Embossing med stenciler

Att jag gillar embossing är väl ingen nyhet. Men att embossa stenciler och dessutom använda egenfärgat cardstock och vatten, ja det kanske inte är något jag gör varje dag.

Men efter att ha ramlat över en video på YouTube så var jag tvungen att testa och göra min egna variant. I videon jag såg så använde dom våtservetter, men jag fick inte något bra resultat med dom jag har så jag gjorde en egen variant.

Jag har gjort en snabb video där du ser på ett ungefär hur jag gjort, men jag ska förklara även med ord här i bloggen. Men titta på filmen först och. kom tillbaka hit sen, det blir nog lättare att förstå då vad jag menar.

Jag började med att skära till mina paneler av Neenah classic cardstock 110 lb , det var det som fungerade bäst efter att jag provat lite olika. Jag brukar alltid ha ett gäng färdiga paneler men inte den här gången, jag har tydligen slarvat med min ordning i pysselrummet. Storleken jag oftast använder är amerikanska A2, det får man enkelt fram genom att dela på cardstock i det amerikanska måttet Letter, delar man det på fyra delar så får man 4 st kort i storlek A2, dvs 5.5″x4.25″. Tidigare i min karriär som kortmakare så försökte jag alltid göra om alla mått till svenska, men insåg snabbt att det var lättare att lära sig hur inch systemet fungerade. Dessutom så är det ju väldigt många produkter från USA som vi använder inom kortmakeri så det blev helt enkelt lättare att tänka i inch.

Men tillbaka till handlingen. Jag tog en kortpanel, la den på en bit media grip mat som jag klippt till i några olika storlekar. den fungerar faktiskt förvånansvärt bra! Ingeting glider iväg som står på en bit media grip mat! Så utan att behöva kladda ned mig så kunde jag färga in kortet helt och hållet med distress ink eller distress oxide. Det där är en smaksak lite beroende på hur du vill att slutresultatet ska bli. Så man kan säga att jag skapade mitt egna färgade cardstock.

Efter det så tog jag fram min embossing rubber mat, det är den oftast beiga gummimattan man brukar få med när man köper sin stansmaskin. Jag har den från Spellbinders, och den mattan funkar lika bra i min Big Shot Switch Plus. Vilken slags ”smörgås” man behöver för det här får man prova sig fram till, det är lite olika beroende på vilken stansmaskin du har.

Jag la mitt färgade cardstock ovanpå gummimattan, lade sedan dit den stencil jag valt ut och därefter en bit hushållspapper. Sen så sprayade jag några duschar vatten på hushållspappret, la på en skärplatta och körde igenom stansmaskinen. Till min Switch så använde jag basplatta, skärplatta, gummimatta, cardstock, stencil, hushållspapper och på toppen en skärplatta till.  Glöm inte att spraya hushållspappret med vatten, för det är det som gör hela effekten! Här är det också viktigt att veta att man måste använda någon typ av ink som reagerar med vatten. Alltså är Distress Ink eller Distress Oxide väldigt bra val!

När man sen lyfter på pappret och stencilen så har det hänt grejer!

Stencilen kommer från Tim Holtz och heter Roses.

Mitt egenfärgade cardstock har blivit både embossat av stencilen och dessutom så har jag lyft av färg med hjälp av det fuktade hushållspappret. Så väldigt snygg effekt måste jag säga! Här kommer några fler varianter som jag gjort, härliga bakgrunder som väntar på att få bli färdiga kort.

Stencilen ovan tror jag kommer från TCW, lite osäker där faktiskt.

Den här stencilen ovan är en av de alldeles nya från Visible Image

Sist men inte minst så kommer här också ett av de färdiga korten jag gjort.

 

Jag hoppas du blivit inspirerad och vill testa denna teknik! Missa inte videoklippet på vår YouTube kanal!

 

Vill du läsa mer om att embossa med sina stenciler så ska du kolla här:

Tekniktisdag del 8 – Embossa med stencil och även här: Stencilstretch

 

Ha det så gott!

/Katti

 

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

2 reaktioner på ”Embossing med stenciler

  Kerstin

  (12 april, 2023 kl. 11:19)

  Fantastiskt inspirerande och instruerade! Tack! Måste prova!

   Katti

   (13 april, 2023 kl. 21:06)

   Vad roligt att du tycker så, det gör mig glad att höra! Dela gärna med dig sen i vår Facebookgrupp vad du gjort <3
   /Katti (craftavide på insta 🙂

Lämna ett svar