Använder du alla fördelar med färdiga kortbaser?

Mitt skapande är lika ostadigt som vädret så här över sommaren. Högtryck, kyla och idétorka böljar fram och tillbaka. Men till dagens blogginlägg lyckades jag i alla fall prestera fyra stycken kort och tänkte tipsa lite om att använda färdiga kortbaser.

Det finns många fördelar med att använda färdiga kortbaser (alltså färdigvikta blanka kort) i ditt kortmakeri: Det går snabbt eftersom du slipper skära till, det blir rätt format, du får ofta kuvert på köpet. Men se till att utnyttja lite andra fördelar också! Här är mina tre tips:

Ha flera olika format hemma Olika motiv passar i olika format och särskilt när det gäller Slimline-formatet (det högsmala) känns det helt oumbärligt att använda sig av färdiga kortbaser. Det blir ganska oekonomiskt att skära till dem av cardstock plus att kuvert i matchande storlek inte är så lätt.

Jag har alltid följande format i scrap-förrådet: 10*15 kort, kvadratiska små i 10*10 och 15*15. Det är väldigt fiffigt att använda det lilla formatet exempelvis när du använder små stämplar eller ska göra stora mängder kort som vid jul, inbjudningar, tackkort mm. Faktum är att jag även har A5 formatet. Det används inte så ofta, men det är väldigt bra att ha till hands ibland. Här hittar du hela sortimentet.

Här har jag skapat årets första julkort i slimlineformat. Det passade så fint till den högsmala snöflingestämpeln från Woodware i bakgrunden.

Material: Bundle girl with a winter branch – Stamping Bella, Cosmic Background – Woodware (beställningsvara), Autumn leaves – Hero Arts fancy dies , Distress Oxide ink (Broken China och Blueprint sketch). Motivet är målat med Woodless watercolor pencils från Altenew (beställningsvara), Perfect sentiment Holiday clearstamp- Pink Fresh studio, Perfect sentiment Holiday die – Pink Fresh studio

Använd fler kulörer än vitt Vanligast är att jag använder kritvita kort. Men ibland för att matcha så du har samma vita ton i exempelvis mönsterpapper du har hemma kan det vara bra att ha även gräddvita. Det små förpackningarna finns i många andra bra kulörer, både pastelliga och grundfärgerna. Det händer att jag, hör och häpna köper blå till julkorten (bra vinterfärg). Men när det gäller annan färg än vit har jag alltid naturfärgade hemma. Antingen i 10*15 som nedan kort, eller kvadratiska.

I det här kortet har jag skurit ut och en ram för motivet ur kortbasen och fäst vit cardstock under där jag skurit ut ramen en storlek mindre och underst motivet, som jag målat med akvarellpennor på naturfärgat papper.

Material: Bundle girl with heart trail – Stamping Bella (beställningsvara), Rounded rectangle – Hero Arts Infinity dies, naturpapper, Glossy Accents – Ranger , Woodless watercolor pencils – Altenew (beställningsvara), Bold Sentiments – Altenew

Skapa direkt på kortbasen Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk först när jag såg att de andra tjejerna i DT-gänget ibland skapade direkt på kortbasen. Det var för att jag hade dålig erfarenhet av kortbaser med allt för dålig kvalitet i pappret. Detta gäller verkligen inte de Anna har i butiken.

De fixar stora ink-stämplar direkt på så att trycket blir fint och tätt, de klarar ink-blending utan att ytan blir tilltufsad av friktionen och om du är försiktig med användningen av vatten (exempelvis genom att du använder en vattenpensel) så klarar de att du målar med akvarellfärger utan att pappret bubblar sig.

Här har jag först stämplat motivet direkt på kortbaser. Sedan färglagt det med akvarellfärger och en vattenpensel. Jag har också ett litet hushållspapper bredvid som jag torkar av penseln på när jag sköljer den och byter färg. Sedan har jag maskerat motivet och färgat in kanten med Distress Oxides och stämplat fjärilsstämpeln ovanpå. Notera den snygga texten: Ett oerhört användbart nytt stämpelset från Altenew.

Material: Bundle girl with a rose – Stamping Bella (beställningsvara), Butterfly Cascade – Woodware (beställningsvara), Bold Sentiments – Altenew, Distress Oxide Inks (Cracked Pistachio och Lucky Clover)

Om du är en kortmakare som gillar stilen Clear and Simple är kortbaser med fin papperskvalitet som du kan skapa direkt på nästan ett måste.

På samtliga kort idag har jag använt Stamping Bellas motiv. De Anna har tagit in i butiken hittar här. Men som ni sett specialbeställer jag en del andra också. Jag gillar särskilt serierna Bundle Girls, Odd Balls, Tiny Townies och brukar bevaka Stamping Bellas hemsida efter nyheter. Sen mejlar jag anna@pyssloteket.se länkar till de jag vill ha.

Material: Birdie with a message – Stamping Bella (beställningsvara), Micro Cloud Edges Stencil – My Favorite Things, Bold Sentiments – Altenew. Motivet är målat med akvarellfärger och lite skimrande från Iridescent watercolour palette perfect pastels – Cosmic Shimmer (beställningsvara)

Du kanske kommer på fler fördelar med färdiga kortbaser? Berätta gärna för oss i så fall.

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag har hållit på i över tolv år och skapar mest kort. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Kommentera