Jag kommer ihåg wow-känslan vid premiären av min Cuttlebug. De snygga kanterna jämfört med att klippa med sax.😍Möjligheterna med att skära ut bokstäver, alla ramar, former, grejer, ord… 🥰 jag vevade och vevade. Till slut efter många många år är det dags att köpa en ny. Än en gång väljer jag en ihopfällbar. Men vilket vilket uppköp det är att gå från Cuttlebug till Bigshot. I videon nedan packar jag upp och visar min nya kärlek.

I början skar jag ut i enfärga cardstock i alla möjliga färger. Men det blir rätt platt. Sen skar jag ut i mönstrat papper. Ganska snart lärde jag mig också att det blev ännu snyggare att färga in kanterna på både cardstock och mönstrade papper. Tekniken kallas att chalka.

Att färga in kanterna med stämpeldyna Att chalka betydde att ta en liten rundad stämpeldyna och dra längs kanterna på det utskurna. Det gör att man slipper vita (på mönsterpapper) kanter. Det ser lite mer arbetat ut och ger ett lite mer åldrat utseende på pappret. När Distress inks sedan gjorde intåg i mitt liv köpte man en liten ”dutt” att ha på fingret och så gjorde man detta. Eller gjorde, förresten, jag gör det fortfarande allt som oftast fast med andra ink Blending verktyg. Här kan du läsa Karin SGs inlägg från 2016 om tekniken.

Ink-Blending med distresser En parallell karriär var förstås ink-Blending. Dvs att använda stämpeldynor och med hjälp av sk. blendingverktyg – antingen som runda svampar eller borstar – färga in papper och blanda färgerna med varandra ton i ton. Jag föll för Tim Holtz Distressdynor för att göra detta. Först de vanliga och sedan de lite mer täckande Oxide dynorna. Jag gillar hur de är att jobba med, alla färgerna och hur de reagerar med vatten. Det finns så många roliga tekniker med dem som ink-lifting, ink-squishing, med stenciler, över embossat…. I den här videon ser du mig göra bakgrunder med ink-blending och jämföra vanliga Distress Inks och Distress Oxides

Färga in det du stansat ut med distresser Så nu till dagens tutorial. Stämpelmotivet från Art impression är färglagt med Alcoholbaserade pennor och utklippt. Resten är dies från Lawn Fawn. Samtliga har jag stansat ut i vit cardstock.

I videon nedan kan du se hur jag gjort bakgrunden och hur jag färgar in allt det utstansade med distresser. När du blendar ska du tänka på att använda cirkelrörelser med blendingverktyget. Det blir också olika stark infärgning beroende på trycket mot pappret och hur många gånger du går över samma yta. Du kan också använda flera olika nyanser av samma färg för att skapa liv i bilden.

Jag tycker verkligen infärgning med distresser lyfter die-cutting till nästa nivå – det blir mycket mer liv och djup i motivet. Testa du med!

Produkter jag använt:

Medier: Distress Oxide, alkoholbaserade pennor liknande från Altenew finns här.

Stämplar: från Art Impression Gotta Garden (den kan Anna beställa hem om du mejlar henne på anna@pyssloteket.se ), texten ”we will miss you” är hämtad från ett stämpelset från Heffy Doodle – Home Sweet Home. Ett nytt märke som Anna har tillgång till. Utsöta stämplar!! Även det kan du alltså beställa.

Stenciler: Grässtencil (liknande) , molnstencil

Dies: alfabet, trädrad, tulpaner urklippta från denna krans, bård med hus

Verktyg: Sizzix Big Shot för att stansa ut diesen, sax för att klippa ut motiv, Blending verktyg för infärgning normalstora (jag använder borstar) och för detaljer

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Lämna ett svar