Stencilstretch

-går det att embossa med stenciler?!?!

 

Jag har haft en sådan otrolig pysseltorka efter julkortstillverkningen så det är rena öknen här på alster att blogga ha ha… 🙂 Har flera nya saker att leka med men nä ingen inspo…

Tricket för mig brukar vara att helt sonika bara sätta mig vid pysselbordet och ”tvångspyssla” men om det inte funkar kan det hjälpa att surfa runt. När jag gnällde i vår DT-chatt över min brist på inspiration föreslog DT-Jenny att jag skulle kika runt i Pysslotekets blogg för att inspireras och lifta någon av kollegornas alster och det är ju ett supertrick som jag inte hann prova.

 

Det som fick igång mig innan jag hann dit var en teknikvideo på Gina K. Design’s Youtubekanal där hon embossar med stenciler. Det hade jag aldrig gjort så det tände en liten låga.

Man behöver stenciler, en mjuk embossingmatta (min gamla hade visst torkat och släpper gummi i kanterna så jag får införskaffa en ny…) och en stansmaskin typ big shot. Jag fick trixa lite med olika shims av papper för att få till rätt tryck så där får du testa dig fram beroende på vilken maskin du har. Jag lärde mig att Neenah 80 passar bäst, tjockare papper blir inte embossat. Ordningen det ska vara är embossingmatta -papper-stencil och sen får du justera plattor och extrashims så att det blir lagom tryck, tänk att det ska likna kombinationen du använder till embossingfoldrar.

Kika på Gina K’s video här om du vill se hur man gör.

Efter jag embossat drog jag helt enkelt med mini distressinkdynor över pappret för att färgsätta det hela. På det första kortet här ser det ut som om man använt stencil och ink som vanligt men det är en läcker struktur i verkligheten som inte syns på bild tyvärr.

Diecut är ephemera från Simple Stories och titel Sentiments Sheets Thank You från Creative Expressions.

Nedan ser man skillnaden mot ovan, det är bakvänt färgsatt även om den embossade strukturen tyvärr syns dåligt på bilden även här.

Fjärilarna är från Transparent Wings Diecuts från Tim Holtz  och titeln samma som ovan Sentiments Sheets Thank You från Creative Expressions.

Här ser man tydligt på färgsättningen att jag använt både den upphöjda sidan (till höger) och den nedsänkta (till vänster) alltså både fram och baksidan på det embossade pappret. Tror min favorit är det nedsänkta faktiskt! 🙂

Happy Birthday är en die som jag köpt på Pyssloteket men kommer inte ihåg märket tyvärr, ordremsorna nedanför är från Small Talk Stickers. För att titeln ska poppa lite extra så fick det ett lager glossy accent.

Hoppas du blev sugen att testa den här tekniken du också!

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

1 reaktion på ”Stencilstretch

Lämna ett svar