Raklödder och embossingfolders…

…. det kan låta som en ohelig allians kan man tycka. Men luuugn, allt kommer få sin förklaring.

Jag tror inte att jag är den enda som råkar ut för följande scenario: Man snavar över en cool teknik på Youtube eller Instagram och ägnar sen några kvällar åt att hänge sig åt den nya tekniken. Resultatet blir en herrans massa bakgrunder som sen ligger i en hög och man inte alls vet vad man ska göra med. I bästa fall använder man …. 20 % av dem innan man efter nåt år ruttnar på dem och de hamnar i återvinningen.

Känns det igen? Jag är ganska övertygad om att flera av er gör samma sak men hear ye, hear ye: Jag har hittat en lösning och den heter embossingfolders! Bakgrund + embossingfolder + text + ev. nån liten paljett = mästerverk (och inte bara i din mammas ögon)!

Min senaste besatthet var raklöddertekniken. Det är en teknik som funnits sen Adam sprang i kolt men trots alla mina år i ”branschen” så hade jag aldrig prövat och inte ens varit särskilt sugen förrän DT-Marianne instagrammade ett gäng tokcoola bakgrunder (alla länkar öppnas i ny flik). Det blev så klart en försvarlig bunt hemma på skrivbordet. (Några hade dock redan fått åka till en gård på landet när fotot togs…)

Kolla vilken uppgradering det blev efter förmiddagens övning!

Några tips när du använder embossingfolders:

  • Använd lite tjockare cardstock, typ Neena 110 lb eller Canson XL. Åtminstone för mig funkar det bäst men som alltid är ju smaken som baken så pröva dig fram. Sen är den tjockare cardstocken mer förlåtande om man vill göra mer med sin bakgrund än bara embossa. Färglägga t ex. Här har jag använt Bunch of Balloons, min helt klart mest använda embossingfolder, och sen färglagt med nyanser av distress ink som jag använde när jag gjorde själva bakgrunden: Saltwater taffy, Abandoned coral och Wild honey (blandat med Shimmer spray för guldlystern). En text från hoppets lådor* samt ett lager glossy accents på några av ballongerna fick bli allt i dekorationsväg.

  • Fukta ditt cardstock så minskar du risken att det spricker. Gäller särskilt om du prövar mitt tips om tjockare cardstock. Jag har tidigare använt min distress sprayer för att ge pappret en liten dusch men geniet Jennifer McGuire tipsade om att stryka med en halvfuktig baby wipe på baksidan. Funkar superduper – inte ens mina mest intrikata folders får pappret att spricka.Kombinationen av färgerna och embossingfolderns struktur (Crystal Wall) gav mig lite vinterwibe så den här bakgrunden fick bli ett julkort. Åter igen en text ur hoppets lådor*, denna gång i kombination med en die från Tim Holtz/Sizzix. (Flurry #3 663114 om du vill kolla med Anna om hon kan ta hem.)

  • Våga låta embossingfolderns motiv ta plats!

Och ….

  • Investera i matchande stencil (om det finns och du har råd). Låter kanske som lite motsägelsefulla råd men bakgrunder kan vara av två problematiska typer: så fula att man inte vet vad man ska göra med dem alternativt så fina att man inte vill täcka över dem. Nedan ett exempel av vardera fall: Till vänster en underbart skir bakgrund som inte behövde mer än den embossade blomman och en text (och texten ångrar jag lite). Till höger en bakgrund som var ganska homogen och tråkig. Här hade jag turen att att ha den tillhörande stencilen vilket öppnar upp för hela den värld av möjligheter som stenciler ger. I fallet nedan valde jag att enbart färglägga blommorna med två olika nyanser från bakgrunden, Saltwater taffy och lite Abandoned coral. Blad och grenar fick behålla ursprungsfärgen. Och så kom hoppets lådor* till nytta igen.

  • Re-embossa din bakgrund om den blivit tillplattad. Förut drog jag mig för att använda dies för att skära ner min embossade bakgrund eftersom strukturen hade en tendens att nästan försvinna, min Big shot har ett mäktigt tryck. Men det är ju egentligen inga problem: Passa bara in bakgrunden i embossingfoldern igen och kör ett varv till så blir prägligen som ny! Men glöm inte tipset om fukt)

Hoppas du tycker några av tipsen är användbara och blev inspirerad att plocka fram dina embossingfolders. Om du inga har, eller är lite allmänt less på de som finns där hemma, så råkar det som av en händelse vara 15 % rabatt på alla embossingfolders i helgen. Erbjudandet omfattar även de folders som redan är nedsatta sen innan och gäller till och med midnatt söndag 21/8. Som vanligt gäller det på nya ordrar och på embossingfolders som finns i lager. Butiken är ju öppen igen efter semestrarna så du behöver inte ens vänta särskilt länge på din order 🙂

Hoppas du haft en vidunderlig sommar!

/Babsan

* Och just det ja, jag behöver ju kasta in en fotnot om hoppets låda. Ni vet vilka jag menar, va? Vanligtvis en låda i köket där man hittar: gummiband, gamla åkbiljetter, gem, kollegieblock, nya blad till hällskrapan, dotterns vaccinationsbevis, £7 i småmynt från nån semester, frimärken…. Ja ni fattar. Kom inte och säg att ni inte har en sån. Min pyssliga motsvarighet till hoppets låda är dessa:

Små plastlådor där jag förvarar allt utstansat som kan komma till användning. Jag har en dedikerad låda till motiv och småsaker som bli över medan lådorna på bilden innehåller mina texter. Jag är ju helt såld på stämplar & dies som skär ut mångamånga texter åt gången, perfekt när man vill sno ihop ett kort lite snabbt. Nästan alla tillverkare har sin egen variant. De som finns eller har funnits på Pyssloteket (och därmed hemma hos mig…. ) är Pinkfresh Studios Perfect sentiments, Perfect sentiments: Holiday, Mama Elephants Easy sentiments och Easy Xmas greetings och så senaste förvärvet Altenews One-Go Birthday greetings (finns i skrivande stund bara en die kvar i lager, skynda skynda!) som jag hoppas kommer med en julvariant i nån framtida release.

Jag ser alltid till att göra mer än en färgställning och får på så sätt många textremsor i mina lådor.

Om man inte har en stansmaskin eller försöker hålla nere sin diebudget så kan jag tipsa om Creative expressions Sentiment sheets eller Pinkfresh studios Ephemera packs. Bra pris och lätta att använda!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Raklödder och embossingfolders…

Lämna ett svar