Embossa diecuts – några tips och tricks

Så här i Wowember vill jag tipsa om den eminenta metoden att piffa till sina utstansade diecuts med embossingpulver. Jag kommer visa några av mina favorittricks när det kommer till det. Det är allt annat än lätt att fånga den läckra effekten med kameran men ni får lita på mina ord! 🙂

Så här såg det ut på mitt pysselbord efter att jag lekt loss med diecuts och embossingpulver! Hur det såg på på ytorna runtikring och i mitt knä låter vi förbli osagt… Låt oss konstatera att embossingpulver är flyktigt…ok… 🙂

 

Några tips & tricks för att underlätta det hela;

  • Mitt första och kanske viktigaste tips särskilt till WOWs blandpulver är att du ser till att din embossingdyna är ordentligt fuktig så att pulvret har nåt att fastna på. Det är extra viktigt för att de grövre kornen inte ska flyga iväg, jag har köpt refillen med pensel till min embossingdyna från WOW.

 

  • Värm upp värmefönen  ett litet tag innan du riktar det mot pulvret så smälter det lite direkt och fäster varandra istället för att blåsa bort. Ett annat trick är att börja värma underifrån tills det börjar smälta och sen värma ovanifrån.

 

  • Jag  använder felkopierade papper från jobbet som skräppapper. Applicerar versamark/ embossingink på ett ark och byter till nytt när jag strösslar på pulver. Då används de iallafall till nåt istället för att direkt gå i återvinningen… Mina ark återanvänds flera gånger innan de hamnar där.

 

  • Att embossa på grytunderlägg i kork från billighetsaffären är en idé jag helt sonika stulit från DT-kollega Therese.  😉 Tack för det tipset! Helt klart det bästa sättet att slippa bränna fingrarna när man som jag inte gillar att blåhålla en pincett. För att det jag embossar ska hålla sig på plats på korkunderlägget och inte flyga iväg när jag värmer använder jag hattnålar eller pappersklämmor.

  • Det blir snyggt att dubbel och/eller trippelembossa och gärna variera embossingpulver i lagren. Har du inte ett ultrahigh pulver hemma testa att embossa både två och tre lager av ett vanligt regular. Blir kanske inte lika stor effekt som med ett ultra high men nästan.

Här har jag först embossat med  grovt silverpulver och andra lagret är med Mermaid tails, båda från WOW.

  • I de här fallen när jag embossar diecuts så föredrar jag att först embossa med ett grovt pulver, både för att det blir upphöjt läckert och läckert men också för andra pulver med mer glitter och korn i nästa lager fäster bättre.  Det redan embossade funkar, även om jag naturligtvis applicerar på nytt embossingink, lite extra som lim . När det smälter så flyger inte lika mycket av de grova kornen och det glittriga bort.

 

  • Jag embossar även helst med min gamla hederliga heattool eftersom jag inte har WOWs embossingfön med två olika ”blåslägen” utan ett av de gamla ”reaplanen” som blåser starkt som tusan, heattoolen blåser både svagare och varmare. Har man inte ultra highpulver hemma kan man som jag skriver ovan istället grunda med flera lager regular, det har samma funktion som ”limmande underlag”.

 

  • Om du som jag ändå får en massa pulver och glitter över hela bordet (och golvet) kan jag tipsa om städduken swiffer, ett tips jag lärt av Jennifer McGuire, delar den i mindre bitar och tar upp all löst glitter innan jag torkar med vått. Funkar super!

 

Några exempel på hur jag använt de embossade diecutsen följer här:

Bakgrunden här är torrembossad vellum som jag sprayat med Sheer shimmer spritzspray Frost är bakgrunden. Snöstjärnan Flurry #2, har jag först embossat i grovt guldpulver sk ultra high och sedan med ett glittrigare pulver; Midas Touch.

Dien som kommer från Sissix i Tim Holtzdesign är förbeställd av Anna för något år sedan och verkar nu vara pensionerad för jag kan inte hitta den hos Sissix men det finns andra snöstjärnedies i olika storlekar hos samma tillverkare som du kan kolla om Anna kan ta hem!

Här har jag först embossat i grovt silverpulver som första lager och sedan i pulvret Mermaid Tails.

Även här har jag först guldembossat i grovt pulver (se ovan) och sedan som andra lagret, ett glittrigare pulver .

Bakgrunderna är embossade med en embossingfolder från gömmorna men det finns flera liknande passande i webbutiken , de kan dock vara slut för tillfället med maila Anna så får du veta när de kan komma in i lager igen. Jag har sprayat dem med Sheer Shimmer Spritz sprays, frost och sparkle. Texterna kommer från ett av de nyare hÄnglar & wings stämpelseten; Julsånger.

Det blir även läckert att embossa orddies, inlägg i bloggen om det hittar du här.

Om du vill se rörliga bilder så kommer det en reel på insta under dagen och om jag får till pratet på den,  även en kortvideo till Youtube, där jag visar hur jag gör. Håll utkik!

Pyssla lugnt!

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar