Accessoarer och konsten att välja rätt

Fortsätt läsa, du har kommit rätt! Du har inte hamnat hos nån influencer eller modebloggare, du har hamnat hos gamla goda Pyssloteket.

De accessoarer jag skriver om är tillbehör när du ska pyssla med embossing och det du ska välja rätt är själva embossingpulvret, så klart.

Vanligast när man ska embossa är ju att man använder en ganska kletig, genomskinlig, dyna som torkar långsamt och där embossingpulvret får bra fäste. Det finns en uppsjö av varianter och flera storlekar. Min personliga favorit är VersaMark men jag vet att många i teamet röstar på Wows.

Men du vet väl att det finns andra alternativ? Det finns pennor för den som textar snyggt och en dabber om man behöver täcka stora ytor. Lite mer i skymundan hittar man dessa två:

Den ena ”Mixed media embossing brush” har, som namnet också säger, en borste, lite som en nagellacksflaska. Den andra är tänkt som en refill till dynan men kan också användas som ”Freestyle tool” med hjälp av den lilla kulan längst fram (som får mig att tänka på  barndomens jordgubbsdoftande läppglans).

Med borsten är det lätt att få ett tjockt, härligt, lager av embossingkletet men se upp! Ett tjockt lager börjar lätt ”koka” om man inte är försiktig med sin fön. Den lilla kulan ger en tunnare och mer… sporadisk? sträng klet.

Här har jag försökt illustrera dem båda två men också dagens andra ämne, själva embossingpulvret. WOW har ju massor av olika varianter av sina pulver med en massa olika egenskaper. De som jag tycker är bra att ha hemma är guld & silver i super fine respektive ultra high. Det förstnämnda är utmärkt om man vill göra t ex texter med fina linjer, det andra om man har lite större ytor som man vill täcka eftersom det nästan puffar upp och får ganska mycket mer volym.

Den övre halvan är Ultra high , den nedre är super fine. Till höger ser ni också skillnaden i hur finmalda de två pulvren är. När man ser det blir det ganska uppenbart varför de har olika användningsområden och varför det gäller att inte blanda ihop sina burkar – de är förvillande lika….

Konsekvensen om man råkar ta fel? Ja, ibland gör det inte så mycket, det kan till och med bli oväntat häftigt, men här var jag inte helt nöjd att mina pistiller nästan helt smält ihop.

Jag föredrar det här resultatet:

Men faktum är att jag ofta använder dem tillsammans. När jag hällt på det grövre pulvret så är det ganska ofta som det återstår kalfläckar som är för små, har för lite klet, för att de stora kornen ska fasta. Då brukar jag fylla kalfläckarna genom att hälla det finmalda pulvret över dem. Häll inte på så mycket, bara. När man skakar av överskottet är det lätt att det följer med grövre korn och jag rekommenderar inte att hälla tillbaka det i burken. Fråga mig hur jag vet 😉

På det här kortet har jag gjort precis det. Jag har stämplat granarna från hÄnglar & Wings ”Skogsgrönt” med VersaMark och strött över först  Ultra high-pulvret och sen en vända med Superfine. På granen längst till vänster ser man ganska tydligt att mittpartiet ser lite tunnare ut än sidorna, det är på grund av skillnaden i pulver. Å andra  sidan har de två andra granarna i princip tappat all definition istället bara för att de är täckta med det puffigare pulvret. Betyder det här att jag borde köpa den tredje, mittemellanvarianten också?

Kanten har jag borstat med embossingpenseln, fått på mycket klet och fått en bra mängd pulver att fastna.

Om du tyckte det här inlägget var tokjobbigt med en massa ordordord, eller kanske bara vill lära dig mer, så kan jag tipsa om DT-Kattis eminenta inlägg med bland annat en lite längre Youtubevideo. Du hittar inlägget HÄR.

Hoppas att vi med ”wowember” lyckas inspirera dig till att lyfta blicken och inte enbart embossa texter. Kanske vi kan vara lite som influencers, helt enkelt 🙂

Höstens cybercrop är slut och vi vill tacka alla som bidraget med sina fenomenala alster! Nu återstår hästgörat att utse vinnare i alla kategorier och svårast av allt: Queen Pappskalle. Henne kommer du möta som gästdesigner här i bloggen framöver (under förutsättning att hon tackar ja, förstås.)

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar